Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI.3.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 04

Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI.3.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.04.

Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – Keszü Község Önkormányzata közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

1. § [ Általános rendelkezések]

(1) A rendelet célja, hogy Keszü község polgárainak és közösségeinek művelődési érdekeit és kulturális szükségletei figyelembevételével meghatározza a helyi önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

(2) Célja továbbá, hogy támogassa a településen közművelődési, kulturális célú, hasznos szabadidő-eltöltést szolgáló közösségek létrehozását, így biztosítva a közösség építését, a hagyományok ápolását, a kulturális örökség megismerését.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Keszü Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. § [ A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása]

(1) Az Önkormányzat az 1997. évi CXL. törvény (Továbbiakban Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő, művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja következők szerint:

a) biztosítja a rendszeres és alkalomszerű művelődési és közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Keszü, Petőfi u. 35. szám alatti Faluházában,

b) biztosítja a közösségi színtér díjmentes használatát,

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain,

d) fórumot szervez a működő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat az 1997. évi CXL. törvény (Továbbiakban Kultv.) 76. § (3) bekezdés d) pontjában szereplő, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) nyugdíjas klub számára a közösségi színtér díjmentes használata, hagyományőrző kiállításaik rendezvényeken történő megszervezésének biztosítása,

b) hagyományőrző csoportok részére lehetőség biztosítása a közösségi rendezvényeken történő fellépésekre, részvételekre.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez tárgyév március 1-jéig készített szolgáltatási tervet a benyújtást követő első képviselő-testületi ülésén fogadja el.

3. § [ A közművelődési feladatellátás szervezeti formája, módja]

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a Keszü, Petőfi u. 35. szám alatti Faluház működtetésével látja el.

(2) Az Önkormányzat e rendelete a közművelődési feladatellátásra, az intézmény működtetésére közművelődési megállapodást köthet, az 1997. évi CXL. törvény 79. §-ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 79. § (2) - (4) bekezdésben előírt kötelezettségeket.

4. § [ Közművelődési tevékenység finanszírozása]

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a közösségi színterek működtetését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása központi költségvetésből származó költségvetési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzat saját bevétele és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

(3) Az Önkormányzatnak saját bevétele lehet azáltal, hogy térítéssel privát rendezvényekre bérelhető a Faluház. A bérleti díjra vonatkozó rendelkezéseket Keszü Község Önkormányzatának Közösségi színterek bérleti díjairól szóló szabályzata tartalmazza.

5. § [ Együttműködés a közművelődési feladatellátás során]

Az Önkormányzat a közművelődési feladatinak ellátása során együttműködésre törekszik:

a) a művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, magánszemélyekkel,

b) civil szervezetekkel, alapítványokkal,

c) a települési nemzetiségi önkormányzattal,

d) a településen működő egyházközöségekkel,

e) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, más önkormányzatokkal,

f) a településen feladatot ellátó könyvtárral.

6. § [ Záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2021. november 4-én lép hatályba.

Buday-Sántha Attila
polgármester

Dr. Kislaki-Frank Brigitta
jegyző