Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 4/1997. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 11. 29- 2014. 11. 29

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 4/1997. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2014.11.29.

Mekényes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyes szociális ellátásáról szóló 1993. évi III. törvény és a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendelet 2. §(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 4/1997. (IV.28.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1. § Mekényes Község Önkormányzatának 4/1997. (IV.28.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör. ) 23. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép, és az alábbi címmel egészül ki:

Szociális célú tűzelőanyag támogatás

23. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló jogszabály alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosít Mekényes Község Önkormányzata számára.

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, szociális célú tüzelőanyagot (tűzifát) biztosít annak a személynek, aki a kérelem benyújtásának időpontjában

a) az Szt. szerinti

aa) aktív korúak ellátására, vagy

ab) időskorúak járadékára, vagy

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(3) A szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását) kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 m3 mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata családgondozójának javaslata alapján tüzelőanyag (tüzifa) juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

(5) Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag (tüzifa) támogatásra – függetlenül a (2) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől –

a) az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy

b) az a személy, aki olyan ingatlan vonatkozásában nyújt be kérelmet, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(6) Az (5) bekezdés a) pontja nem vonatkozik arra a személyre, aki osztatlan közös tulajdonban erdőtulajdonos és a tulajdoni hányada szerinti erdőrészének nagysága összesen 250 m2-t nem haladja meg.

(7) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 3. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelmeket a támogatás évének december hó 10. napjáig lehet benyújtani a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(8) A kérelmeket legkésőbb a támogatási év december 31. napjáig a Képviselő-testület bírálja el.

(9) A szociális célú tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 4. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa házhoz-szállításáról legkésőbb a támogatási évet követő év február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

(2) Az Ör. 25. § (1) bekezdése „ valamint a 23. § -ban” szövegrésszel egészül ki.

2. § Az Ör. jelen rendelet 1. és 2. mellékletével egészül ki, amely az Ör. 3. és 4. melléklete lesz.

3. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, majd az azt követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. november 30. napjával.