Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 04

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.04.

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – Gyód Község Önkormányzata közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

1. § Általános rendelkezések]

(1) A rendelet célja, hogy Gyód község polgárainak és közösségeinek művelődési érdekeit és kulturális szükségletei figyelembevételével meghatározza a helyi önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

(2) Célja továbbá, hogy támogassa a településen közművelődési, kulturális célú, hasznos szabadidő-eltöltést szolgáló közösségek létrehozását, így biztosítva a közösség építését, a hagyományok ápolását, a kulturális örökség megismerését.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Gyód Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színterekre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. § A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása]

(1) Az Önkormányzat az 1997. évi CXL. törvény (Továbbiakban Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő, művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja következők szerint:

a) biztosítja a rendszeres és alkalomszerű művelődési és közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Gyód, Fő u. 62. szám alatti Kultúrteremben és Kisteremben,

b) biztosítja a közösségi színtér díjmentes használatát,

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain,

d) fórumot szervez a működő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez tárgyév március 1-jéig készített szolgáltatási tervet a benyújtást követő első képviselő-testületi ülésén fogadja el.

3. § A közművelődési feladatellátás szervezeti formája, módja]

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a Gyód, Fő u. 62. szám alatti Kultúrterem és Kisterem működtetésével látja el.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátásra, a közösségi színtér működtetésére közművelődési megállapodást köt, az 1997. évi CXL. törvény 79. §-ában meghatározott követelményeknek megfelelő természetes vagy jogi személlyel. A közművelődési megállapodás jelen rendelet mellékletét képezi. (1. számú melléklet)

4. § A közművelődési tevékenység finanszírozása]

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a közösségi színterek működtetését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása központi költségvetésből származó költségvetési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzat saját bevétele és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

(3) A közösségi tereknek saját bevétele lehet azáltal, hogy térítéssel privát rendezvényekre bérelhető a Kultúrterem és a Kisterem. A bérleti díj a Kultúrterem esetén 15.000 forint, a Kisterem esetén 7.000 forint.

5. § Együttműködés a közművelődési feladatellátás során]

Az Önkormányzat a közművelődési feladatinak ellátása során együttműködésre törekszik:

a) a művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, magánszemélyekkel,

b) civil szervezetekkel, alapítványokkal,

c) a települési nemzetiségi önkormányzattal,

d) a településen működő egyházközöségekkel,

e) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, más önkormányzatokkal,

f) a településen feladatot ellátó könyvtárral.

6. § Záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2021. november 4-én lép hatályba.

1. melléklet

KÖZMŰVELŐDÉSI MEGÁLLAPODÁS
amely létrejött
egyrészről Gyód Község Önkormányzata
- székhely: 7668 Gyód, Fő u. 62.
- levelezési cím: 7668 Keszü, Petőfi utca 24.
- adószám: 15334709-1-02
- képviselő neve, beosztása: Schmidt Ferenc polgármester
mint Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat)
másrészről Tamás Dance Szabadidősport és Tánc Egyesület
- székhelye:7668 Gyód, Fő utca 114.
- adószám: 18326402102
- bankszámlaszáma: 10402427-49565450-50551008
- képviselő neve, beosztása: Horváth Tamás elnök
- elérhetősége (e-mail, telefonszám): 0630/235-8975, tamas0808@gmail.com
mint feladatellátó (a továbbiakban: Feladatellátó)
(Együttes említésük esetén Szerződő felek) között alulírott napon és helyen az alábbi feltételek mellett:
Szerződő felek a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 79. §-a, valamint Gyód Község Önkormányzat közművelődési feladatai ellátásának feltételeiről szóló 11/2021. (XI.03.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: Önkormányzati Rendelet) meghatározottak alapján a következőkről állapodnak meg.

1. A megállapodás tárgya

1.1. Feladatellátó jelen szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy az önkormányzati rendeletben 2. §-ában vállalt „a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása” közművelődési alapszolgáltatást teljes körűen, szakszerűen és folyamatosan biztosítja. A feladatokból jelen megállapodás alapján biztosítja a település lakossága számára az alábbi közművelődési tevékenységeket:

- közművelődési, közösségi, egészségfejlesztési programok szervezése,

- civil közösségek foglalkozásai, összejövetelei, rendezvényei megtartásának biztosítása,

- valamennyi korosztály művelődését segítő, a generációk közötti kapcsolattartást erősítő programok szervezése.

- színházi előadások, irodalmi estek, valamint könnyű- és komolyzenei koncertek szervezése,

- ismeretterjesztő előadások, vetélkedők szervezése,

- helytörténeti, képzőművészeti és fotókiállítások rendezése,

- óvodás- és általános iskoláskorú gyermekek számára nemzeti ünnepekhez és emléknapokhoz kapcsolódó programok szervezése,

- nemzeti, nemzetiségi és helyi identitást erősítő, hagyományokat őrző, átörökítő programok szervezése,

- helyi kulturális épített és természeti örökségre építő programok szervezése, támogatása.

