Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások szabályozásáról

Hatályos: 2018. 04. 28

Mekényes  Község Önkormányzat

Képviselő-testületének


4/2018.(IV. 27.)  önkormányzati rendelete


a szociális ellátások szabályozásáról




Mekényes Község  Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásáról szóló 1993 évi III. törvény az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint  a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdése, 10. § (1) bekezdése, 25. § (3) bekezdése, 26. § -a, 32. § (3) bekezdése, a 45. § (1) bekezdése, a 48. § (4) bekezdése, , 62. § (2) bekezdése, a 92 § (1) – (2) bekezdése, a 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról a következőket rendeli el.

I. fejezet


Általános rendelkezések


A rendelet célja és hatálya


1. §


(1) A rendelet célja, hogy meghatározza azokat a szociális ellátási formákat, amelyek alkalmazásával az önkormányzat a rászorulók helyzetén javítani kíván, és szabályozza a jogosultság feltételeit.


(2) A rendelet alkalmazása során mindenkor figyelembe kell venni az egyes szociális ellátásokra vonatkozó jogszabályokat.

2. §


A rendeletet alkalmazni kell Mekényes Község Önkormányzat közigazgatási területén élő:

  1. magyar állampolgárra,
  2. bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre,
  3. a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,
  4. a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre,
  5. a Sztv. 6 §-ában meghatározott hajléktalan személyekre,
  6. az Sztv. 3.§ (2) – (3) bekezdésében foglalt személyekre,
  7. hontalan személyekre,
  8. a magyar hatóság által oltalmazottként elismert személyekre.

II. fejezet


Szociális ellátások formái




3. §


A képviselő-testület a szociálisan rászorulók részére pénzbeli ellátást, természetbeni ellátást és személyes gondoskodást nyújt.

Pénzbeli ellátás


4. §


Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat Képviselő-testülete az Szt. -ben és e rendeletben meghatározott feltételek szerint:

a) települési támogatást

b) újszülöttek támogatását

állapít meg.


Települési támogatás


5. §


(1) A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt települési támogatást pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény ( továbbiakban: Szt. ) 45.§-a alapján.


(2) A települési támogatás nyújtható


a) rendkívüli jelleggel

aa) létfenntartást veszélyeztető helyzetbe vagy rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére,

ab) elhunyt eltemettetéséhez kapcsolódóan a temetés költségeinek viseléséhez,

ac) elemi kár elhárításához, valamint


b) eseti jelleggel

ba)  gyógyszer- és gyógyászati segédeszközhöz kapcsolódó kiadások mérséklésére,


c) havi rendszerességgel

ca) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez.

6. §



(1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani létfenntartást veszélyeztető helyzetbe rendkívüli élethelyzetbe került személyek,  az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére, valamint alkalmanként jelentkező többletkiadásokhoz, - így különösen válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, valamint a gyermek hátrányos helyzetéhez kapcsolódóan, ha a kérelmező a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 30 000 Ft összeget, és családjának vagyona nincs.


(2) A rendkívüli települési támogatás mértéke a rászorultsághoz igazodóan alkalmanként 1 000 Ft-tól 10 000 Ft -ig terjedhet, azzal, hogy egy család egy évben rendkívüli települési támogatást – figyelmen kívül hagyva a 7. § és 8. § szerint támogatásokat – legfeljebb 5 alkalommal vagy legfeljebb összesen évi 50 000 Ft értékben kaphat.


(3) A 6. § szerinti települési támogatás pénzben és természetben is nyújtható, így különösen: élelmiszer-utalvány, tüzelősegély, tankönyv és tanszervásárlás támogatása, tandíj, közüzemi díjak, illetve térítési díjak kifizetéséhez, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló támogatás formájában.


(4) A kérelemhez csatolni kell

a)  kérelmező  és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

b) a kérelmező és családjának vagyonáról 2. melléklet szerint nyilatkozatot,

c) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

d) várandós anya részére nyújtott támogatás esetén a terhesgondozásról szóló igazolást,

e) a gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel kért települési támogatás esetében a támogatásra okot adó körülmények igazolására szolgáló iratokat.

7. §


(1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani elhunyt eltemettetéséhez kapcsolódóan a temetés költségeinek viseléséhez annak a kérelmezőnek, aki

a)  az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, vagy

b) eltemettetésről a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 20. § (1) bekezdése alapján köteles volt gondoskodni, azonban a temetési költségek viselése a saját, vagy a családja létfenntartását veszélyezteti,

feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 % át, egyedül élők esetében annak 500 %-át nem haladja meg.


