Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 12. 02

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2022.12.02.

Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Mekényes község közigazgatási területén lévő temetőre, és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Mekényes Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét a Mekényesi Ágostai Evangélikus Egyház (továbbiakban: Egyház), mint Mekényes 306.hrsz.-on nyilvántartott temető tulajdonosával kötött megállapodás szerint teljesíti.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőben tartózkodnak.

2. A temető üzemeltetése

2. § (1) Az Önkormányzat a fenntartási és üzemeltetési kötelezettséget önállóan és az Egyházzal kötött megállapodásban foglaltak szerint látja el.

(2) Az önkormányzat a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik.

3. § A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3. A temető fenntartásának rendje

4. § Az önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

4. A temetési hely gazdálkodási szabályai

5. § (1) Az egyes temetési helyek feletti rendelkezési jogáért és a ravatalozó használatáért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díjak mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az egyes temetési helyek használati idejének megállapítását az 1. melléklet tartalmazza.

5. Temetési helyek és szabályok

6. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadást az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

7. § (1) A temetőt sírhely-táblákra (parcella), valamint a hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban - főszabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytábla temetési helyére urna helyezhető el, koporsós temetés csak sírboltba vagy dupla sírhelybe engedélyezhető.

(5) Az elhamvasztott hamvait tartalmazó urnát urnasírban, urnasírboltban vagy urnafülkében lehet elhelyezni.

(6) A sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(7) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani.

(8) A fenntartó gondoskodik a temetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről. A változásokat legalább évente rögzíteni kell.

8. § (1) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett az általa megváltott temetési helyre temettetheti.

(3) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

9. § (1) Sírhely-tábla, vagy az egész temető lezárásáról, kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

(2) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(3) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe, sírhely-táblába. Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető felé előzetes bejelentés szükséges.

10. § A temetőben a következő temetési helyek biztosítottak:

a) koporsós sírhelyek,

b) sírboltok (kripta) építésére kijelölt helyek.

c) urnás sírhelyek,

d) urnasírboltok.

11. § (1) A temetőben lévő sírhelyek felszíni méretei:

a) felnőtt, egyes sírhely 3,00 m hosszú, 2,00 m mély, 1,80 m széles;

b) felnőtt dupla sírhely 3,00 m hosszú, 2,00 m mély, 2,40 m széles;

c) gyermek sírhely 1,30 m hosszú, 2,00 m mély, 0,60 m széles;

d) urnasírhely és urnasírbolt 1,30 m hosszú, 2,00 széles (legfeljebb négy urna elhelyezés engedélyezett);

e) 2 személyes sírbolt 3,00 m hosszú, 2,60 m mély, 1,80 m széles

f) 4 személyes sírbolt 3,00 m hosszú, 2,60 m mély, 2,40 m széles

(2) A sírhelyek és sírboltok belső méretét a jogszabályi előírások alapján és úgy kell kialakítani, hogy alkalmas legyen a temetkezésre.

(3) A sírhelyek a gyermeksírhely kivételével az oldaltávolságot is tartalmazzák, a gyermeksírok esetében az oldaltávolság 40 cm, minden más esetben 60 cm.

12. § (1) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,20 m) tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.

(2) A hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető.

13. § (1) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(2) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) kötelező, melynek magassága 50 cm.

(3) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett- a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból biztonságosan fel kell állítania.

14. § Az egyes temetkezési helyek használat időtartama

a) urnafülke és urnasírhely esetén legalább 10 év,

b) urnasírbolt esetén legalább 20 év,

c) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított legalább 25 év;

d) sírbolt esetén legalább 60 év.

15. § A hamvak szétszórása a ravatalozóval szembeni gesztenyefasor melletti szóróparcellában végezhető.

16. § (1) A sírhely, sírbolt, urnasírhely és urnasírbolt felett rendelkezni jogosultnak az tekintendő, aki az 1. melléklet szerinti használati díjat megfizette, vagy az ő örököse.

(2) A sírbolt és síremlék fenntartásáról annak létesítője, örököse köteles gondoskodni.

(3) Ha sírbolt összeomlásától kell tartani, az üzemeltető felszólítja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetve a sírboltba való további temetkezést megtiltja.

