Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (III. 5.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2020. 05. 01- 2021. 04. 02

1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely Mekényes község közigazgatási területén a rendeletben meghatározott, a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások valamelyikét elköveti.


(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő az a szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek nem minősülő magatartás, amelyet a rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősít.


(3) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, továbbá, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.


(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt indult eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.


(5) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt a közigazgatási hatósági eljárás hivatalból, vagy bejelentés alapján indítható.

2. §


A rendelet alkalmazásában:

a)  hulladék: a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2. § (1) bekezdés 23. pontjában meghatározott anyag.

b)  jármű: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM rendelet I. függelék II. fejezetében meghatározott közlekedési eszköz.

c) közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ában meghatározott terület.

3. §


A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatti eljárásokban a Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületétől kapott átruházott hatáskörben a jegyző jár el.

2. Közigazgatási bírság


4. §


(1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben természetes személy esetében 200.000 forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet esetében 500.000 forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.


(2) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az elkövető személyi és jövedelmi viszonyait, amennyiben azokat az eljáró ügyintéző erre vonatkozó felhívására igazolja.


(3) Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.


(4) A közigazgatási bírság kiszabása az első elkövetés alkalmával mellőzhető, és figyelmeztetés alkalmazható, ha az elkövető személyére és az elkövetés körülményeire tekintettel, azokat mérlegelve a kívánt visszatartó hatás várhatóan figyelmeztetéssel is elérhető.


(5) 14 életévét betöltött, de a nagykorúságot el nem ért személlyel szemben közigazgatási bírságot kizárólag akkor lehet kiszabni, ha önálló keresete, jövedelme, vagyona van.

5. §


A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot - az elsőfokú határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül – készpénzben a házipénztárba történő befizetéssel, vagy banki átutalással Mekényes Község Önkormányzata számlájára kell befizetni.

3. A közterület rendjével kapcsolatos szabályok


6. §


Aki a közterületet olyan tevékenységre használja rendeltetésétől eltérő célra, amelyre a közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának általános szabályairól  szóló önkormányzati rendelet alapján közterület-használati hozzájárulás nem adható, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és közigazgatási bírsággal sújtható.

7. §


Aki a közterületen elhelyezett utcabútort, virágágyást, lépcsőt, pihenésre szolgáló eszközt, köztéri műalkotást (együtt: utcai berendezés) nem rendeltetésének megfelelően használ - kivéve a rend-, a katasztrófavédelmi- és az életmentő szervek feladatellátásával összefüggő, továbbá vis maiornak minősülő olyan eseményt, amely során a rendeltetésszerű használat nem biztosítható - megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és közigazgatási bírsággal sújtható.

8. §


Aki

a) a közparkban a gyepet károsítja, bármely okból a parkosított területre, ezek sétányaira - kivéve a parkfenntartás céljára szolgáló munkagépek munkavégzési célú, valamint a rend-, a katasztrófavédelmi- és az életmentő szervek feladatellátásával összefüggő, továbbá vis maiornak minősülő olyan esemény esetében, amely során elkerülhetetlen a behajtás, parkolás - járművel behajt, parkol,

b) nem szilárd burkolattal ellátott közterületen, valamint a közutat, járdát szegélyező, illetőleg a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterületen, azok állapotától függetlenül járművel közlekedik, ott parkol, a gépjárművet ott javítja vagy tisztítja,

megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és közigazgatási bírsággal sújtható.

9. §


Aki a közparkban - a gyomnövények kivételével - a növényeket, a növényi részeket leszedi, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és közigazgatási bírsággal sújtható.

10. §


A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, és közigazgatási bírsággal sújtható, aki a közterületen lévő játszótereket, azok játszószereit nem rendeltetésüknek megfelelően használja.

4. A köztisztaság fenntartásával kapcsolatos szabályok


11. §


A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el a köztisztaság fenntartása körében, és ennek alapján közigazgatási bírsággal sújtható az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartása tekintetében pedig a használó, illetőleg - a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint - a bérlő (a továbbiakban együtt: használó), ha a köztisztaságról, valamint a település szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló önkormányzati rendeletben, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletben  foglalt kötelezettségei közül neki felróható módon nem gondoskodik

a) az ingatlana területének tisztán tartásáról, az ingatlanán lévő hulladék összegyűjtéséről, a területe rágcsálómentesítéséről, fűfélék rendszeres kaszálásáról,

b) az ingatlanán keletkezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelezettségei teljesítéséről.

c) a 120 liternél nagyobb mennyiségű hulladék, többlet-hulladék összegyűjtéséről, annak a hulladékgyűjtő udvarra történő elszállításáról nem gondoskodik.

12. §


Aki az tulajdonában álló, vagy az általa használt ingatlannal határos járda, a járdától (ennek hiányában az ingatlan határától) az útig terjedő kiépített vagy kiépítetlen területen a fűfélék rendszeres kaszálásáról, a kiépített járda hó- és síkosság-mentesítéséről, az ingatlan előtti csapadék—elvezető árok tisztán tartásáról nem gondoskodik, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és közigazgatási bírsággal sújtható.

13.§


Aki az ingatlanán keletkezett avar és kerti hulladék nyílttéri égetését nem az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló önkormányzati rendeletben szabályozottak szerint végzi, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és közigazgatási bírsággal sújtható.

5. Állattartással kapcsolatos magatartások


14. §


A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) a tulajdonában lévő vagy felügyelete alatt álló eb más tulajdonában lévő magánterületre, vagy közterületre való át-, illetve kijutását, továbbá az eb kerítésen történő kiharapását nem akadályozza meg,

b) közterületen haszonállatot tart vagy legeltet, valamint azt az ingatlanról felügyelet nélkül kiengedi,

c) a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltakat egyéb módon megszegi és a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt nem valósít meg.

6. Záró rendelkezés

15. §


(1) Ez a rendelet 2020. május 1 napján lép hatályba.

(2) A rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Mekényes, 2020. március 3.




Schild Róbert sk.

dr. Morvay Klaudia sk.

polgármester

jegyző



ZÁRADÉK

A rendelet kihirdetve.

Mekényes, 2020. március 5.





dr. Morvay Klaudia

jegyző