Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1997. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról

Hatályos: 2014. 11. 29- 2015. 02. 28

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1997. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról

2014.11.29.

Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdése, 26. § -a, 32. § (3) bekezdése, 33. § (7) bekezdése, 37/A. § (3) bekezdése, 38. § (9) bekezdése, a 45. § (1) bekezdése, 48. § (4) bekezdése, 50. § (3) bekezdése, 62. § (2) bekezdése, a 92. § (1) – (2) bekezdése, a 115. § (3) bekezdése, a 132. § (4) bekezdése, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 20/C. § (9) bekezdése, a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendelet 3. § -a, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról a következőket rendeli 2el.3

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya

1. §4 (1) A rendelet célja, hogy a törvényben meghatározott pénzbeli és természetbeni juttatások igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, meghatározza az ellátások mértékét és igénybevételük módját.

(2) A rendeletet alkalmazni kell Mekényes község közigazgatási területén élő:

a)5 magyar állampolgárra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) magyar hatóság által menekültként elismert személyekre,

e) az Szt. 3. § (2)-(3) bekezdésében foglalt személyekre,

f) Az Szt. 6. § -ában meghatározott hajléktalan személyekre.

II. Fejezet

Az ellátások formái

2. § (1) A kérelmező részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli és természetbeni ellátás nyújtható.

(2)6 Szociális rászorultság esetén a jogosult számára

a) a települési önkormányzat jegyzője az Szt-ben valamint a Gyvt-ben meghatározott feltételek szerint

aa)7

ab)8 foglalkoztatást helyettesítő támogatást,

ac) rendszeres szociális segélyt,

ad)9
ae)10
af)11

ag) óvodáztatási támogatást,

ah)12 lakásfenntartási támogatást,

b) a települési önkormányzat Képviselő-testülete az Szt-ben és a Gyvt-ben, illetve e rendeletben meghatározottak szerint:

ba)13

bb)14 önkormányzati segély,

bc)15
bd)16
be)17

bf) újszülöttek támogatása

(3)18 A Képviselő-testület az alábbi természetbeni támogatást nyújtja:

a) közgyógyellátást,

b) szociális étkeztetést,

c) falugondnoki szolgáltatás,

d) köztemetés,

e) gazdálkodást segítő támogatás.

Munkanélküliek jövedelempótló

támogatása

3. § A rendelet 3. § -ban foglalt rendelkezések hatályát veszti, azzal, hogy 2000.április 30-ig megállapított jövedelempótló támogatást annak lejártáig az önkormányzat a korábbi jogszabály alapján folyósítja.

Lakásfenntartási támogatás

4. §19 A normatív lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás, amelyet a jegyző az Szt. 38. § (1)- (2c) bekezdéseiben és 39. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek, valamint jelen rendelet 5. § -ában meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén állapít meg.

5. §20 (1) A normatív lakásfenntartási támogatás annak a személynek állapítható meg, akinek lakókörnyezete rendezett.

(2) A lakókörnyezet akkor rendezett, ha a kérelmező, illetve az ellátás jogosultja

a) az általa életvitelszerűen lakott lakást vagy házat tisztán, rendezetten, higiénikus állapotban tartja,

b) az ingatlan állagát folyamatosan karbantartja, rendeltetésszerű használhatóságát biztosítja

c) a házhoz tartozó udvart és kertet rendszeresen gondozza, gyomtalanítja, az udvaron szemetet, lomot nem halmoz fel, a szemetet, lomot rendszeresen a hulladékkezelés szabályainak megtartásával eltávolítja,

d) az általa lakott ingatlan területén gondoskodik a rágcsálók, kártevők irtásáról

e) az általa lakott ingatlanban gondoskodik a vizes helyiségek, valamint az udvari illemhely rendeltetésszerű használatáról, rendszeres takarításáról, fertőtlenítéséről

f) a kerítéssel kívül határos terület, a járda tisztántartásáról Mekényes Község Képviselőtestületének a helyi környezetvédelemről szóló rendeletben foglaltak szerint gondoskodik.

(3) A jegyző a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítására irányuló kérelem benyújtását követő 15 napon belül helyszíni szemle (környezettanulmány) lefolytatása során győződik meg a lakókörnyezet rendezettségéről.

