Gyód Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 06. 15

a falugondnoki szolgálatról

Általános indokolás

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének

falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (VI.14.) önkormányzati rendeletéhez

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2021. január 1- jén hatályba lépő, módosított 60. § (2) bekezdése lehetővé teszi a falugondnoki szolgáltatás 1000 lakosnál kisebb történő működtetését.

A falugondnoki szolgáltatás biztosítása nem kötelező feladat, de a képviselő-testület a települési hátrányainak csökkentése, a településen az életfeltételek javítása, a településen a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások kiépítésének és működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése, a településen a jobb életminőség elérése érdekében, falugondnoki szolgáltatás bevezetéséről döntött. Eredményes pályázatnak köszönhetően a falugondnoki feladatok ellátásához szükséges gépjármű is rendelkezésre áll.

A képviselő-testület a rendeletalkotási kötelezettségének, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60 § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva tesz eleget.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletre – Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörét gyakorolva – a testületi tagokkal egyetértésben - a rendeleti szabályozásról a polgármester döntött.