(2) Az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulás céljára megállapítható rendkívüli települési támogatás mértéke 20 000 Ft.


(4) A kérelemhez csatolni kell

a) kérelmező és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

b) temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számlát,

c) amennyiben a települési támogatást nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, úgy az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

8. §


(1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani az elemi kár elhárításához annak a kérelmezőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedül élők esetében annak 500 %-át nem haladja meg.


(2) Az elemi kár elhárításához megállapítható rendkívüli települési támogatás mértéke a rászorultsághoz igazodóan alkalmanként 2 000 Ft-tól mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 100 %-áig terjedhet.


(3) A rendelet 8. § -ának alkalmazásában elemi kárnak kell tekinteni a tűz, robbanás, nagy sebességű szélvihar, földrengés, földcsuszamlás, felhőszakadás, árvíz, belvíz, jégverés által okozott károkat.


(4) A kérelemhez csatolni kell

a)  kérelmező  és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

b) elemi kár esetén a helyreállítás várható költségeiről készített kimutatást.

9. §


(1) Eseti jelleggel települési támogatás állapítható meg gyógyszer- és gyógyászati segédeszközhöz kapcsolódó kiadások mérséklésére annak a kérelmezőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élők esetében annak 250 %-át nem haladja meg és a kérelmező gyógyszer vagy  gyógyászati segédeszköz költsége a család egy főre jutó havi jövedelemének 20 %-át meghaladja, feltéve, hogy kérelmező  közgyógyellátásra nem jogosult.


(2) A gyógyszer- és gyógyászati segédeszközhöz kapcsolódó kiadások mérséklésére megállapítható települési támogatás összege legalább 2000 Ft, de legfeljebb 5000 Ft.


(3) A kérelemhez csatolni kell

a)  kérelmező  és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

c) a gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz költségét tanúsító gyógyszertári számlát és jelen rendelet 3. melléklet szerinti háziorvosi igazolást.

10. §



(1) Rendszeres települési támogatás állapítható meg a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez annak a kérelmezőnek, akinek a családjában azt egy főre jutó havi jövedelem a 20 000 Ft-ot nem haladja meg, feltéve, hogy a kérelmező és családjának vagyona nincs és a háztartás egyik tagja sem részesül ugyanezen a jogcímen ugyanilyen ellátásban.


(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható rendszeres települési támogatás összege havi 2 500 Ft.


(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható rendszeres települési támogatás természetben kell nyújtani kérelmező nyilatkozata szerinti közüzemi szolgáltató részére


(4) Azon személy részére, akinél előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék működik, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható rendszeres települési támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (a továbbiakban: kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.


(5) A kérelemhez csatolni kell

a)  kérelmező  és családjának előző havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat,

b) a kérelmező és családjának vagyonáról 2. melléklet szerint nyilatkozatot,

c) a kérelmező nevére szóló, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokról (víz, gáz, villany, fűtés költségek) szóló előző havi számlák másolatát.

11. §


Szociális kölcsön



(1) A rendkívüli települési támogatás pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható, a településen lakóhellyel, vagy életvitelszerű tartózkodási hellyel rendelkező személyek részére a hozzátartozóik eltemettetése céljára.


(2) Temetési célra kamatmentes kölcsönként nyújtott rendkívüli települési támogatást (továbbiakban: szociális kölcsön) annak a kérelmezőnek nyújt az önkormányzat, aki rendszeres havi jövedelemmel rendelkezik, ezt három hónapra visszamenőleg igazolni tudja, és a jövedelemviszonyai tekintetében a családban élőknél az egy főre eső jövedelem meghaladja  az  öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.


(3) A szociális kölcsön igénybevételének, visszafizetésének feltételeiről megállapodást kell kötni, amelyben a kérelmezőt és a vele együtt élő, jövedelemmel rendelkező családtagokat adóstársként kell feltüntetni.


(4) Amennyiben az adós vagy adóstársa elmulasztja a megállapodásban rögzített havi törlesztő részlet fizetését, azzal késedelembe esik, a hátralévő teljes összeg azonnal, egy összegben, az Szt-ben meghatározott kamattal együtt esedékessé és behajthatóvá válik.


