Kökény község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (IX.9.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 08. 18

Kökény község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (IX.9.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2022.08.18.

Kökény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 32. § (1) bekezdés a) pontjában, továbbá Magyarország címereinek és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a helyi kitüntetés és cím adományozásáról a következőket rendeli el:

1. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Kökény Községi Önkormányzat annak érdekében, hogy kifejezhesse nagyrabecsülését mindazon polgároknak, akik a helyi közösség szolgálatában, a település jó hírének öregbítésében, Kökény község fejlődésének elősegítésében, valamint ezekkel összhangban az egyetemes emberi értékek gyarapításában kimagasló és példamutató tevékenységet fejtettek ki, az alábbi helyi elismeréseket alapítja:

a) „Kökény Díszpolgára” Kitüntető Cím,

b) „Kökényért” Kitüntető Díj.

(2) Az 1. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt kitüntető cím csak magánszemélynek adományozható.

2. § (1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek:

a) képviselő-testület tagjai,

b) helyben működő civil szervezetek,

c) Kökény község polgárai

(2)1 A kitüntetések adományozására szóló javaslatot - az adott évben - legkésőbb a Falunap tervezett időpontját megelőző 60 nappal írásban kell benyújtani a település polgármesteréhez, kivéve a 3. § (6) bekezdése és 4. § (3) bekezdése szerinti rendkívüli esetben tett javaslatot.

(3) A javaslatnak tartalmazni a kell az ajánlott személy vagy szervezet adatait (név, cím), azon tevékenység részletes leírását, amellyel a javaslattevő szerint méltónak bizonyul az adott kitüntetés elnyerésére, továbbá a javaslattevő nevét és aláírását.

(4)2 A polgármester - az adott évben - legkésőbb a javaslattételi határidő lejártát követő képviselő-testületi ülésen terjeszti a képviselő-testület elé a beérkezett javaslatokat.

(5) Írásbeli indoklás nélküli javaslatot a Képviselő-testület nem tárgyalhat.

(6) A Képviselő-testület a kitüntetések adományozásáról határozattal dönt.

(7) A kitüntetések adományozásának nem feltétele a településen állandó lakhellyel való rendelkezés.

2. Fejezet

Az egyes kitüntetésekről

Kökény Díszpolgára” Kitüntető Cím

3. § (1) Kökény Díszpolgára cím azoknak a személyeknek adományozható, akik:

a)3 a helyi közösség érdekében kiemelkedő, vagy

b) valamely művészeti, helytörténeti vagy sport tevékenység során jelentős teljesítményt értek el, ezért példaként állíthatók a település polgárai elé.

(2) A díszpolgári cím odaítélése szempontjából kiemelkedő, illetve jelentős teljesítménynek értékelhető egy konkrét, egy időszakot felölelő, illetve akár egy egész életművet megvalósított tevékenység.

(3) A díszpolgári cím csak annak a személynek adományozható, akinek általános életvitele, magatartása is példa értékű.

(4) A díszpolgári cím adományozásával díszpolgári oklevél és tárgyjutalom jár.

(5) Az alkalomhoz illően díszes oklevélen a következők szerepelnek: „Kökény község Díszpolgára” – adományozás évszáma, a díszpolgár neve és a díszpolgári cím elnyerésének rövid indoka.

(6) A díszpolgári cím évente legfeljebb egy főnek, - rendkívül indokolt esetben – legfeljebb két főnek - adományozható.

(7) Az oklevelet a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester írja alá.

Kökényért” Kitüntető Díj

4. § (1) „Kökényért” kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a község életében kiemelkedő tevékenységet végeznek vagy kiemelkedő fontosságú tettet visznek véghez, mely tevékenységgel vagy tettel hozzájárulnak a település jó hírének öregbítéséhez, fejlődéséhez, az itt élők életkörülményeinek javításához.

(2) A kitüntető díj adományozásával oklevél és tárgyjutalom jár.

(3) A kitüntető díj évente legfeljebb egy főnek, - rendkívül indokolt esetben – legfeljebb két főnek - adományozható.

(4) Az oklevelet a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester írja alá.

3. Fejezet

A kitüntetések közös szabályai

5. § (1)4 A kitüntetések átadása ünnepélyes keretek között az éves Falunap keretében történik.

(2) A kitüntetéseket a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester adja át.

(3) Az adományozott kitüntetésekről nyilvántartást kell vezetni. Az ezzel kapcsolatos ügyviteli feladatokat a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A bejegyzéseket a jegyző írja alá.

(4) A kitüntetésekkel kapcsolatos összes költséget az önkormányzat viseli. Az elismerések költségeinek fedezetét az önkormányzat adott évi költségvetésében kell biztosítani.

A kitüntetések visszavonása

6. § (1) A kitüntetéseket

a) ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik vagy

b) ha a kitüntetett annak viselésére méltatlanná válik vissza lehet vonni.

(2) Amennyiben a kitüntetettet jogerősen bűncselekmény vádjával elítélik, úgy annak viselésére érdemtelenné válik.

(3) Az (1) bekezdésben említett okot az érintett vagy bárki, akinek tudomására jut köteles a Képviselő-testületnek bejelenteni.

(4) A képviselő-testület a bejelentést vagy a tudomásszerzést követő első rendes képviselő-testületi ülésén köteles tárgyalni a visszavonás kérdését.

(5) A visszavonó határozat esetén annak meghozatalát követő 8 napon belül az érdemtelenné vált kitüntetett adatait a nyilvántartásból törölni kell. A törlést a jegyző írja alá.

Záró rendelkezések

7. § A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1

A 2. § (2) bekezdése a Kökény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (4) bekezdése a Kökény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdés a) pontja a Kökény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (1) bekezdése a Kökény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.