Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 4/1997. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 4/1997. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2014.01.01.

Mekényes Község Önkormányzati Képviselő-testületet az egyes szociális ellátásokról szóló 4/1997. (IV.28.) önkormányzati rendeletét az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 140/R. §- ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbiak szerint módosítja:

1. § Az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 4/1997. (IV.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Alaprendelet) bevezető része az alábbiak szerint módosul:

Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdése, 26. § -a, 32. § (3) bekezdése, 33. § (7) bekezdése, 37/A. § (3) bekezdése, 38. § (9) bekezdése, a 45. § (1) bekezdése, 48. § (4) bekezdése, 50. § (3) bekezdése, 62. § (2) bekezdése, a 92. § (1) – (2) bekezdése, a 115. § (3) bekezdése, a 132. § (4) bekezdése, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 20/C. § (9) bekezdése, a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendelet 3. § -a, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról a következőket rendeli el.

2. § (1) Az Alaprendelet

hatályát veszti.

(2) Az Alaprendelet 2. § (2) bekezdés b) pont bb) alpontjában szereplő „átmeneti segély” szövegrész helyébe „ önkormányzati segély” szövegrész lép.

3. § Az Alaprendelet 11. §-a és az azt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés lép:

Önkormányzati segély

11. § (1) A képviselőtestület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt önkormányzati segélyt eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére elsősorban a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Önkormányzati segély igényelhető:

a) átmenetileg nehéz helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére,

b) eseti gyógyszerkiadás mérséklésére, különösen:

ba) azon személyek kiadásainak csökkentésére akik nem rendszeres jelleggel, de esetenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadást a jövedelmi helyzetük miatt nem képesek megfizetni, vagy

bb) azon családok támogatására, amelyekben az egyes családtagok eseti gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költsége együttesen olyan nagymértékű, hogy azt nem képesek viselni,

vagy

c) gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott pénzbeli támogatásra, vagy

d) elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulásra,

e) elemi kár mérséklésére..

(3) Létfenntartást veszélyeztető helyzetnek kell tekinteni, ha

a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetében annak 200 %-át nem éri el, vagy

b) a kérelmező családjának megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezés okán igazolt módon veszélyeztetve van.

4. § Az Alaprendelet 11/A. §- sal egészül ki.

11/A. § (1) Önkormányzati segélyben elsősorban állapítható meg annak a személynek – a (2) - (4) bekezdésben foglalt kivétellel-, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg.

(2) Önkormányzati segély az eseti gyógyszerkiadás mérséklésére megállapítható annak a személynek, akink a családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élők esetében annak 250 %-át nem haladja meg és a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz költsége az egy főre jutó havi jövedelemének 20 %-át meghaladja, és közgyógyellátásra nem jogosult.

(3) Önkormányzati segély az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulásra megállapítható annak a személynek,

a) aki az elhuny személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, vagy

b) eltemettetésről a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 20. §(1) bekezdése alapján köteles volt gondoskodni, azonban a temetési költségek viselése a saját, vagy a családja létfenntartását veszélyezteti,

feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élők esetében annak 350 %-át nem haladja meg.

(4) Önkormányzati segély az elemi kár mérséklésre megállapítható annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élők esetében annak 350 %-át nem haladja meg.

5. § Az Alaprendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § (1) Az önkormányzati segély adható eseti és rendszeres jelleggel is. Egy személy egy évben legfeljebb hat alkalommal részesülhet önkormányzati segélyben

(2) Az önkormányzati segély összege - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel – a rászorultsághoz igazodóan alkalmanként 2 000 Ft-tól 10 000 Ft-ig terjedhet, azzal, hogy egy család egy évben legfeljebb 30 000 Ft-ot kaphat.

(3) Az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulás céljára megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a rendelet 1. számú függelékében meghatározott, helyben szokásos temetési költség 15 %-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának létfenntartását veszélyezteti.

(4) Az elemi kár mérséklésre megállapítható önkormányzati segély legnagyobb összege 100 000 Ft, amennyiben a kár a tulajdonos önhibáján kívüli okból következett be.

(5) Az önkormányzati segély természetben is nyújtható, így különösen: élelmiszer-utalvány, tüzelősegély, tankönyv és tanszervásárlás támogatása, tandíj, közüzemi díjak, illetve térítési díjak kifizetéséhez, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló támogatás formájában.

6. § Az Alaprendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

13. § (1) Az önkormányzati segély iránti kérelmet jelen rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára ugyanarra az élethelyzetre hivatkozással 30 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra önkormányzati segély – kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén – nem állapítható meg.

(3) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a kérelmező és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

b) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

c) a gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz költségét tanúsító háziorvosi igazolást,

d) várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhesgondozásról szóló igazolást,

e) amennyiben az önkormányzati segély megállapítását elhunyt személy eltemettetésének költségeihez kérik, úgy csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számlát,

f) amennyiben az önkormányzati segélyt nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, úgy az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát,

g) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatást,

h) a gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel kért önkormányzati segély esetében a segélyezésre okot adó körülmények igazolására szolgáló iratokat.

(4) A gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott önkormányzati segélyt a gyermekre, illetve fiatal felnőttre kell megállapítani és a törvényes képviselőjének, illetve a fiatal felnőttnek kell folyósítani. Az egy családban élő gyermekek részére nyújtható támogatás összege az adott naptári évben nem haladhatja meg a 12. § (2) bekezdésben meghatározott mértéket.

(5) Az önkormányzati segély felhasználásnak ellenőrzése keretében a jogosult a felhasználást alátámasztó dokumentumok becsatolására a felhasználást követő 60 napon belül felhívható.

