Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI.3.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 04
Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI.3.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése biztosítja a helyi önkormányzat számára, hogy törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkosson. Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában rögzíti a helyi önkormányzat azon jogát, hogy a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendelet alkosson.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 7. pontja szerint a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a kulturális szolgáltatás, kulturális örökség helyi védelme, a helyi közművelődési tevékenység támogatása.
A közművelődési feladatellátást a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Közműv.tv.) szabályozza, mely 2018. január 1. napjával újra szabályozta a települési önkormányzatok közművelődési feladatait, alapszolgáltatásait, melyek részletszabályait a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet tartalmazza.
A közművelődési szakterület megújult jogszabályi környezete új feladatot ró az önkormányzatok számára, mely indokolttá teszi egy új rendelet elfogadását.