Kökény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 25- 2024. 04. 29

Kökény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.07.25.

Kökény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szoctv.) foglaltakra a szociális célú tűzifa juttatás szabályairól a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet célja, hatály]

(1) E rendelet célja, hogy Kökény község településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetbeni szociális ellátás, mint egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Kökény község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, bejelentett lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

(3) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő és háztartás fogalmára a Szoctv-ben meghatározottakat kell érteni.

2. § [A támogatás feltételei]

(1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást – háztartásonként maximum 3 m3 - tűzifát biztosít annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 650%-át nem haladja meg. (185.250- Ft)

(2) A jogosultak körén belül előnyt élveznek az Szoctv., valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerinti

1. aktív korúak ellátásában

2. időskorúak járadékában

3. települési támogatásban - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban) részesülők, valamint

4. a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt rászorulti körön túl az Önkormányzat természetbeni tűzifa támogatást nem biztosít.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) A Képviselő–testület a támogatást kizárólag a beszerzett és rendelkezésre álló tűzifa keret erejéig tudja biztosítani az igénylők részére. A keret kimerülése után a támogatás a továbbiakban ezen rendelet alapján már nem igényelhető és nem is nyújtható.

3. § [A támogatás feltételei]

(1) Nem jogosult szociális tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §–ban meghatározott feltétel teljesüléséről – az a személy, család - azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

(3) Az Önkormányzat a szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

4. § [A támogatás igénylésének menete]

(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul, amely mellékleteként csatolni kell a család – a kérelem benyújtását megelőző hónap – jövedelmét igazoló dokumentumokat.

(2) A kérelmeket 2023. november 30. napjáig lehet Kökény község Polgármesteri Hivatalában (7639 Kökény, Petőfi u. 2.), vagy a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatalnál (7668 Keszü, Petőfi u. 24.) benyújtani. A határidőn túl érkezett kérelmek jogvesztők, elutasításra kerülnek.

(3) A kérelmek elbírálásának hatáskörét Kökény község Képviselő–testülete a polgármesterre ruházza át, aki legkésőbb 2023. december 15. napjáig bírálja el a kérelmeket.

(4) A döntést követően a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § [ Záró rendelkezések]

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.

Máli Julia
polgármester

Dr. Kislaki-Frank Brigitta
jegyző