(5) A szociális kölcsön folyósításával és visszafizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatokat a pénzügyi csoport látja el, aki a tárgyhónap végén a részletfizetések teljesítéséről kimutatást készít.


(6) A szociális kölcsön felső határa 100 000 Ft, amelyet havi egyenlő részletekben, legfeljebb 12 hónap alatt kell visszafizetni. A megállapított szociális kölcsön havi visszafizetési kötelezettsége a folyósítást követő 2. hónap első napjától esedékes; a részletfizetési kötelezettségnek a tárgyhó 20. napjáig kell eleget tenni.

Újszülöttek támogatása


12. §


Az Önkormányzat Képviselő-testülete kérelemre a mekényesi állandó lakóhellyel rendelkező édesanyáknak gyermekük születésekor egyszeri 25 000 Ft összegű támogatást biztosít.

III. fejezet


Természetben nyújtott szociális ellátások


13. §


(1) A Képviselő-testület a jogosultak részére a következő természetbeni ellátásokat biztosítja:

a) köztemetés,

b) pénzbeni ellátás helyett közüzemi díjak, tankönyvek, tanszerek, térítési díjak, élelmiszer-utalvány, Erzsébet-utalvány, és tüzelősegély biztosítása,

d) szociális célú tűzifa támogatás

e) gazdálkodást segítő támogatás.


(2) A Képviselőtestület a Mekényes Község Önkormányzata által a mezőgazdasági közfoglalkoztatási program keretében megtermelt terményeket a szociálisan rászorulók számára e rendelet 6. §- a szerint települési támogatásként, családi szükségletek kielégítését szolgáló, természetbeni szociális ellátásként is nyújthatja.

Köztemetés


14. §


Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségének megtérítése alól, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén

a) részben mentesíthető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg, és a kérelmezőnek és családjának vagyona - az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerint -  nincs, vagy

b) egészben mentesíthető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg, és a kérelmezőnek és családjának vagyona - az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerint -  nincs.

Szociális célú tüzelőanyag támogatás


15. §


(1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló jogszabály alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosít Mekényes Község Önkormányzata számára.


(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, szociális célú tüzelőanyagot (tűzifát) biztosít rászoruló személyeknek. A kérelem elbírálásakor előnyt élvez az a kérelmező, aki a kérelem benyújtásának időpontjában

a) az Szt. szerint  aktív korúak ellátására jogosult,

b) az Szt. szerint  időskorúak járadékára jogosult,

c) - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő élvez előnyt) jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


(3) A szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását) kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 m3 mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


(4) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata családgondozójának javaslata alapján szociális célú tüzelőanyag (tűzifa) juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.


(5) Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag támogatásra – függetlenül a (2) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől –

a) az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy

b) az a személy, aki olyan ingatlan vonatkozásában nyújt be kérelmet, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.


(6) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 4. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelmeket a támogatás évének december hó 15. napjáig lehet benyújtani a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(7) A kérelmeket legkésőbb a támogatási évet követő év január 15. napjáig a Képviselő-testület bírálja el.


(8) A szociális célú tüzelőanyag átvételét a jogosult a rendelet 5. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tüzelőanyag házhoz-szállításáról legkésőbb a támogatási évet követő év február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

Gazdálkodást segítő támogatás


16. §



(1) A családi szükségletek kielégítését szolgáló segítő támogatás lehet:

a) kisállattartáshoz (sertés, nyúl, baromfi) szükséges hely előkészítése,

b) kisállattartáshoz tenyészanyag, és annak házhoz szállítása

c) takarmány biztosítása,

d) mezőgazdasági szolgáltatások,

e) tanácsadás és szakképzés.


(2) Támogatásban csak azok a Mekényes  községben lakóhellyel rendelkező családok, vagy egyedül élők részesülhetnek, akiknél a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori érvényes minimálbér összegét és kisállattartásra alkalmas helyiséggel rendelkezik.


(3) A támogatás családonként kisállattartás esetében nem haladhatja meg éves szinten az 50.000 Ft-ot.


(4) Az igénylő köteles az általa kért állatot átvenni és a rendelkezésre bocsátott takarmánnyal felnevelni.


(5) A támogatásban részesülőt megilleti az általa felnevelt állatok, valamint a betakarított termény családi szükségleten felüli részének szabadon való felhasználásának joga.


