Kökény község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a temető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2013. 04. 30

Kökény község Önkormányzata Képviselő – Testülete

7/2013 (IV.30.) számú önkormányzati rendelete

a temető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről



Kökény község Önkormányzata Képviselő – testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében írt felhatalmazása alapján a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvényben (a továbbiakban: Tv.), valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rend.) foglaltak figyelembe vételével a köztemető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


A RENDELET HATÁLYA


1. §.


(1) A rendelet hatálya Kökény község Önkormányzata temetőjére (belterület …… hrsz. ……….. m2, tulajdoni arány: 1/1) és az odatemettetőkre terjed ki.

(2) A temetőben egyházi és polgári szertartással lebonyolított temetés egyaránt végezhető.

(3) A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak betartásával történik.


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


2. §.


(1) A temető tulajdonosa fenntartója üzemeltetője: Kökény község Önkormányzata.

(2) A temető tulajdonosának feladata a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek zöldfelületeinek, sírhelytábláinak megépítése, illetőleg kialakítása, valamint a temető kegyeleti méltóságának megőrzése.

(3) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság ellenőrzi.


3. §.


A temetőt fenntartó Önkormányzat biztosítja:

a./ a temető úttal történő megközelítését,

b./ a temető területén a bejárattól a ravatalozóig vezető, valamint a sírok megközelítését biztosító utakat,

c./ a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való lehatárolását,

d./ a ravatalozó használatát,

e./ vízvételi lehetőséget és illemhelyet,

f./ a temető tisztaságát és parkosítását,

g./ a hulladék tárolását és elszállíttatását.

4.§


(1) A temető beépítési előírásait a helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben kell meghatározni.

(2) A temető területe  sírhelytáblára – ezen belül különböző számú sorokra – tagolódik.

(3) A temető helyszínrajza a rendelet mellékletét képezi. A helyszínrajzon folyamatosan kerül feltüntetésre a sírhelyek betöltése, illetve fenntartása és a fenntartás oka.

 (4) a temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

- egyes sírhely (90*120 cm)

- kettes sírhely (180*200 cm)

- sírbolt (180*200 cm kettő, illetve négy koporsó elhelyezésére), két sírhely közötti távolság 100 cm minden irányban,

- urnafülke.

Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.



(5) A temetőben – a kegyeleti jogok gyakorlása céljából – az üzemeltető nyilvántartásokat vezet. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére a sírbolt könyv, az egyéb temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál.



5.§


(1) Az elhunytat általában az elhalálozás ideje szerint sorrendben a következő sírba kell temetni, kivéve a rátemetéseket.

(2) Különösen méltánylandó hozzátartozói kérésre a képviselő-testület a temetkezés sorrendjétől való eltérést engedélyezheti.


6.§


A temető üzemeltetője:


a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást;

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) biztosítja a ravatalozó, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását, és működteti azokat;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) megőrzi a nyilvántartó könyveket;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket;

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hó eltakarítást;

j) összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

k) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

l) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról.



7.§.


(1) Az eltemettetés módjára (sírban történő vagy hamvasztásos temetés) és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

(2) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(3) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemettetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.


8.§.



(1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:


a) aki a temetést szerződésben vállalta;

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;

d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pontja] a törvényes öröklés rendje szerint.

(2) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere – jogszabályban meghatározott határidőn belül – gondoskodik.


9.§.


(1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama, a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év; sírbolt esetén 60 év; urnafülke és urnasírhely esetén 10 év; urnasírbolt esetén 20 év.

(5) A használati idő lejártával a temetkezési hely díjfizetés ellenében újra megváltható.

(6) Új sírhely megnyitásakor az eltemettetőnek a megváltási díjjal azonos összeget kell sírhelynyitási díjként befizetnie az Önkormányzat költségvetési számlájára.

(7) A temető és a temetési hely megszüntethető a tulajdonos döntése alapján, ha a temetési hely használati ideje lejárt.

(8) Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárástól, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítják meg


10.§.

                               

  (1) Kökény község Önkormányzata  mint a köztemető tulajdonosa a temető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos díjakat az alábbiak szerint állapítja meg.

a.) temetési hely, illetőleg újraváltás díja:

                 - átlagos sírhely:    10.000,- Ft sírhelyenként,                 

                 - kripta                  20.000,- Ft személyenként

                 - rátemetés díja:     sírhelyenként a temetési hely díjával azonos mértékű


b.) Azon személyek részére, akik kökényi állandó lakóhellyel rendelkezett elhunyt eltemettetéséről gondoskodnak, az Önkormányzat a temetési hely, illetőleg az újraváltás díjából 75 % kedvezményt biztosít.

c.) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulást és a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat az Önkormányzat nem állapít meg.

c.) sír-, vagy urnatároló helyet a halálesetet követően, vagy azt megelőzően bármikor meg lehet vásárolni az Önkormányzatnál.


11.§.


(1) Az elhalt hozzátartozója, örököse, köteles a sírt rendben tartani, a síremlék, sírbolt karbantartásáról gondoskodni.

(2) Hozzátartozókkal nem rendelkező esetében a sírhelyek rendben tartásáról az üzemeltető gondoskodik.

(3) A temetőben szemetet és egyéb hulladékot csak az e célra kijelölt helyre lehet rakni.

(4) Síron, sírhelyen, urnatároló helyet is érteni kell.



12 §.


(1) Aki a nemzeti gyászról szóló jogszabályban meghatározott kötelezettségét megszegi, százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az eljárás lefolytatására az elkövetés helye szerinti fővárosi vagy megyei kormányhivatal jogosult.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


13. §.


(1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Egyidejűleg hatályát veszti Kökény község Önkormányzata 8/2012 (VI.01.) rendelettel módosított 6/2001 (IX.13.) rendelete a temetőkről és a temetkezésről.(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben Tv. Valamint a Korm. Rend. szerint kell értelemszerűen eljárni.



Farkas Róbert                                   dr. Barta Zsuzsa

             polgármester                                             jegyző



Záradék:

A rendeletet Kökény község Önkormányzata Képviselő – testülete 2013. április 18. megtartott ülésén alkotta meg.

Kihirdetve: 2013. április   30      dr. Barta Zsuzsa

                                                     Jegyző