(4) Ha a lakókörnyezet a (3) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, a jegyző legalább ötnapos határidő kitűzésével felhívja a kérelmezőt, illetve az ellátás jogosultját - az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével – a kifogásolt hiányosságok felszámolására, melynek teljesítéséről ismételt helyszíni szemlén győződik meg.

(5) Aki a lakókörnyezete rendezettségét a kitűzött határidőig nem biztosítja, annak a normatív lakásfenntartási támogatás nem állapítható meg.

(6) A normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult személy a jogosultsága teljes időtartama alatt köteles lakókörnyezetét rendezetten tartani. Ha ennek a kötelezettségének a jogosult nem tesz eleget, akkor a jegyző az (5) és (6) bekezdésben foglaltak szerint jár el.

6. §21 Az Szt. 38. § (9) bekezdésében foglaltak szerint meg kell szüntetni a normatív lakásfenntartási támogatásra való jogosultságát annak a normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult személynek, aki ezen rendelet 10. §-ában foglalt kötelezettségét 10. § (6) bekezdés szerinti felszólítás ellenére nem teljesíti, vagy nem gondoskodik annak fenntartásáról.

7. §22

8. §23

9. §24

10. §25

Önkormányzati segély

11. §26 (1) A képviselőtestület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt önkormányzati segélyt eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére elsősorban a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Önkormányzati segély igényelhető:

a) átmenetileg nehéz helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére,

b) eseti gyógyszerkiadás mérséklésére, különösen:

ba) azon személyek kiadásainak csökkentésére akik nem rendszeres jelleggel, de esetenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadást a jövedelmi helyzetük miatt nem képesek megfizetni, vagy

bb) azon családok támogatására, amelyekben az egyes családtagok eseti gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költsége együttesen olyan nagymértékű, hogy azt nem képesek viselni,

vagy

c) gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott pénzbeli támogatásra, vagy

d) elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulásra,

e) elemi kár mérséklésére..

(3) Létfenntartást veszélyeztető helyzetnek kell tekinteni, ha

a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetében annak 200 %-át nem éri el, vagy

b) a kérelmező családjának megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezés okán igazolt módon veszélyeztetve van.

11/A. §27 (1) Önkormányzati segélyben elsősorban állapítható meg annak a személynek – a (2) - (4) bekezdésben foglalt kivétellel-, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg.

(2) Önkormányzati segély az eseti gyógyszerkiadás mérséklésére megállapítható annak a személynek, akink a családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élők esetében annak 250 %-át nem haladja meg és a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz költsége az egy főre jutó havi jövedelemének 20 %-át meghaladja, és közgyógyellátásra nem jogosult.

(3) Önkormányzati segély az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulásra megállapítható annak a személynek,

a) aki az elhuny személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, vagy

b) eltemettetésről a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 20. §(1) bekezdése alapján köteles volt gondoskodni, azonban a temetési költségek viselése a saját, vagy a családja létfenntartását veszélyezteti,

feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élők esetében annak 350 %-át nem haladja meg.

(4) Önkormányzati segély az elemi kár mérséklésre megállapítható annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élők esetében annak 350 %-át nem haladja meg.

12. §28 (1) Az önkormányzati segély adható eseti és rendszeres jelleggel is. Egy személy egy évben legfeljebb hat alkalommal részesülhet önkormányzati segélyben

(2) Az önkormányzati segély összege - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel – a rászorultsághoz igazodóan alkalmanként 2 000 Ft-tól 10 000 Ft-ig terjedhet, azzal, hogy egy család egy évben legfeljebb 30 000 Ft-ot kaphat.

(3) Az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulás céljára megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a rendelet 1. számú függelékében meghatározott, helyben szokásos temetési költség 15 %-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának létfenntartását veszélyezteti.

(4) Az elemi kár mérséklésre megállapítható önkormányzati segély legnagyobb összege 100 000 Ft, amennyiben a kár a tulajdonos önhibáján kívüli okból következett be.

(5) Az önkormányzati segély természetben is nyújtható, így különösen: élelmiszer-utalvány, tüzelősegély, tankönyv és tanszervásárlás támogatása, tandíj, közüzemi díjak, illetve térítési díjak kifizetéséhez, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló támogatás formájában.