(5) A gazdálkodást segítő támogatás megállapítása a Képviselő- testület hatáskörébe tartozik.


(6) A támogatott személy, családok köréről, jogairól, kötelességeiről, a támogatás eljárási rendjéről részletes  szabályzat rendelkezik, amely a jelen rendelet mellékletét tartalmazza.


(7) A kisállattartás, növénytermesztés és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások vonatkozásában akkor nyújtható támogatás, ha a képviselő-testület pályázatot nyújt be, és azon e célra támogatást nyer.


IV. fejezet


Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


Ellátások formái


17. §


A Képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére –  feladatellátási szerződés útján – személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat biztosítja:

a) alapszolgáltatás keretében:

aa) falugondnoki szolgálat,

ab) étkeztetés- feladatellátási szerződés útján,

ac) házi segítségnyújtás- feladatellátási szerződés útján,

ad) családsegítés- feladatellátási szerződés útján,

ae) gyermekjóléti szolgálat- feladatellátási szerződés útján.

Falugondnoki szolgálat


18. §


A Képviselő-testület a falugondnoki szolgálat működését külön önkormányzati rendeletben szabályozza.

Étkeztetés


19. §


(1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük vagy

e) hajléktalanságuk

miatt.


(2) A Képviselő-testület az étkeztetést a mágocsi Szociális Gondozási Központ és Konyha intézményen keresztül biztosítja úgy, hogy az étel házhoz szállításáról a falugondnoki szolgálat útján gondoskodik.

Házi segítségnyújtás


20. §


(1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást a mágocsi Szociális Gondozási Központ és Konyhán keresztül biztosítja.


(2) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást társulás formájában látja el, a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás által működtetett Hegyháti Szociális Alapellátási Központon  keresztül.

Családsegítés


21. §


(1) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítséget igénylő személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.


(2)  A családsegítés térítésmentes, melyet az önkormányzat a mágocsi Szociális Gondozási Központ és Konyha Család- és Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül biztosít.


(3) A családsegítés feladatait a Sztv. 64. §-a határozza meg.

Gyermekjóléti szolgáltatás


22.  §


(1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a mágocsi Szociális Gondozási Központ és Konyha Család- és Gyermekjóléti Szolgálatán keresztül biztosítja.


(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a Szociális Gondozási Központ és Konyha Család- és Gyermekjóléti Szolgálat a szülő, vagy más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17. § (1) bekezdésében felsorolt szervek, a gyámhatóság, valamint bármely állampolgárnak a gyermek veszélyeztetettségére utaló jelzése alapján végzi. A kérelmet illetve jelzést közvetlenül a Szociális Gondozási Központ és Konyha Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál lehet benyújtani.


(3) A gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gyvt. 39-40. §-ai határozzák meg.


V. fejezet


Eljárási rendelkezések


23. §


(1) Az e rendelet

a) 6. § szerinti rendkívüli települési támogatás,  

b) 8.§ szerinti elemi kár elhárításához kért települési támogatás

c)9. § szerinti, gyógyszer- és gyógyászati segédeszközhöz kapcsolódó kiadások mérsékléséhez kért eseti települési támogatás,

d) 10. § szerinti, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez kért rendszeres települési támogatás

iránti kérelmeket a Képviselő-testület bírálja el.


(2) Az e rendelet

a) 7. § szerinti, temetési költségek viseléséhez kért települési támogatás

b) 11. § szerinti, temetési célra kért szociális kölcsön

c) újszülöttek támogatása

iránti kérelmeket -átruházott hatáskörben – a polgármester bírálja el.


(3) A polgármester települési támogatással kapcsolatban hozott döntése ellen a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezést a képviselő-testület a következő ülésén bírálja el.


(4) A települési támogatás iránti kérelmet jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A rendkívüli települési támogatás az Szt. 45. § (5) bekezdés szerint kérelemre és hivatalból is megállapítható.


(5) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára ugyanarra az élethelyzetre települési támogatás – kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás esetét – 30 napon belül ismételten nem állapítható meg.


(6) A gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott települési támogatást a gyermekre, illetve fiatal felnőttre kell megállapítani és a törvényes képviselőjének, illetve a fiatal felnőttnek kell folyósítani.