(6) A nem havi rendszerességgel adott önkormányzati segély kifizetéséről a megállapítást követő 15 napon belül a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi és Városfejlesztési Csoportja gondoskodik.

7. § Az Alaprendelet 13/A. §-a és az azt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés lép:

13/A. § (1) Az önkormányzati segély pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható, a településen lakóhellyel, vagy életvitelszerű tartózkodási hellyel rendelkező személyek részére a hozzátartozóik Mekényesen való eltemettetése céljára.

(2) Temetési célra kamatmentes kölcsönként nyújtott önkormányzati segélyt (továbbiakban: szociális kölcsön) annak a kérelmezőnek nyújt az önkormányzat, aki rendszeres havi jövedelemmel rendelkezik, ezt három hónapra visszamenőleg igazolni tudja, és a jövedelemviszonyai tekintetében a családban élőknél az egy főre eső jövedelem meghaladja a az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át.

(3) A szociális kölcsön igénybevételének, visszafizetésének feltételeiről megállapodást kell kötni, amelyben a kérelmezőt és a vele együtt élő, jövedelemmel rendelkező családtagokat adóstársként kell feltüntetni.

(4) Amennyiben az adós vagy adóstársa elmulasztja a megállapodásban rögzített havi törlesztő részlet fizetését, azzal késedelembe esik, a hátralévő teljes összeg azonnal, egy összegben, a z Szt-ben meghatározott kamattal együtt esedékessé és behajthatóvá válik.

(5) A szociális kölcsön folyósításával és visszafizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatokat a pénzügyi csoport látja el, aki a tárgyhónap végén a részletfizetések teljesítéséről kimutatást készít.

(6) A szociális kölcsön felső határa 100 000 Ft, amelyet havi egyenlő részletekben, legfeljebb 12 hónap alatt kell visszafizetni. A megállapított szociális kölcsön havi visszafizetési kötelezettsége a folyósítást követő 2. hónap első napjától esedékes; a részletfizetési kötelezettségnek a tárgyhó 20. napjáig kell eleget tenni.

(7) A szociális kölcsönt a polgármester állapítja meg, a kölcsönszerződést a polgármester írja alá.

8. § Az Alaprendelet 14-15/A. § -ai hatályukat vesztik.

9. § Az Alaprendelet 15/B. § -a az alábbiak szerint módosul és egészül ki:

(1) A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 20/C. § -a alapján megállapított óvodáztatási támogatást első alkalommal természetbeni formában kell biztosítani.

(2) Az óvodáztatási támogatást a Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata bevonásával kell felhasználni, amelyet kizárólag utcai ruha, utcai cipő, váltóruha, váltócipő, tornafelszerelés, ágynemű, törölköző és tisztasági csomag vásárlására lehet fordítani.

10. § (1) Az Alaprendelet 16. § (2) bekezdés c) pontja az alábbiak szerint módosul:

c) a mágocsi Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatával (továbbiakban: Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat) való kapcsolattartásra.

(2) Az Alaprendelet 16. § (3) bekezdésben a "Családsegítő Szolgálattal" szövegrész helyébe a "Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal" szövegrész lép.

11. § (1) Az Alaprendelet 16/A. § (1) bekezdés a) pontja az alábbiak szerint módosul:

a) jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nyilvántartásba vétel céljából nem jelenik meg a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál,

(2) Az Alaprendelet 16/A. § (1) bekezdés f) pontja az alábbiak szerint módosul:

f) ha a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál vagy a beilleszkedési programban meghatározott szervezeteknél a kijelölt időpontban ittas, vagy bódult állapotban jelenik meg.

(3) Az Alaprendelet 16/A. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) Az együttműködési kötelezettség elmulasztása esetén a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat minden alkalommal soron kívül vizsgálja a mulasztás okát, és amennyiben az a rendszeres szociális segélyben részesülő személynek felróható, úgy az együttműködési kötelezettség megszegését 5 munkanapon belül köteles a jegyző felé jelezni.

12. § Az Alaprendelet 20. § (3) bekezdésében a "vendéglátóipari egységtől" szövegrész helyébe a "mágocsi Szociális Gondozási Központon keresztül" szövegrész lép.

13. § (1) Az Alaprendelet 20/A. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul, és az alábbi bekezdéssel egészül ki:

(1) A családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a mágocsi Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatán keresztül biztosítja.

(2) A családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.

14. § Az Alaprendelet 21. § -a az alábbiak szerint módosul:

Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségének megtérítése alól, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén
a) részben mentesíthető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg, és a kérelmezőnek és családjának vagyona - az Szt. 4. § (1) bekezdés b)pontja szerint - nincs, vagy
b) egészben mentesíthető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg, és a kérelmezőnek és családjának vagyona - az Szt. 4. § (1) bekezdés b)pontja szerint - nincs.

15. § (1) Az Alaprendelet 25. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) A képviselő-testület hatáskörébe tartozik e rendelet 11. § -ában szabályozott önkormányzati segély, a 19. §-ban szabályozott közgyógyellátás, a 20. §-ban szabályozott étkeztetés és a 22. §-ban szabályozott gazdálkodást segítő támogatás.

(2) Az Alaprendelet 25. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A polgármester hatásköre e rendelet 13/A. §-ában szabályozott kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély, a 18. § -ban biztosított újszülöttek támogatása és a 21. §-ban szabályozott köztemetés körében gyakorolható méltányossági jogkör.

16. § Az Alaprendelet jelen rendelet 1. mellékletével egészül ki, amely az Alaprendelet 2. melléklete lesz.

17. § A rendelet többi része változatlanul hatályos.

18. § Jelen rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

1. függelék

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. január 2. napjával.