- ifjúsági információs pont működtetése,

- a lakosság közösségi szerveződésének támogatása,

- a lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése,

- kapcsolattartás a településen működő civil szervezetek képviselőivel,

- a közösségi szintérben folyó szakmai munka folyamatos, és zavartalan működéshez szükséges infrastruktúra kezelése, ellenőrzése, javíttatási, karbantartási igények jelzése a polgármesternek,

- feladatainak ellátásáról szakszerű és naprakész dokumentáció vezetése,

- közművelődési tevékenységgel kapcsolatos statisztika elkészítése,

- éves közművelődési szolgáltatási terv összeállítása,

- a programokhoz, rendezvényekhez szükséges anyagok beszerzése,

1.2. Feladatellátó a feladat ellátására irányuló megbízást elfogadja, egyben kijelenti, hogy az 1.1. pontban meghatározott közművelődési feladatok ellátásához megfelelő szakértelemmel, szakmai és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik, kész és képes a Önkormányzat szerződéses céljának megfelelő, teljes körű, gondos teljesítésre.

2. A megállapodás időtartama

2.1. Felek jelen megállapodást 2021. november 1. napjától 5 éves határozott időre kötik.

2.2. Feladatellátó a helyi sajátosságokhoz igazodóan a közművelődési alapszolgáltatást a következő rendszeres nyitva tartás szerint biztosítja:

- szerdai napon 8:00 órától 12:00 óráig,

- pénteki napon 16:00 órától 20:00 óráig,

- szombati napon 9:00 órától 13:00 óráig,

végzi.

Programok szervezése esetén a munkavégzés ideje a programokhoz igazodik, de a munkavégzés időtartama nem haladhatja meg a heti 40 órát.

A működéshez az Önkormányzat költségtérítéses, illetve ingyenes részvételi lehetőséget biztosít a közművelődési megállapodásban meghatározott igénybe vevők számára az alábbiak szerint:

Térítésmentesen:

a részben vagy egészben közművelődési tevékenységet végző, nonprofit, közhasznú, gyódi székhellyel, vagy telephellyel rendelkező civil szervezetek, melyeknek a tevékenységük végzése során árbevételük nem keletkezik;

Gyód Község Önkormányzata által kiemelten támogatott csoportok,

Gyód Község Önkormányzata által fenntartott intézmények

Üzleti díjszabás mellett:

- Gyód községben székhellyel, vagy telephellyel rendelkező, ott közszolgálati, közművelődési tevékenységet végző szervezetek, melyeknek tevékenységük végzése során árbevételük keletkezik, szolgáltatások nyújtásáért díjat szednek, és tartós bérletre kívánják igénybe venni a helyiségeket;

- üzleti tevékenységet folytató igénybevevők;

nem gyódi székhelyű, alkalmi bérlőként jelentkező igénybevevők.

3. A megállapodás teljesítésének helye

Feladatellátó a megállapodás szerinti feladatait az Önkormányzat által működtetett, a 7668 Gyód, Fő utca 62. szám alatt található közösségi szintéren, illetve az Önkormányzat által megrendezett rendezvény színhelyén látja el.

4. Díjazás

4.1. Feladatellátót az 1.1. pontban meghatározott feladatok maradéktalan elvégzéséért 50.000- Ft/hó, azaz ötvenezer forint illeti meg.

4.2. Önkormányzat a megbízási díjat számla kiállítása után tárgyhónap 10. napjáig átutalással fizeti meg a Feladatellátó részére.

5. A megállapodás teljesítése

5.1. Feladatellátó a jelen megállapodás teljesítése során az Önkormányzat utasításai szerint és érdekeinek megfelelően, a tőle elvárható legnagyobb gondossággal és szakszerűen köteles eljárni. Feladatellátó köteles az Önkormányzat konkrét eseti utasításait figyelembe venni. Az Önkormányzat részéről utasítási joggal a polgármester rendelkezik.

5.2. Feladatellátó köteles az Önkormányzat utasításait követni. Feladatellátó az Önkormányzat utasításától akkor térhet el, ha ezt Önkormányzat érdeke feltétlenül megköveteli, és Önkormányzat előzetes értesítésére már nincs mód. Ilyen esetben Önkormányzat késedelem nélkül értesíteni kell. Ha az Önkormányzat célszerűtlen vagy szakszerűtlen utasítást ad, a Feladatellátó köteles őt erre figyelmeztetni. Ha Önkormányzat a figyelmeztetés ellenére utasítását fenntartja, Feladatellátó a szerződéstől elállhat, illetve a szerződést felmondhatja, vagy a feladatot Önkormányzat utasításai szerint, Önkormányzat kockázatára elláthatja. Meg kell tagadnia az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása jogszabály vagy hatósági határozat megsértésére vezetne, vagy veszélyeztetné mások személyét vagy vagyonát.

