Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2012. 06. 02- 2022. 11. 30

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2012.06.02.

Mekényes Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1990. évi XLIII. tv. valamint annak végrehajtása tárgyában kiadott 145/1999.(X.01.) Korm. rendeletben foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Mekényes Községi Önkormányzat területén lévő temetőre, valamint ennek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § Működő temető: Mekényes 306 hrsz-ú. A Mekényesi Ágostai Egyház tulajdonában és a Mekényesi Községi Önkormányzat kezelésében lévő temető.

3. § Az Önkormányzat a fenntartási és üzemeltetési kötelezettséget önállóan látja el.

4. §

Temetési helyek és szabályok

(1) 2 A temetőt sírtáblákra (parcella), valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet osztani. A sírtáblákat sorokra kell osztani, melyet folytatólagos sorrendben lehet felhasználni.
(2) A betelt sírtáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblákba csak rátemetéssel lehet temetni.
(3) A lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttest maradványokat csak exhumálás utján lehet áthelyezni a használatba levő temetőbe. Az exhumálás csak az illetékes tisztiorvos engedélye és előírásai szerint lehet végezni. A lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye szükséges.
(4) Temetési hely kijelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető. A temetési helyen elhelyezett sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága 2 méter.
(5) Az üzemeltetőnek térképet kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy sírtáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.
(6) A temető térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokat legalább évente ki kell egészíteni.

5. § (1) Az egyes temetési helyek feletti meghatározatlan időre szóló rendelkezési jogáért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértéke 500-Ft/sírhely.

6. § A temettetőnek az elhaltak hűtéséért díjat nem kell fizetni.

7. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a.)Felnőtt sírhely: egy személyes 1,80 m széles 3 m hosszú 2 m mély
két személyes 2,40 m széles 3 m hosszú 2 m mély
b.) Gyermek sírhely: 0,60 m széles 1,30 m hosszú 2 m mély
c.) Sírbolt (kripta) felszíni mérete:
2 személyes: 1,80 m széles 3 m hosszú 2,60 m mély
4 személyes: 2,40 m széles 3 m hosszú 2,60 m mély
Belső méretét úgy kell kialakítani, hogy alkalmas legyen a temetkezésre.
A sírhelyek a gyermeksírhely kivételével az oldaltávolságot is tartalmazzák, a gyermeksírok esetében az oldaltávolság 40 cm.
(2) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,20 m) tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.
(3) Sír, sírbolt felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozóhatóság rendelkezésére adható. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykorban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozásától számított egy év elteltével adható engedély.
(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(5) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) kötelező, melynek magassága 50 cm.
(6) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett- a s síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból biztonságosan fel kell állítania.
(7) 3 A hamvak szétszórása a ravatalozóval szembeni gesztenyefasor melletti szóróparcellában végezhető.

8. § (1) A sírhely és sírbolt felett rendelkezőknek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(2) A sírbolt és síremlék fenntartásáról annak létesítője, örököse köteles gondoskodni. Ha sírbolt összeomlásától kell tartani, az üzemeltető felszólítja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetve a sírboltba való további temetkezést megtiltja.

(3) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást - a temetési hely megjelölésével – temető bejáratánál és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(4) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(5) A sírboltba csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették.

9. § (1) A holttest elhamvasztásához – a (2) bekezdésében foglaltak kivételével – a tisztiorvos engedélye szükséges

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint a rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncorvos engedélyezi.

Temetkezési szolgáltatások

10. § A temetőben a temetkezési szolgáltatásokról az eltemettető döntése szerint bármely, engedéllyel rendelkező szolgáltató gondoskodhat.

11. § (1) A temetkezés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezései az irányadók.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot nem lehet megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezártáig a halott nem temethető el.

12. § (1) A felravatalozott koporsót – a eltemettető kívánságára a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlás vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmenetesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

13. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 méteres magasságot.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

14. § (1) Sírbolt, síremlék állítását, építési anyag temetőbe szállítását, valamint a 13. §-ban felsoroltakon kívül – egyéb munkálatokat az üzemeltetőnél- külön jogszabály szerint építési engedély köteles tevékenységet is – előzetesen be kell jelenteni a munka jellegének és a munkálatok végzésének időpontjával és várható időtartamával együtt.

(2) Az előírt bejelentés hiánya, vagy attól való eltérés esetén a 13. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztása esetén a Polgármesteri Hivatal a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére. A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

Nyilvántartások vezetése

15. § (1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítván alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani.

(2) Az üzemeltető az új sírmezők, sírnegyedek, sírparcellák megnyitása előtt gondoskodik a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temető térképét a temető nyilvántartó könyvvel összhangban a Polgármesteri Hivatal vezeti. A temetési rend megváltoztatása csak a jegyző engedélyével történhet térkép módosításával. A temető-dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig tűztől védve páncélszekrényben kell megőrizni, azt követően a Baranya megyei Levéltárnak kell átadni.

(3)4 A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(4) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírboltkönyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt könyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(5) A nyilvántartási adatokból tájékoztatást – halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljáráshoz lehet adni.

A temető rendje

16. § (1) A temető nyitva tartása folyamatos.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőben kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(4) A sírhely gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt a temetőben lévő hulladékgyűjtő edénybe kell elhelyezni.

(5) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(6) A temető területére kutyát bevinni – vakvezető kutya kivételével – tilos.

17. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagoknak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés és engedélyezés után szabad kivinni.

18. § (1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és – esetenként - a láthatóan idős betegekre nem vonatkozik.

19. §5

20. § Jelen rendelet 2004. január 1-vel lép hatályba. A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 31. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 1. napjával.

2

Módosította a 9/2011. (X. 17.) rendelet (Hatályos: 2011. október 17.-től)

3

Módosította a 9/2011. (X. 17.) rendelet (Hatályos: 2011. október 17-től)

4

Módosította a 12/2005. (XI. 20.) rendelet (Hatályos: 2005. november 20-tól)

5

Hatályon kívül helyezte a 7/2012. (VI.02.) rendelet (Hatálytalan: 2012. június 02-től)