(7) A kérelmezőt a havi rendszerességgel járó települési támogatása a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjától illeti meg, az ellátást legfeljebb egy évre lehet megállapítani. A havi rendszerességgel járó települési támogatás ismételt megállapítása iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnését megelőző két hónapban is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani. Ha a havi rendszeres szociális ellátás és a havi rendszerességgel adott önkormányzati segély nem a teljes hónapra jár, az ellátás összege az ellátás havi összegének harmincad részének és az ellátási napok számának szorzata.


(8) A rendszeres települési támogatást utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani, a rendkívüli települési támogatás a megállapítást követő 15 napon belül kell kifizetni. A települési támogatás kifizetéséről, illetve folyósításáról a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik. A kifizetés módjáról és határidejéről az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.


(9) A települési támogatás felhasználásnak ellenőrzése keretében a jogosult a felhasználást alátámasztó dokumentumok becsatolására a felhasználást követő 60 napon belül felhívható.

24. §


(1)  E rendelet alkalmazásában a jövedelem, a család, a közeli hozzátartozó, az egyedül élő, a háztartás, az egyedülálló, a tartásra köteles és képes személy, a rendszeres pénzellátás, a kereső tevékenység, az aktív korú meghatározása megegyezik az Szt. 4. § (1) bekezdésében felsoroltakkal.


(2) E rendelet alkalmazásában vagyon alatt, az Szt. 4. § (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott fogalmat kell érteni.


(3) A (2) bekezdésben foglaltak vizsgálatához a vagyon értékéről a kérelmező nyilatkozatot tesz. Kétség esetén rendszeres támogatás iránti eljárásban, az ingatlan fekvése szerinti illetékhivatalnál az ingatlan forgalmi értékének megállapítása iránt kell intézkedni, egyéb támogatás iránti eljárásban, az illetékes adóhatóságtól adó- és értékbizonyítványt kell beszerezni.


(4) A jogosultság megállapításakor

a) a rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem beadását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát,

c) ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időszak nem éri el a 12 napot, akkor az eltelt időszak szerinti, egyhavi átlagos jövedelmet

kell figyelembe venni.


(5) Jövedelem igazolható:

a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap  jövedelméről szóló munkáltatói igazolással,

b) álláskeresési ellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás összegét igazoló szelvényt, ennek hiányában a állami foglalkoztatási szerv által kiállított határozattal,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonattal,

d) vállalkozó esetében az állami adóhatóság illetékes adóigazgatósága által kiállított igazolással.

25. §


(1) A kérelem megalapozott elbírálásának biztosítása érdekében az igénylőnél környezettanulmányt lehet készíteni, melynek tartalmaznia kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők életkörülményeit, jövedelmi, vagyoni helyzetüket, szociális, egészségi állapotukat, s a kérelem elbírálásához szükséges egyéb körülményeket.


(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha a kérelmező említett adatai a kérelem elbírálója előtt más eljárásból már ismertek. Ez esetben a kérelemre rá kell vezetni a korábbi ügyek tárgyát és ügyiratszámát.

26. §


Amennyiben a jogosult Szt. 9.§ szerinti bejelentése alapján megállapítható, hogy körülményei olyan mértékben változnak meg, hogy az ellátásra való jogosultság már nem állapítható meg, az ellátást a bejelentés hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.


Jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése


27. §


(1) A jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítésére az Sztv. 17. §- ában foglaltakat kell alkalmazni.


(2) A jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítésének elrendelése esetén a kötelezett bármely szociális ellátásra- kivéve a rendkívüli települési támogatást- csak akkor válik jogosulttá, ha visszafizetési kötelezettségének eleget tett, ennek elmulasztása esetén a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő egy év eltelte után.


(3) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátások közül a jogosulatlanul, továbbá jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátás megtérítésének elrendelését követően a megtérítés összegét, illetve a pénz egyenértékét és a kamat összegét méltányosságból elengedheti, illetve csökkentheti, vagy részletfizetést engedélyezhet, ha a visszafizetendő összeg megfizetése az ellátásban részesült személy és a vele közös háztartásban élők létfenntartását súlyosan veszélyezteti.

VI. fejezet


Vegyes és záró rendelkezések


28. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.



(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mekényes Község Önkormányzatának az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete.



Mekényes, 2018. április 23.



Major Ottó

dr. Morvay Klaudia

polgármester

jegyző




ZÁRADÉK

A rendelet kihirdetve.

Mekényes, 2018. április 27.


dr. Morvay Klaudia

jegyző