13. § (1)2930 Az önkormányzati segély iránti kérelmet jelen rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2)31 A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára ugyanarra az élethelyzetre hivatkozással 30 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra önkormányzati segély – kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén – nem állapítható meg.

(3)3233 Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a kérelmező és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

b) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

c) a gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz költségét tanúsító háziorvosi igazolást,

d) várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhesgondozásról szóló igazolást,

e) amennyiben az önkormányzati segély megállapítását elhunyt személy eltemettetésének költségeihez kérik, úgy csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számlát,

f) amennyiben az önkormányzati segélyt nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, úgy az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát,

g) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatást,

h) a gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel kért önkormányzati segély esetében a segélyezésre okot adó körülmények igazolására szolgáló iratokat.

(4)3435 A gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott önkormányzati segélyt a gyermekre, illetve fiatal felnőttre kell megállapítani és a törvényes képviselőjének, illetve a fiatal felnőttnek kell folyósítani. Az egy családban élő gyermekek részére nyújtható támogatás összege az adott naptári évben nem haladhatja meg a 12. § (2) bekezdésben meghatározott mértéket.

(5)36 Az önkormányzati segély felhasználásnak ellenőrzése keretében a jogosult a felhasználást alátámasztó dokumentumok becsatolására a felhasználást követő 60 napon belül felhívható.

(6)37 A nem havi rendszerességgel adott önkormányzati segély kifizetéséről a megállapítást követő 15 napon belül a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi és Városfejlesztési Csoportja gondoskodik.

13/A §38
(1) 3940 Az önkormányzati segély pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható, a településen lakóhellyel, vagy életvitelszerű tartózkodási hellyel rendelkező személyek részére a hozzátartozóik Mekényesen való eltemettetése céljára.
(2) 41 Temetési célra kamatmentes kölcsönként nyújtott önkormányzati segélyt (továbbiakban: szociális kölcsön) annak a kérelmezőnek nyújt az önkormányzat, aki rendszeres havi jövedelemmel rendelkezik, ezt három hónapra visszamenőleg igazolni tudja, és a jövedelemviszonyai tekintetében a családban élőknél az egy főre eső jövedelem meghaladja a az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át.
(3) 42 A szociális kölcsön igénybevételének, visszafizetésének feltételeiről megállapodást kell kötni, amelyben a kérelmezőt és a vele együtt élő, jövedelemmel rendelkező családtagokat adóstársként kell feltüntetni.
(4) 43 Amennyiben az adós vagy adóstársa elmulasztja a megállapodásban rögzített havi törlesztő részlet fizetését, azzal késedelembe esik, a hátralévő teljes összeg azonnal, egy összegben, a z Szt-ben meghatározott kamattal együtt esedékessé és behajthatóvá válik.
(5) 44 A szociális kölcsön folyósításával és visszafizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatokat a pénzügyi csoport látja el, aki a tárgyhónap végén a részletfizetések teljesítéséről kimutatást készít.
(6) 45 A szociális kölcsön felső határa 100 000 Ft, amelyet havi egyenlő részletekben, legfeljebb 12 hónap alatt kell visszafizetni. A megállapított szociális kölcsön havi visszafizetési kötelezettsége a folyósítást követő 2. hónap első napjától esedékes; a részletfizetési kötelezettségnek a tárgyhó 20. napjáig kell eleget tenni.
(7) 46 A szociális kölcsönt a polgármester állapítja meg, a kölcsönszerződést a polgármester írja alá.
Temetési segély

14. § (1)47

(2)4849

(3)5051

(4)5253

(5)54

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

15. §55 (1)56

(2)57

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

15/A. §58 (1)59

(2)60

(3)61

(4)62

(5)6364

Óvodáztatási támogatás

15/B §65
(1) 66 A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 20/C. § -a alapján megállapított óvodáztatási támogatást első alkalommal természetbeni formában kell biztosítani.
(2) 67 Az óvodáztatási támogatást a Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata bevonásával kell felhasználni, amelyet kizárólag utcai ruha, utcai cipő, váltóruha, váltócipő, tornafelszerelés, ágynemű, törölköző és tisztasági csomag vásárlására lehet fordítani.

