Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2021. 08. 11

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2021.08.11.

Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében eljárva, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Mekényes Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a község közigazgatási területén közterületi térfigyelő kamerarendszert működtet.

(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

2. § Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszer kezelési feladatainak ellátására a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 8. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezéseknek megfelelően egy a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozó köztisztviselőt jelöl ki, aki ellátja az adatkezelői teendőket is.

3. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák helyét és a megfigyelt közterületeket az 1. melléklet tartalmazza.

4. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik. Az Önkormányzat tárgyévi költségvetésében tervezi a rendszer üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet.

(2) Az Önkormányzat biztosítja azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához,

5. § (1) A 2. § -ban foglaltak alapján kijelölt köztisztviselő a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő kamerarendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére az Európai Parlament és a Tanácsa által a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről - kiadott 2016/679 rendeletében (Általános adatvédelmi rendelet —GDPR), az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a közterület-felügyeletről szóló LXIII. törvényben foglaltak szerint köteles eljárni.

(2) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működésének és az adatkezelés részletes szabályait, a polgármester és a jegyző által „Mekényes Község Önkormányzata Közterületi Térfigyelő Kamerarendszer Üzemeltetési és Adatkezelési Szabályzata” elnevezéssel kiadott együttes utasítás tartalmazza.

6. § Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy honlapján a közterületi térfigyelő kamerák működését összefoglaló információ és a kamerákkal megfigyelt közterületek közzétételre kerüljenek.

7. § Ez a rendelet 2021. augusztus 11-én lép hatályba.