Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendeletének indokolása

Gyód Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelete Gyód Község településképi védelméről

Hatályos: 2019. 01. 15
Gyód Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelete Gyód Község településképi védelméről
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Gyód Községi Önkormányzata Képviselőtestületének
Gyód Község településképi védelméről szóló
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 18. §-a szerint a Képviselő-testületet tájékoztatni kell a javasolt szabályozás szükségességéről, továbbá ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatásait. A jogszabály tervezetét az alábbiakkal indokolom:
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A rendelet célja Gyód Község épített környezetének megőrzése, sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása, valamint a településképi követelményekkel és a településkép-érvényesítési eszközökkel kapcsolatos szabályok megállapítása,
a) a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelem (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás és a védelem megszüntetésének szabályozásával,
b) a településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával,
c) a településképi követelmények meghatározásával,
d) a településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával,
e) a településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával.
A helyi védelem célja Gyód Község építészeti örökségének településkép és településtörténet szempontjából meghatározó, sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, várostörténeti, településképi vagy településszerkezeti értéküknél fogva a település szempontjából kiemelkedő értékű, országos egyedi műemléki védelemben nem részesülő elemeinek védelme és jellegzetes karakterüknek megóvása.
A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja építészeti ajánlások összeállítása a településképi szempontból meghatározó területek jellegzetes, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatának, településkarakterének megőrzése céljából.
Új jogszabályok hatályba lépése okán, illetve e településképi rendelet hatálybalépése szükségessé teszi továbbá a helyi építési szabályzatról szóló 8/2008. (VI.30.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: HÉSZ) településképi követelményeinek hatályon kívül helyezését, hiszen a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény nem teszi lehetővé településképi követelmények alkalmazását a HÉSZ-ban.
A rendelet tartalmazza emellett a településkép védelmét biztosító önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök (településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció, településképi bejelentési és településképi véleményezési eljárás, településképi kötelezés és településkép-védelmi bírság) tárgykörére vonatkozó részletes szabályokat.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
A 2-12. §-hoz
E szakaszok tartalmazzák a helyi építészeti örökség védelmére vonatkozó előírásokat, rendelkeznek a helyi védelem feladatától, a helyi védetté nyilvánítás és a helyi védelem megszüntetésének és nyilvántartásának részletes szabályairól. A helyi területi és helyi egyedi védelem alatt álló értékeket megállapítása mellett a helyi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségeket és a helyi védett értékek megóvását segítő önkormányzati támogatásra vonatkozó részletszabályokat is e szakaszok állapítják meg.
A 13-14. §-hoz
A Korm. rendelet 22. § (2) bekezdés b) pontja szerinti az egymástól arculati jellemzőikben eltérő, sajátos karakterű településképi szempontból meghatározó területek kerültek megnevezésre. A térképes lehatárolást a rendelet 3. melléklete tartalmazza.
A 15. §-hoz
Meghatározásra kerülnek a településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó általános követelmények.
A 16-22. §-hoz
Az Ófalu, az Újfalu, Gazdasági, a Kiskertek, Tájkép- és Természetvédelmi, valamint az egyéb településrészekre vonatkozó, azok történeti épített örökségéből fakadó egyedi építészeti követelmények kerülnek rögzítésre. Továbbá a településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi településképi követelmények kerülnek ismertetésre.
A 23-25. §-hoz
A helyi védelemben részesülő területekre és elemekre vonatkozó építészeti követelményeket tartalmazzák a rendelkezések.
A 26-30. §-hoz
A rendelkezések a reklámelhelyezésre vonatkozó szabályokat és településképi követelményeket határozzák meg a különböző területeken.
A 31-33. §-hoz
A rendelkezések meghatározzák az egyéb műszaki berendezések és egyes sajátos építményfajták és műtárgyak elhelyezésére vonatkozó településképi követelményeket.
A 34-38. §-hoz
E szakaszok a településkép védelmét biztosító önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök közül a településkép-védelmi tájékoztatásra és szakmai konzultációra vonatkozó részletszabályokat rögzítik, meghatározva a szakmai konzultáció eljárásrendjét, a szakmai konzultációra kötelezett beavatkozások körét, a kérelem és a benyújtandó tervdokumentáció tartalmát.
A 39-43. §-hoz
E szakaszok a településkép védelmét biztosító önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök közül a településképi véleményezési eljárásra vonatkozó részletszabályokat rögzítik, meghatározva a településképi véleményezéshez kötött építési tevékenységek körét, a kérelem és a benyújtandó tervdokumentáció tartalmát, valamint a véleményezés részletes szempontjait.