Aktív korúak ellátása

16. § (1)68 Az önkormányzat az Szt. 132. § (4) bekezdésének a) és c) pontjaiban foglalt felhatalmazás alapján rendeletben szabályozza az aktív korúak ellátására jogosult személyek részére a lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében előírt részletes szabályokat, rendszeres szociális segélyben részesülő személyek együttműködésének eljárási szabályait, a beilleszkedést segítő programok típusait és az együttműködés megszegésének eseteit.

(2)69 Az együttműködésre kötelezett, az Szt. 37. § (1) bekezdés b) és c) pontja alapján rendszeres szociális segélyre jogosult személy köteles:

a) a határozatban megjelölt időn belül / az aktív korúak ellátását és a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a c) pontban együttműködésre kijelölt intézménynél jelentkezni.

b) együttműködni a beilleszkedési program kidolgozásában a megállapodásban foglaltak szerint,

c)70 a mágocsi Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatával (továbbiakban: Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat) való kapcsolattartásra.

(3)7172 A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal való együttműködési kötelezettség magában foglalja:

a) jogosultságot megállapító határozatban megjelölt időpontban való megjelenést,

b) nyilatkozattételt az együttműködési szándékról,

c) írásos megállapodásban foglalt időpontban történő megjelenést,

d) az együttműködésre kötelezett szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodó speciális segítő egyéni és / vagy csoportos programon való részvételt.

(4)73 A beilleszkedést segítő program típusai:

a) állapotfelmérő és álláskeresési tréningek,

b) szociális életvezetési tanácsadás,

c) mentálhigiéniás tanácsadás,

d) pályaválasztási és pályakorrekciós tanácsadás,

e) munkavállalási tanácsadás,

f)74

g) az életvezetési képesség megőrzését és javítását célzó, az egyént és családját érintő személyes megbeszélés, csoportos foglalkozás,

h) pszichológiai tanácsadás,

i) egyéni képességeket fejlesztő, vagy az életmódot formáló foglalkozásokon, tanácsadásokon, illetve munkavégzésre felkészítő programban való részvétel.

16/A. §75 (1) Együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a kötelezett személy:

a)76 jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nyilvántartásba vétel céljából nem jelenik meg a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál,

b) az együttműködési megállapodásban foglaltaknak nem tesz eleget,

c) a beilleszkedést segítő program bármely pontjának nem tesz eleget,

d) akadályoztatása okát az előírt határidőben nem jelenti, vagy azt hitelt érdemlően igazolni nem tudja,

e) a beilleszkedést segítő programban meghatározott szervezetekkel a kapcsolatot nem veszi fel, vagy az általuk meghatározott időpontban nem jelenik meg,

f)77 ha a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál vagy a beilleszkedési programban meghatározott szervezeteknél a kijelölt időpontban ittas, vagy bódult állapotban jelenik meg.

(2)7879 Az együttműködési kötelezettség elmulasztása esetén a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat minden alkalommal soron kívül vizsgálja a mulasztás okát, és amennyiben az a rendszeres szociális segélyben részesülő személynek felróható, úgy az együttműködési kötelezettség megszegését 5 munkanapon belül köteles a jegyző felé jelezni.

16/B. §80 (1)81

(2)82

(3)83

(4)84 A foglalkoztató intézmény a munkaerő igényét az önkormányzaton keresztül juttatja el az állami foglalkoztatási szervhez.

(5) A nem foglalkoztatott személy köteles a munkafeltétellel kapcsolatos megbeszélésen (megbeszéléseken) a megjelölt időpontban megjelenni a munkaviszony létrejöttében a munkaszerződés megkötésében tevékenyen közreműködni. Meg nem jelenés csak egészségügyi okból fogadható el, orvosi igazolás bemutatása ellenében 3 munkanapon belül.

16/C. §85 (1) Az aktív korúak ellátása annak az aktív korúak ellátására jogosult személynek állapítható meg, akinek lakókörnyezete rendezett.

