Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2002. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2002. 07. 01- 2022. 03. 31

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2002. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről1

2002.07.01.

Mekényes Község Önkormányzati Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. S, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL tv. 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődésről és a nyilvános könyvtári ellátásról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a település helyi sajátosságait, kulturális egységét és sokszínűségét megtartva határozza meg a közművelődés feladatait, intézményeit.

(2) A cél megvalósítása, a feladat ellátása során az önkormányzat gondoskodik a közművelődési feladatokat ellátó intézmények fenntartásáról, működtetéséről, és szolgáltatásaik fejlesztéséről.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátásában — az önállóság tiszteletben tartásával - épít a lakosság öntevékeny szervezeteire, civil közösségeire, valamint mindazon egyéni és közösségi kezdeményezésre, feladatvállalásra, amely a település kulturális életét gazdagítja.

(4) A rendelet a település területén jelenleg működő, a későbbiekben működni kezdő intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, magánszemélyekre terjed ki, amelyek a közművelődéssel kapcsolatban feladatot látnak el, vagy szolgáltatást vesznek igénybe.

A feladat ellátásának tartalma, módja, formája

2. § (1) Az önkormányzat kötelezően ellátandó közművelődési feladatai kü19önösen a következők:
- Az önkormányzat elősegíti a település területén működő közművelődéssel, vagy azzal is foglalkozó szervezetek művelődési céljainak megvalósítását.
- Figyelemmel kíséri, gyűjti, rendszerezi a szervezetek tevékenységével, szolgáltatásaival kapcsolatos információkat, folyamatosan fejleszti az erre vonatkozó informatikai hálózatát.
- Kölcsönösen kapcsolatokat és együttműködést alakít ki a térség, a megye közművelődési feladatokat ellátó intézményeivel és egyéb kulturális tevékenységet folytató szervezeteivel.
- Helyi ünnepek kultúrájának gondozása pl: falunap, sportnap, gyereknap
- Részt vesz a hagyományok ápolásában.
- Részt vesz a kistérségi, megyei és regionális közművelődési folyamatokban
- Közművelődési kötelezettségei körében az önkormányzat az ifjúság iskolarendszeren kívüli, öntevékeny életminőséget és életesélyeket javító lehetőségeit megteremti.
- A fiatalok kulturális szabadidő eltöltéséhez segít a feltételeket lehetőségei figyelembevételével megteremti — ifjúsági referens közös alkalmazásával.

(2) Mekényes Község Önkormányzat közművelődési feladatait a helyi kultúrház keretében látja el.

(3) A feladatellátás az intézményen kívül az alábbi létesítményeket érinti:
- Teleház működtetésével, fenntartásával a különféle szolgáltatásokhoz való hozzájutás, információszerzés feltételeit biztosítja
- Az önkormányzat szabadpolcos rendszerben könyvtárat tart fenn a nyilvános könyvtárokról szóló törvényben írt feltételekkel.
A feladatellátáshoz szükséges tárgyi és személyi feltételeket biztosítja. A könyvtári beiratkozás díja 50 Ft, a kölcsönzés ingyenes.

A közművelődési feladatok finanszírozása

3. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai ellátásához a központi költségvetésben biztosított normatíva és saját pénzeszközei felhasználásával biztosítja az anyagi feltételeket.

(2) Az anyagi lehetőségek kiegészítése érdekében kiemelt feladatként kezeli az önkormányzat a pályázati lehetőségek igénybevételét minden a közművelődést érintő kérdésben.

4. § (1) Jelen rendeletben nem szabályozott, a közművelődési feladatokra vonatkozó kérdésekben az 1997. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 8.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2022. április 1. napjával.