(4) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást - a temetési hely megjelölésével – temető bejáratánál és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

17. § (1) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(2) A sírboltba csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették.

6. Temetkezési szolgáltatások

18. § A temetőben a temetkezési szolgáltatásokról az eltemettető döntése szerint bármely, engedéllyel rendelkező szolgáltató gondoskodhat.

19. § (1) A temetkezés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezései az irányadók.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot nem lehet megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezártáig a halott nem temethető el.

20. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlás vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmenetesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

7. A köztemető általános rendje

21. § (1) A temető az év minden napján 0-24 óráig nyitva van. A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) A temetőben mindenkinek a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást kötelező tanúsítani. A látogató a hangos és oda nem illő beszédtől, illetve öltözéktől tartózkodjon.

22. § (1) Temetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtó személy köteles a tűzveszély elkerülése érdekében a szükséges intézkedések megtételéről gondoskodni. Avar, elszáradt koszorú- és virágmaradvány égetése tilos, és azt csak az arra kijelölt helyen lehet elhelyezni.

(2) Köztemetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak – koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák – helyezhetők el.

23. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 méteres magasságot.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.

(3) A temető látogató – sírgondozás céljára – a vizet ingyenesen használhatja.

(4) A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatónak kegyeleti érzéseit ne sértse, sírgondozásában ne akadályozza.

(5) Tilos a sírhely környékéről a talajt elhordani.

(6) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

24. § (1) Sírbolt, síremlék állítását, építési anyag temetőbe szállítását, valamint a 23. §-ban felsoroltakon kívül – egyéb munkálatokat az üzemeltetőnél- külön jogszabály szerint építési engedély köteles tevékenységet is – előzetesen be kell jelenteni a munka jellegének és a munkálatok végzésének időpontjával és várható időtartamával együtt.

(2) Az előírt bejelentés hiánya, vagy attól való eltérés esetén a 23. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztása esetén az Önkormányzat a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére. A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

25. § (1) A hulladékgyűjtők rendszeres ürítéséről és elszállításáról az Önkormányzat gondoskodik.

(2) A temetőben az arra kijelölt hulladékgyűjtő helyen, hulladékgyűjtő konténerbe kizárólag a sírhely gondozása során keletkező hulladék helyezhető el.

(3) A sírhely gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt a temetőben lévő hulladékgyűjtő edénybe kell elhelyezni.

26. § A köztemető területén, 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek által okozott károkért a kísérő felnőtt tartozik felelősséggel.

27. § A köztemető területére kutyát bevinni – vakvezető kutya kivételével – tilos.

28. § A köztemető területén a hirdetőtáblán kívül vállalkozói reklám, hirdetés elhelyezése tilos.

29. § (1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és a láthatóan idős, beteg személyekre nem vonatkozik.

8. A vállalkozói szolgáltatás elvei

30. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát a köztemető üzemeltetőjének 3 nappal a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni. A síremlék felállítását az üzemeltetőnél kell kérelmezni. Csak az üzemeltető engedélyezését követően kezdhető meg a munka.

(2) A temetési helyen történő építés, felújítás, bontás során feleslegessé váló anyagokat, a munkát végző köteles elszállítani.

(3) A temetőben munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását.

(4) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés és engedélyezés után szabad kivinni.

31. §1

32. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Temető használatával kapcsolatos díjak

A

B

C

1

Díj típusa

Díj mértéke (bruttó)
A díjak az esetleges ÁFÁ-t tartalmazzák.

Használati idő

2

Sírhely egyszeri megváltási díja

3. 000 Ft

korlátlan

3

Dupla méretű sírhely egyszeri megváltási díja

6. 000 Ft

korlátlan

4

Sírbolt (kripta)egyszeri megváltási díja

5. 000 Ft

korlátlan

5

Dupla méretű sírbolt (kripta) egyszeri megváltási díja

10.000 Ft

korlátlan

6

Urnasírhely (földbe helyezett) egyszeri megváltási díja

3. 000 Ft

korlátlan

7

Urnasírbolt (földbe helyezett) egyszeri megváltási díja

3. 000 Ft

korlátlan

8

Ravatalozó díjai:

9

a) ravatalozó használat

ingyenes

10

b) hűtési díj

1 000 Ft / nap

1

A 31. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.