(2) A lakókörnyezet akkor rendezett, ha a kérelmező, illetve az ellátás jogosultja

a) az általa életvitelszerűen lakott lakást vagy házat tisztán, rendezetten, higiénikus állapotban tartja,

b) az ingatlan állagát folyamatosan karbantartja, rendeltetésszerű használhatóságát biztosítja,

c) a házhoz tartozó udvart és kertet rendszeresen gondozza, gyomtalanítja, az udvaron szemetet, lomot nem halmoz fel, a szemetet, lomot rendszeresen a hulladékkezelés szabályainak megtartásával eltávolítja,

d) az általa lakott ingatlan területén gondoskodik a rágcsálók, kártevők irtásáról

e) az általa lakott ingatlanban gondoskodik a vizes helyiségek, valamint az udvari illemhely rendeltetésszerű használatáról, rendszeres takarításáról, fertőtlenítéséről

f) a kerítéssel kívül határos terület, a járda tisztántartásáról Mekényes Község Képviselőtestületének a helyi környezetvédelemről szóló rendeletben foglaltak szerint gondoskodik.

(3) A jegyző az aktív korúak ellátása megállapítására irányuló kérelem benyújtását követő 15. napon belül helyszíni szemle (környezettanulmány) lefolytatása során győződik meg a lakókörnyezet rendezettségéről.

(4) Ha a lakókörnyezet a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, a jegyző ötnapos határidő kitűzésével felhívja a kérelmezőt, illetve az ellátás jogosultját – az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével - a kifogásolt hiányosságok felszámolására, melynek teljesítéséről ismételt helyszíni szemlén győződik meg.

(5) Aki a lakókörnyezete rendezettségét a kitűzött határidőig nem biztosítja, annak az aktív korúak ellátása nem állapítható meg.

(6) Az aktív korúak ellátására jogosult személy a jogosultsága teljes időtartama alatt köteles lakókörnyezetét rendezetten tartani. Ha ennek a kötelezettségének a jogosult nem tesz eleget, akkor a jegyző a (4) és (5) bekezdésben foglaltak szerint jár el.

(7) Az Szt. 34. § (2) valamint a 36. § (2) bekezdésében foglaltakon kívül meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak az aktív korúak ellátására jogosult személynek, aki ezen rendelet 16/C. §-ában foglalt kötelezettségét nem teljesíti, vagy nem gondoskodik annak fenntartásáról.

(8) A (2) bekezdésben foglalt feltételek teljesítését az aktív korúak ellátására való jogosultság felülvizsgálata során is vizsgálni kell.

Időskorúak járadéka

16/D §86

Ápolási díj

17. §87

Újszülöttek támogatása

18. § Az önkormányzat a mekényesi állandó lakhellyel rendelkező édesanyának gyermekük születésekor 10.000-Ft egyszeri kelengyepénzt biztosít.

III. Fejezet

Természetbeni juttatások

Közgyógyellátás88

19. § Méltányosságból közgyógyellátásra jogosult az a személy, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) családban élő esetében, ahol a családban az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át nem haladja meg, továbbá

b) a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja.

Étkezés

20. § (1)89 Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akiknek azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük vagy

e) hajléktalanságuk

miatt.

(2)90

(3)9192 A Képviselő-testület az étkeztetést más településen lévő mágocsi Szociális Gondozási Központon keresztül biztosítja úgy, hogy az étel házhoz szállításáról a falugondnoki szolgálat útján gondoskodik.

(4)93 Az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni, melynek havi összege az igénybe vett étkezési napok függvénye. A gyermekintézmények valamint a szociális étkezés térítési díját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(5) A képviselőtestület köteles minden év március 31-ig a térítési díjakat felülvizsgálni.

20/A. §9495 (1) A családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a mágocsi Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatán keresztül biztosítja.

(2) A családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.

21. §96 Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségének megtérítése alól, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén

a) részben mentesíthető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg, és a kérelmezőnek és családjának vagyona - az Szt. 4. § (1) bekezdés b)pontja szerint - nincs, vagy

b) egészben mentesíthető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg, és a kérelmezőnek és családjának vagyona - az Szt. 4. § (1) bekezdés b)pontja szerint - nincs.

Gazdálkodást segítő támogatás

22. §97 (1) A gazdálkodást segítő támogatás célja, hogy a családok szükségleteinek kielégítését szolgálja.

(2) Az (1) bekezdés szerint családi szükségletek kielégítését szolgáló támogatás természetben nyújtott szociális ellátás.

(3)98 A természetben nyújtott szociális ellátásnak minősül különösen:

a) Kisállattartáshoz (sertés, baromfi, nyúl) szükséges hely előkészítése,

b) Kisállattartáshoz szükséges takarmány biztosítása,

c) Szaktanácsadás, szakképzés,

d) Vetőmag biztosítása (vetőburgonya, dughagyma),

e) Mezőgazdasági (kertművelési) szolgáltatások.

22/A. § (1) Gazdálkodás segítő támogatás annak a személynek, családnak adható, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkor érvényes minimális munkabér összegét.

(2)99 A támogatás családonként éves szinten nem haladhatja meg kisállattartás esetén az 50.000 Ft-ot.

(3) Az igénylő köteles az általa két állatot átvenni és a rendelkezésére bocsátott takarmánnyal, felnevelni.

(4)100 A támogatásban részesülőt megilleti az általa felnevelt állatok, betakarított termény családi szükségleten felüli részének szabadon való felhasználásának joga.

22/B. § A gazdálkodást segítő támogatás megállapítása a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

22/C. § (1)101 A támogatott személyek, családok köréről, jogairól, kötelességeiről a támogatási eljárás rendjéről külön szabályzat rendelkezik.

(2)102 A kisállattartás, növénytermesztés és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások vonatkozásában akkor nyújtható támogatás, ha a képviselő-testület pályázatot nyújt be, és azon e célra támogatást nyert.

Szociális tüzelőanyag támogatás

23. §103104 (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló jogszabály alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosít Mekényes Község Önkormányzata számára.

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, szociális célú tüzelőanyagot (tűzifát) biztosít annak a személynek, aki a kérelem benyújtásának időpontjában

a) az Szt. szerinti

aa) aktív korúak ellátására, vagy

ab) időskorúak járadékára, vagy

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(3) A szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását) kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 m3 mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata családgondozójának javaslata alapján tüzelőanyag (tüzifa) juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

(5) Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag (tüzifa) támogatásra – függetlenül a (2) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől –

a) az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy

b) az a személy, aki olyan ingatlan vonatkozásában nyújt be kérelmet, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(6) Az (5) bekezdés a) pontja nem vonatkozik arra a személyre, aki osztatlan közös tulajdonban erdőtulajdonos és a tulajdoni hányada szerinti erdőrészének nagysága összesen 250 m2-t nem haladja meg.

(7) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 3. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelmeket a támogatás évének december hó 10. napjáig lehet benyújtani a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(8) A kérelmeket legkésőbb a támogatási év december 31. napjáig a Képviselő-testület bírálja el.

(9) A szociális célú tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 4. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa házhoz-szállításáról legkésőbb a támogatási évet követő év február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

Falugondnoki szolgálat

24. §105 A testület a falugondnoki szolgáltatást külön rendeletben szabályozza.

IV. Fejezet

Eljárási rendelkezés

25. § (1)106107108 A képviselő-testület hatáskörébe tartozik e rendelet 11. § -ában szabályozott önkormányzati segély, a 19. §-ban szabályozott közgyógyellátás, a 20. §-ban szabályozott étkeztetés és a 22. §-ban szabályozott gazdálkodást segítő támogatás, valamint a 23.§-ban.

(2)109110 A polgármester hatásköre e rendelet 13/A. §-ában szabályozott kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély, a 18. § -ban biztosított újszülöttek támogatása és a 21. §-ban szabályozott köztemetés körében gyakorolható méltányossági jogkör.

(3) A polgármester hatáskörében hozott határozatok ellen fellebbezni a képviselő-testülethez lehet.

Záró rendelkezés

26. §111 (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993 évi III.tv. Valamint a Gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997 évi XXXI.tv. rendelkezései az irányadók.

1. függelék113114

1

A rendeletet a 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 2015. március 1. napjával hatályon kívül helyezte.

2

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2014. január 1. napjától.

