Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési alapszolgáltatásokról

Hatályos: 2022. 04. 01

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési alapszolgáltatásokról

2022.04.01.

Mekényes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § [ A rendelet célja]

E rendelet célja, hogy Mekényes község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. § [ A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya kiterjed:

a) Mekényes Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén működő közművelődési tevékenységet végző közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, valamint

b) a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, a közművelődésben részt vevő valamennyi természetes és jogi személyre, így különösen:

ba) a településen működő civil szervezetek, egyházak, művészeti csoportok, vállalkozók, gazdasági társaságok által szervezett közművelődési tevékenységekre, feladatokra,

bb) az a) és ba) pontokban nem szereplő egyéb szervezetek, intézmények Önkormányzat által támogatott kulturális, közművelődési célú feladatvállalásaira.

3. § [ Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai]

Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Tv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározottak alapján, a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása; ennek keretében az alábbiak szerint, kötelező feladatként biztosítja a közművelődési alapszolgáltatások közül a következőket:

a) helyszín biztosít a rendszeres és alkalomszerű művelődési és közösségi tevékenységhez,

b) bemutatkozó lehetőséget teremt a művelődő közösség számára

c) fórumot szervezése a közművelődéssel kapcsolatos észrevételek, javaslatok megfogalmazása érdekében.

4. § [ A közművelődési alapszolgáltatások megszervezése]

(1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezése, a helyi közművelődési tevékenység támogatása során figyelembe veszi a település lakosságának igényeit.

(2) A közművelődés helyi, lakossági képviselete szervezett formája lehet a Közművelődési Kerekasztal, amely a lakossági igények megjelenítésének, a kulturális érdekérvényesítésnek és a közművelődési tevékenységek önkéntes összehangolásának rendszeres és folyamatos helyi fóruma lehetne megalakítása esetén.

(3) Az önkormányzat nyitott a közművelődési célú egyesületek által létrehozható szerveződéssel való együttműködésre.

5. § [ A közművelődési feladatellátás felülvizsgálata]

(1) A közművelődési feladatellátás színvonalát, a közművelődési alapszolgáltatásokat, azok biztosításának módját és formáját az önkormányzat a közművelődési rendelet felülvizsgálatával 5 évente áttekinti.

(2) A felülvizsgálat során ki kell kérni a településen működő nemzetiségi önkormányzatok, és ha létrejött, a Közművelődési Kerekasztal véleményét is.

6. § [ Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei]

(1) Az önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos feladatait közvetlenül , a kezdeményezés jellegétől függően :

a) nem intézményi keretek között, kormányzati funkción való elkülönítéssel közösségi színtér működtetésével: Kultúrház, 7344 Mekényes, Fő utca 113

b) egyéb helyiségben,

c) a nyilvános könyvtár feladatellátást közösségi színtérként biztosító Könyvtárban (Teleház) , a 7344 Mekényes, Fő utca 115. szám alatti helyiségben, vagy

d) közterületen látja el.

(2) A Kultúrház szolgáltatásának rendje évente, szolgáltatási terv formájában kerül meghatározásra. A polgármester által, a helyi lakossági egyeztetést követően, legkésőbb a tárgyév március 1-ig előterjesztett éves szolgáltatási tervet a képviselő-testület határozattal hagyja jóvá. Az elfogadott éves szolgáltatási tervet a jegyző a Kultúrház hirdetőtábláján és az önkormányzat hivatalos honlapján közzéteszi.

(3) A közösségi színtér nyitva tartásának rendjét - a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 12. § (2)-(3) bekezdésének figyelembe vételével, a helyi rendezvényhez igazodva - a polgármester módosíthatja.

(4) A polgármester évente, a tárgy évre vonatkozó éves szolgáltatási terv előterjesztésével egyidejűleg, beszámol a képviselő-testületnek az előző évi éves szolgáltatási tervben foglaltak végrehajtásáról. A képviselő-testület a beszámoló elfogadásáról határozattal dönt.

(5) A nyilvános könyvtár feladatellátást az önkormányzat nem intézményi keretek között, kormányzati funkción való elkülönítéssel, a közösségi színtérként működő Könyvtárban a 7344 Mekényes, Fő utca 115.. szám alatt látja el. A működéshez szükséges szakmai irányítást és személyi feltételeket az Önkormányzat a Csorba Győző Könyvtárral együttműködve biztosítja.

7. § [ A közművelődési feladatellátáshoz szükséges feltételek]

A közművelődési feladatellátáshoz szükséges létesítményi és tárgyi feltételeket az önkormányzat az intézmény használatába adott ingatlanokkal és ingó vagyoni eszközökkel biztosítja.

8. § [ Együttműködés a közművelődési feladatok ellátásában]

(1) A közművelődési feladatok ellátása érdekében az önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, köznevelési intézmények, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését. Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásában az alábbi intézményekkel és szervezetekkel működik együtt:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeivel, nem önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekkel,

b) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú és ifjúságsegítő társadalmi szervezetekkel,

c) a nemzetiségi önkormányzatokkal.

d) megyei, regionális és országos közművelődési szervezetekkel, intézményekkel.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben szereplő intézményekkel és szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a Tv. 79. § (2)-(4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.

9. § [ A közművelődési tevékenység finanszírozása]

(1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait a költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulásból, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás, így különösen a közművelődési érdekeltségnövelő pályázati és egyéb hazai vagy uniós pályázati pénzeszköz. További forrás a szolgáltatásokért szedett díj, valamint természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása.

(2) Az önkormányzat a közösségi színtér költségeinek fedezetét – beleértve a működésének és a feladatellátás fejlesztésének kiadásait is - az állami és önkormányzati forrásokból az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja. Az önkormányzat költségvetésében – anyagi lehetőségeihez mérten - biztosítja a helyi közművelődési támogatásokról szóló pályázatok önrészét. A kiemelt közművelődési rendezvények, fesztiválok, nemzetiségi kultúra, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására az önkormányzat éves költségvetésében keretet különíthet el, ütemezésükre éves programtervet készít.

(3) A 8. §-ban felsorolt intézményeket és szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti. Ez a pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben, rögzített alapfeladatok megvalósítását.

10. § [ Hatályon kívül helyező rendelkezés]

Hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 8/2002. (VII. 1.) önkormányzati rendelet.

11. § [ Hatályba léptető rendelkezés]

Ez a rendelet 2022. április 1-jén lép hatályba.