Kökény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 07. 21
a falugondnoki szolgálatról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2021. január 1- jén hatályba lépő, módosított 60. § (2) bekezdése lehetővé teszi a falugondnoki szolgáltatás 1000 lakosnál kisebb történő működtetését.
A falugondnoki szolgáltatás biztosítása nem kötelező feladat, de a képviselő-testület a települési hátrányainak csökkentése, a településen az életfeltételek javítása, a településen a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások kiépítésének és működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése, a településen a jobb életminőség elérése érdekében, falugondnoki szolgáltatás bevezetéséről döntött. Eredményes pályázatnak köszönhetően a falugondnoki feladatok ellátásához szükséges gépjármű is rendelkezésre áll.
A képviselő-testület a rendeletalkotási kötelezettségének, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60 § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva tesz eleget.