3

Módosította a 3/2012.(II.13.) rendelet. Hatályos: 2014. január 01-től

4

Módosította a 6/2008. (IX. 22.) rendelet. Hatályos: 2008. szeptember 22-től

5

Módosította a 3/2011. (III. 11.) rendelet. Hatályos: 2011. március 11-től

6

Módosította a 6/2010. (XII. 20.) rendelet. Hatályos: 2010. december 20-tól

7

Hatályon kívül helyezte a 4/2013.(VI.10.) rendelet. Hatálytalan: 2013. június 10-től

8

Módosította a 8/2011. (VIII .23.) rendelet. Hatályos: 2011. augusztus 23.-tól

9

Hatályon kívül helyezte a 4/2013.(VI.10.) rendelet. Hatálytalan: 2013. június 10-től

10

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontja. Hatályos 2014. január 1. napjától.

11

Hatályon kívül helyezte a 4/2013.(VI.10.) rendelet. Hatálytalan: 2013. június 10-től

12

Módosította a 3/2012. (II.13. ) rendelet. Hatályos: 2012. február 10-től

13

Módosította a 3/2012. (II.13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 10-től

14

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. január 1. napjától.

15

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja. Hatályos 2014. január 1. napjától.

16

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja. Hatályos 2014. január 1. napjától.

17

Módosította a 3/2011. (III. 11.) rendelet. Hatályos: 2011. március 11.-től

18

Módosította a 6/2008. (IX. 22.) rendelet. Hatályos: 2008. szeptember 22-től

19

Módosította a 3/2012. (II.13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól

20

Módosította a 3/2012. (II.13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól

21

Módosította a 4/2013.(VI.10.) rendelet. Hatályos: 2013. június 10-től

22

Módosította a 3/2012. (II.13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól

23

Módosította a 3/2012. (II. 13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól

24

Módosította a 3/2012. (II.13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól

25

Módosította a 3/2012. (II.13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól

26

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 3. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

27

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 4. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

28

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 5. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

29

Módosította a 4/2013. (VI.10.) rendelet. Hatályos: 2013. június 10-től.

30

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 6. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

31

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 6. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

32

Módosította a 6/2008. (IX.22.) rendelet. Hatályos: 2008. szeptember 22-től.

33

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 6. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

34

Módosította a 3/2012. (II. 13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól.

35

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 6. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

36

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 6. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

37

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 6. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

38

Módosította a 3/2012. (II. 13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól

39

Módosította a 4/2013. (VI.10.) rendelet. Hatályos: 2013. június 10-től

40

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

41

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

42

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

43

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

44

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

45

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

46

Módosította e a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

47

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

48

Módosította a 6/2010. (XII. 20.) rendelet. Hatályos: 2010. december 20-tól.

49

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

50

Módosította a 6/2010. (XII. 20.) rendelet. Hatályos: 2010. december 20-tól.

51

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

52

Módosította a 6/2010. (XII. 20.) rendelet. Hatályos: 2010. december 20-tól.

53

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

54

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

55

Módosította a 6/2006. (V.22.) rendelet. Hatályos: 2006. május 22-től.

56

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

57

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

58

Módosította a 6/2006. (V.22.) rendelet. Hatályos: 2006. május 22-től.

59

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

60

Hatályon kívül helyezte a 6/2010. (XII. 20.) rendelet. Hatálytalan:2010. december 20-től.

61

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

62

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

63

Hatályon kívül helyezte a 4/2013. (VI.10.) rendelet. Hatálytalan: 2013. június 10-től

64

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 8. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

65

Módosította a 4/2009. (IV.10.) rendelet. Hatályos: 2009. április 10-től.

66

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 9. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

67

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 9. § . Hatályos 2014. január 1. napjától.

68

Módosította a 3/2012. (II.13.) rendelet. Hatályos. 2012. február 13-tól

69

Módosította a 3/2011. (III .11.) rendelet. Hatályos: 2009. április 10-től

70

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése. Hatályos 2014. január 1. napjától.

71

Módosította a 4/2009. (IV. 10.) rendelet. Hatályos: 2009. április 10-től

72

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. január 1. napjától.

73

Módosította a 4/2009. (IV. 10.) rendelet. Hatályos: 2009. április 10-től

74

Módosította a 3/2011. (III. 11.) rendelet. Hatályos: 2011. március 11-től

75

Módosította a 4/2009. (IV. 10.) rendelet. Hatályos: 2009. április 10-től

76

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése. Hatályos 2014. január 1. napjától.