5.3. Feladatellátó köteles az Önkormányzat tevékenységéről és a feladat ellátásáról rendszeresen tájékoztatni, akkor is, ha a felmerült új körülmények az utasítások módosítását teszik indokolttá. Önkormányzat jogosult a Feladatellátónak a megbízás ellátásával kapcsolatos tevékenységét ellenőrizni.

5.4. A jelen szerződésben meghatározott feladatokat a Feladatellátó kizárólag személyesen láthatja el.

5.5. Feladatellátó kijelenti és szavatol azért, hogy a jelen szerződés teljesítése nem összeférhetetlen harmadik személyekkel fennálló munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonya szempontjából, és e tekintetben a szükséges tájékoztatási kötelezettségeket teljesítette, illetőleg a szükséges hozzájárulásokat beszerezte.

5.6. Feladatellátó a jelen szerződés szerinti teljesítése során köteles tartózkodni minden olyan tevékenységtől, magatartástól és megnyilvánulástól, amely ténylegesen vagy potenciálisan Önkormányzat hírnevét csorbítaná, vagy amely Önkormányzatra (ideértve a Önkormányzat gazdasági érdekeit is) egyébként hátrányos lenne. Feladatellátó ennek megfelelően köteles a megbízáshoz méltóan és a hatályos jogszabályok szerint ellátni a tevékenységét.

5.7. Felek kötelesek egymással együttműködni, és tájékoztatni egymást a szerződést érintő lényeges körülményekről, így különösen, ha a szerződés módosítása szükséges, vagy a szerződésben vállalt valamely kötelezettség teljesítése előre láthatóan akadályba ütközik, kivéve, ha az akadályt a másik félnek közlés nélkül is ismernie kellett.

5.8. Feladatellátó köteles az általa biztosított közművelődési lehetőségek nyilvánosságra hozataláról gondoskodni. A Feladatellátó a közművelődési alapszolgáltatás szakmai tartalmainak kialakításában együttműködik a település lakosságával, önszerveződő közösségeivel, a tartalmakra vonatkozóan javaslatot gyűjt, a megvalósuló szolgáltatásokkal kapcsolatban véleményt kér.

5.9. Feladatellátó kijelenti, hogy a közművelődésimegállapodásban rögzített feladatok ellátása céljából a 202018. (VII.9.) EMMI rendeletben a közművelődési alapszolgáltatásokhoz rendelt személyi, tárgyi és egyéb szakmai követelményeket a megállapodás ideje alatt teljesíti.

5.10. Feladatellátó kötelezettséget vállal arra, hogy az Önkormányzati Rendeletben foglalt, a közművelődési megállapodás tárgyát képező feladatok ellátása során biztosítja a 150/1992. (XI 20.) Korm.rendelet 1. mellékletének 7. pontja követelményeinek megfelelő szakembert.

5.11. Feladatellátó a közösségi színtér közművelődési feladatok ellátásán túl fennmaradó szabad kapacitásának értékesítésével bevételt szerezhet.

5.12. Feladatellátó a közművelődési feladattal összefüggő nyilvántartási és statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tesz.

5.13. Feladatellátó a biztosított közművelődési alapszolgáltatásról legkésőbb március 1-jéig munkatervet, annak részeként beszámolót, és éves szolgáltatási tervet nyújt be az Önkormányzat részére.

5.14. Az Önkormányzat a tárgyév március 1-jéig benyújtott munkatervet és szolgáltatási tervet a benyújtást követő első képviselő-testületi ülésen megtárgyalja és elfogadja.

6. Szerződésszegés, a megállapodás megerősítése

6.1. Bármelyik fél jogosult a másik fél szerződésszegése esetén a szerződéstől elállni vagy azt felmondani, ha a másik fél – alapos ok nélkül – az írásbeli felszólítás ellenére sem tanúsít szerződésszerű magatartást. Önkormányzat részéről jelentős szerződésszegésnek minősül különösen, ha az Önkormányzat a Feladatellátónak az indokolt utasítások és lényeges információk kiadásával indokolatlanul késedelembe esik, és ezzel a Feladatellátó teljesítését lehetetlenné teszi.

6.2. Önkormányzat a szerződéstől elállhat vagy felmondhatja azt, ha a teljesítéshez fűződő érdeke megszűnt.

7. A megállapodás módosítása

Felek megállapodnak abban, hogy a szerződés bármilyen módosítása csak közös megegyezés alapján és kizárólag írásban érvényes.

8. A megállapodás felmondása, megszűnése

8.1. Felek a megállapodást 30 napos felmondási idővel indoklás nélkül felmondhatják.

8.2. A felmondás kizárólag írásban történhet.

A jelen szerződésben nem érintett kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet rendelkezései az irányadóak.

Felek a jelen szerződést – az alulírt helyen és időpontban – elolvasás után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írják alá.

Gyód, 2021. november 1.

......................................................................... ......................................................................

Önkormányzat Feladatellátó

Pénzügyileg ellenjegyezte: