Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2019. 06. 25

Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2019.06.25.

Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 32. § (1) bekezdés a) pontjában, továbbá Magyarország címereinek és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Keszü Község Képviselő-testülete az alábbi helyi elismeréseket, kitüntetéseket adományozhatja:

a) „Keszü Díszpolgára” Cím

b) „Polgármesteri elismerés”

(2) Az (1) bekezdés b) pontjaiban meghatározott kitüntetések egyéneknek és közösségeknek, csapatoknak egyaránt adományozhatók, az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott helyi elismerések csak egyéneknek adhatók.

2. § (1) A helyi elismerések adományozására indokolással ellátott javaslatot tehetnek:

a) bármely helyi választópolgár

b) a polgármester, alpolgármester, a Képviselő-testület tagjai

c) keszüi székhelyű, illetve tevékenységét részben vagy egészben Keszüben kifejtő civil-, vagy gazdálkodó szervezet, valamint alapítvány

(2) A beérkezett javaslatot a Polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(3) A helyi elismerések odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

(4) Az odaítélt kitüntetést ünnepélyes keretek között a Polgármester adja át.

3. § (1) A kitüntetés adományozásakor oklevél is jár. Az oklevélnek tartalmaznia kell az adományozó határozat számát és keltét, a kitüntetés elnevezését, az adományozó és a kitüntetett nevét, valamint Keszü Község Önkormányzatának bélyegző lenyomatát.

(2) Az oklevelet a Polgármester írja alá.

4. § (1) Az e rendelet alapján adományozott kitüntetésekről nyilvántartást kell vezetni.

(2) A nyilvántartásban a következő adatok szerepelnek:

- a kitüntetés megnevezése;

- a kitüntetett neve, lakhelye (működési helye);

- az adományozás jogcíme;

- az adományozásról rendelkező határozat száma;

- az adományozás időpontja.

(3) Az adományozás bejegyzését a Polgármester és a Jegyző hitelesíti.

5. § (1) Az a kitüntetett, akit a bíróság jogerős ítéletével a közügyek gyakorlásától eltiltott, érdemtelenné válik a kitüntető díjra és tőle azt vissza lehet vonni.

(2) Visszavonás esetén az adományozott adatait a kitüntetésekről vezetett nyilvántartásból – a polgármester és a jegyző által hitelesített áthúzással - törölni kell. A pénzjutalom és egyéb tárgyi adomány nem követelhető vissza.

6. § (1) Az e rendelet alapján adományozott egyéni kitüntetések posztumusz elismerés formájában is megítélhetők.

(2) Posztumusz kitüntetés esetén az e rendeletben meghatározott pénzjutalom összegét - a Képviselő-testület döntésétől függően - az elismerésben részesített személy tevékenységéhez közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódó szervezet, vagy törvényes örököse részére is megítélheti a Képviselő-testület, amely támogatásként kerül átadásra.

II. Fejezet

Keszü Díszpolgára kitüntetés

7. § Keszü Község Képviselő-testülete a település érdekében kiemelkedő érdemeket szerzett személyek, valamint közösségek iránti méltó tisztelet elismeréseként Keszü Díszpolgára elnevezéssel kitüntetést adományozhat.

8. § (1) Keszü Község Önkormányzata az általa alapított legrangosabb kitüntetés adományozásával ismeri el különösen azon személyek és érdemeit:

a) akik a település fejlesztéséért több éven keresztül kiemelkedően dolgoztak, értékteremtésükkel gazdagították a községet, kiérdemelve ezzel a település lakosságának megbecsülését, tiszteletét és szeretetét,

b) akik kimagasló munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a település jelentős fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, tekintélyének emeléséhez – elismerést szerezve ezáltal országosan és nemzetközi viszonylatban is,

(2) A díszpolgári cím csak annak a személynek adományozható, akinek általános életvitele, magatartása is példa értékű.

9. § (1) A kitüntetésből legfeljebb évente kettő adományozható.

(2) A javaslatokat minden év július 31. napjáig kell a Polgármesterhez eljuttatni.

(3) A kitüntetés adományozásának időpontja minden évben a Falunap.

10. § A kitüntetéssel oklevél és pénzjutalom jár. Az odaítélt kitüntetéssel legfeljebb nettó 200 000 Ft pénzjutalom állapítható meg, melynek pontos összegét kitüntetésenként a Képviselő – Testület egyedileg állapítja meg.

11. § (1) A díszpolgári kitüntetéssel elismert egyént a település megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.

(2) A díszpolgári kitüntetéssel elismert egyén és a közösség nevében annak mindenkori vezetője az önkormányzat által rendezett vagy az önkormányzat támogatásával megvalósuló jelentősebb ünnepségek és rendezvények állandó meghívottja.

III. Fejezet

”Polgármesteri elismerés” kitüntetés

12. § (1) A „Polgármesteri elismerés” kitüntetés adományozható:

a) olyan személyeknek, akik Keszü községet érintően maradandó értéket teremtő, kimagasló munkát, vagy jelentős elismerést kiváltó eredményt értek el,

b) azon személyeknek és közösségeknek, akik a település életében kiemelkedő munkát végeztek, vagy jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a község kulturális élet színvonalának emeléséhez,

c) azoknak, akik elméleti és gyakorlati munkájukkal kiemelkedő módon hozzájárultak a település építészeti kultúrájának alakításához, védelméhez, megóvásához, műemlék-védelméhez.

(2) A kitüntetésből évente legfeljebb kettő adományozható.

(3) A javaslatokat minden év július 31. napjáig kell a Polgármesterhez eljuttatni.

(4) A kitüntetés adományozásának időpontja minden évben a Falunap.

13. § (1) A kitüntetéssel oklevél és pénzjutalom jár. Az odaítélt kitüntetéssel legfeljebb nettó 200 000 Ft pénzjutalom állapítható meg, melynek pontos összegét kitüntetésenként a Képviselő – Testület egyedileg állapítja meg.

IV. Fejezet

Átmeneti és vegyes rendelkezések

14. § (1) Az e rendeletben szereplő kitüntetésekkel járó juttatások költségvetési fedezetét a mindenkori éves költségvetési rendeletben kell biztosítani.

15. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, valamint ezzel egyidejűleg hatályát veszti Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2011 (X.7.) önkormányzati rendelete a helyi kitüntetés- és címadományozásról.

(2) Jelen rendeletet a képviselő-testület a 2019.06.20. ülésén fogadta el.

Buday-Sántha Attila
polgármester

dr. Lukácsiné dr. Major Zsuzsanna
jegyző