77

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. január 1. napjától.

78

Módosította a 3/2011 (III. 11.) rendelet. Hatályos: 2011. március 11-től

79

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatályos 2014. január 1. napjától.

80

Módosította a 4/2009. (IV. 10.) rendelet. Hatályos: 2009. április 10-től

81

Módosította a 3/2011. (III. 11.) rendelet. Hatályos: 2011. március 11-től

82

Módosította a 3/2011. (III. 11.) rendelet. Hatályos: 2011 március 11-től

83

Hatályon kívül helyezte a 4/2013.(VI.10.) rendelet. Hatálytalan: 2013. június 10-től

84

Módosította a 4/2013.(VI.10.) rendelet. Hatályos: 2013. június 10-től

85

Módosította a 3/2012. (II.13.) rendelet. Hatályos: 2012. február 13-tól

86

Hatályon kívül helyezte a 4/2013.(VI.10.) rendelet. Hatálytalan: 2013. június 10-től

87

Módosította a 3/2011. (III. 11.) rendelet. Hatályos: 2011. március 11-től

88

Módosította a 6/2010. (XII. 20.) rendelet. Hatályos: 2010. december 20-tól

89

Módosította a 6/2008. (IX. 22.) rendelet. Hatályos: 2008. szeptember 22-től

90

Hatályon kívül helyezte a 6/2008. (IX. 22.) rendelet. Hatálytalan: 2008. szept. 22-től

91

Módosította 6/2008. (IX.22.) rendelet. Hatályos: 2008. szeptember 22-től

92

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 12. §. Hatályos 2014. január 1. napjától.

93

Módosította a 6/2008. (IX. 22.) rendelet. Hatályos: 2008. szeptember 22-től

94

Módosította a 6/2008. (IX. 22.) rendelet. Hatályos: 2008. szeptember 22-től

95

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 13. §. Hatályos 2014. január 1. napjától.

96

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 14. §. Hatályos 2014. január 1. napjától.

97

Módosította a 3/1998. (IV. 28.) rendelet. Hatályos: 1998. április 28-tól.

98

Módosította a 11/2006. (XI. 13.) rendelet. Hatályos: 2006. november 13-tól

99

Módosította a 11/2006. (XI. 13.) rendelet. Hatályos: 2006. november 13-tól

100

Módosította a 11/2006. (XI. 13.) rendelet. Hatályos: 2006. november 13-tól

101

Módosította a 6/2010. (XII. 20.) rendelet. Hatályos: 2010. december 20-tól

102

Módosította a 11/2006. (XI. 13.) rendelet. Hatályos: 2006. november 13-tól

103

Módosította és a §-t megelőző címet beillesztette a 10/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. november 29. napjától.

104

Hatályon kívül helyezte a 6/2008. (IX. 22.) rendelet. Hatálytalan: 2008. szept. 22-től

105

Módosította a 9/2005. (XI. 01.) rendelet. Hatályos: 2005. november 1-től

106

Módosította 3/2011. (II. 11.) rendelet. Hatályos: 2011. március 11-től

107

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése. Hatályos 2014. január 1. napjától.

108

Módosította a 10/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. november 29. napjától.

109

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. január 1. napjától.

110

Módosította a 6/2008. (IX.22.) rendelet. Hatályos: 2008. szeptember 22-től

111

Módosította a 9/2005. (XI. 01.) rendelet. Hatályos: 2005. november 1-től

112

Módosította a 6/2010. (XII. 20.) rendelet. Hatályos: 2010. december 20-tól

113

Módosította a 4/2013.(VI.10.) rendelet. Hatályos: 2013. június 10-től.

114

Módosította a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1. napjától.

115

A rendeletet a 2. melléklettel kiegészítette a 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 16. §-a és 1. melléklete.. Hatályos 2014. január 1. napjától.

116

A mellékletet beillesztette a 10/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet 2.§ és 1. melléklet. Hatályos 2014. november 29. napjától.

117

A mellékletet beillesztette a 10/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet 2.§ és 2. melléklet. Hatályos 2014. november 29. napjától.