Mekényes község képviselő testületének 9/2017 (V.31..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 06. 01

Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testületének


9/2017. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő

házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól




Mekényes Község  Önkormányzat Képviselő- testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva, az alábbi rendeletet alkotja:

1.§


E rendelet hatálya Mekényes község közigazgatásit területén történő házasságkötésekre terjed ki.

2. §


(1) Mekényes Község Önkormányzata térítésmentesen biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget Mekényes Polgármesteri Hivatal (Mekényes, Fő utca 115.)  rendelkezésre bocsátásával.


(2) Az anyakönyvvezető térítésmentesen működik közre a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalra vonatkozóan megállapított hivatali munkaidőben, a hivatal helyiségben történő házasságkötések esetén.


(3) Hivatali munkaidőben történő házasságkötés az, amely hétfőtől csütörtökig 7.30- 16.00 óra között, pénteken 7.30- 13.00 óra között kezdődik és fejeződik be.


3.§


(1)  Kérelemre az anyakönyvi esemény külső helyszínen is megtartható. Az erre irányuló kérelmet írásban kell benyújtani az eljáró anyakönyvvezetőnél.  A kérelem elbírálásáról a jegyző dönt.


(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek a törvényei feltételek teljesítésén túl igazolják az 1. melléklet a.) pontjában meghatározott díj befizetését.


(3) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén csak az 1. melléklet a.) pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.

4. §


(1)  Kérelemre az anyakönyvi esemény külső helyszínen is megtartható. Az erre irányuló kérelmet írásban kell benyújtani az eljáró anyakönyvvezetőnél.  A kérelem elbírálásáról a jegyző dönt.


(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet b.) pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.


(3) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha házasságkötés szertartása hétköznapokon a hivatali munkaidő után kezdődik és legkésőbb aznap este 20 óráig befejeződik, szombatonként reggel 8 óra után kezdődik és aznap este 20 óráig befejeződik.


(4) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés a közeli hallálal fenyegető állapotot kivéve nem engedélyezhető vasárnapokon, nagyszombaton, december 31-én és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27.§ (2) bekezdésében felsorolt napokon.

5.§


A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötési kérelem elutasítása esetén vagy a házasságkötés meghiúsulása esetén az 1. melléklet a.) vagy b.) pontjában befizetett díjat a kérelmező részére  8  napon belül vissza kell fizetni.

6. §


Az 1. mellékletben meghatározott díjak megfizetése alól kizárólag valamelyik fél közeli halálával fenyegető egészségi állapota miatt, jegyző által kiadott előzetes engedély alapján adható mentesség.

7. §


Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, úgy a rendelet szerint a 3.§. vagy 4.§-ban meghatározott díjbevételből kifizetéskori illetményének a szabadidőre járó arányos összege illeti meg, mely nem lehet kevesebb mint 1.000.-Ft/óra.


8. §


 (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Mekényes Község Önkormányzati Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 8/2017. (V.04.) rendelete hatályát veszti.


Mekényes, 2017. május 26


                                     Major Ottó                                 dr. Morvay Klaudia

                                     polgármester                                         jegyző



ZÁRADÉK


A rendelet kihirdetve.

Mekényes, 2017. május 31.


dr. Morvay Klaudia

jegyző

Mellékletek