Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakás használatáról

Hatályos: 2022. 08. 01

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakás használatáról

2022.08.01.

Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 3 3. §-ban, 34. §-ban és 2. számú mellékletében foglaltak szerint a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § E rendelet hatálya kiterjed Mekényes Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő valamennyi lakásra és nem lakás célját szolgáló helyiségre.

2. § (1) Az Önkormányzat tulajdonosi és bérbeadói jogait, a (2-(3) bekezdésekben részletezett feladat- és hatásköröket Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) és a Polgármester gyakorolja.

(2) A képviselő-testület

a) dönt az önkormányzati lakások és helyiségek hasznosítása formáiról és eszközeiről,

b) bérleti jogviszonyt létesít és szüntet meg, dönt lakásbérleti szerződés módosításáról, ideértve a határozott idő meghosszabbítását is, dönt bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről, a bérbe adott lakás helyett másik lakás bérbeadásáról, gyakorolja bérleti szerződések vonatkozásában az Önkormányzatot megillető felmondási jogot,

c) meghatározza az önkormányzati lakások lakbérét, használati díját,

d) dönt részletfizetési kedvezmény biztosításáról, a bérlőtársi jog elismerését,

e) dönt az önkormányzati lakások és helyiségek felújításáról,

f) dönt önkormányzati lakás vagy helyiség értékesítéséről, cseréjéről és vissza-vásárlásáról, valamint e szerződések módosításáról és megszüntetéséről,

g) dönt költségek megtérítésére vonatkozó igényről, bérbeszámítási megállapodás megkötéséről.

h) megkötés, hosszabbítás, felmondás

(3) A Polgármester

a) a Képviselő-testület határozatában foglalt feltételekkel az Önkormányzat nevében megköti a bérleti és adásvételi szerződéseket, bérbeszámítási megállapodásokat és az ezeket módosító, megszüntető szerződéseket,

b) ellenőrzi a lakáshasználatot,

c) felszólítja a bérlőt, lakáshasználót a bérleti szerződésben a Lakástörvény, a Ptk. és e rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítésére,

d) a Képviselő-testület döntésének megfelelően a jogcím nélküli lakáshasználat megszüntetése érdekében pert vagy közigazgatási eljárást indít, és végrehajtási eljárást kezdeményez,

e) nyilvántartja az önkormányzati lakásokat és helyiségeket, a lakásokról, helyiségekről és bérlőkről adatkezelést végez,

f) gyakorolja a Képviselő-testület hatáskörébe nem tartozó tulajdonosi és bérbeadói jogokat (ideértve a lakásbérleti jog folytatási jogosultság elismerését, nyilatkozattételt az önkormányzati lakásba történő befogadáshoz)

(4) A Polgármester a (3) bekezdésben foglalt feladat- és hatásköreit a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) közreműködésével gyakorolja.

3. § Az Önkormányzat a tulajdonában álló lakások és helyiségek üzemeltetésével és a bérleti díjak beszedésével kapcsolatos feladatait a Hivatal bevonásával látja el.

4. § Az Önkormányzat és a Hivatal a lakásigénylők, bérlők és lakáshasználók személyes adatai kezelése során a személyes adatok védelméről az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései szerint kötelesek gondoskodni.

II. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK HASZNOSÍTÁSA

Lakásbérleti szerződés létrejötte

5. § (1) Az önkormányzati lakásokat bérbeadással lehet hasznosítani.

(2) A bérbeadás útján hasznosított lakások bérlőjét

a) a Képviselő-testület, vagy

b) a bérleti jog folytatása esetén jogszabály

határozza meg.

(3) A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő között e rendelet 1. mellékletében foglalt tartalmú szerződés hozza létre.

6. § (1) Közös kérelmükre a házastársakkal és élettársakkal bérlőtársi szerződést kell kötni.

(2) Kérelmére bérlőtársként kell továbbá bevonni a lakásbérleti jogviszonyba a lakásbérleti jogviszony folytatására jogosult nagykorú személyt is.

7. § Az önkormányzat társbérleti jogviszonyt nem létesít.

8. § (1) A lakás nem lakás céljára is bérbe adható a Képviselő-testület döntésével.

(2) Többlakásos épületben a folytatni kívánt tevékenység nem zavarhatja a többi lakó nyugalmát.

(3) A lakás nem lakás céljára történő bérbeadás kivételesen, átmeneti időre történik, ezért a bérleti szerződést határozott időre, legfeljebb 3 évre lehet megkötni.

(4) Korábban lakás céljára bérbe adott lakásban a bérlő más tevékenységet csak a Képviselő-testület hozzájárulásával folytathat.

9. § Az önkormányzati lakások a következő jogcímeken adhatók bérbe:

a) költségelven közérdekű feladatok megoldására

b) piaci elven.

A bérleti jogviszony

10. § (1) A bérleti jogviszony létrehozásáról a benyújtott 2. melléklet szerinti bérleti ajánlat alapján a képviselő-testület dönt.

(2) A bérleti jogviszony 1 éves határozott időre köthető.

11. § (1) A bérleti jogviszonyt az Önkormányzat évente, bérleti szerződés évfordulója előtt 90 nappal felülvizsgálja.

(2) A bérleti jogviszonyt fenn kell tartani, ha a bérlő igazolja, hogy lakbér- és közüzemi díjtartozása, valamint állam vagy önkormányzat felé fennálló köztartozása nincs.

(3) A bérlő lakbér- és közüzemi díjtartozása esetén a Képviselő-testület méltányosságból részletfizetési kedvezményt adhat, a megállapodásban foglaltak teljesítése esetén a bérleti jogviszonyt meghosszabbítja.

Közérdekű feladatok megoldását szolgáló bérbeadás

12. § (1) A képviselő-testület települési közérdekből létesíthet bérleti jogviszonyt: szolgálati bérleti jogviszony.

(2) Szolgálati bérleti jogviszonyt csak a munkakör betöltésének feltételéhez kötötten, határozott időre szólóan lehet létesíteni. Szolgálati bérlőtársi jogviszony akkor létesíthető, ha a bérlőtársak mindegyike munkaviszonyban áll az önkormányzati szervvel.

(3) A bérlő halála esetén a szolgálati lakásban lakók a bérleti jogviszony folytatására nem jogosultak.

III. Fejezet

A FELEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI A LAKÁSBÉRLETI JOGVISZONYBAN

Az Önkormányzat jogai és kötelezettségei

13. § (1) Az Önkormányzat a bérlővel írásbeli bérleti szerződést köt, melyről a szerződés másolatának megküldésével a közüzemi szolgáltatókat is értesíti.

(2) A Hivatal az önkormányzati lakást a leltár és a műszaki állapotot, fogyasztásmérő állásokat rögzítő jegyzőkönyv alapján adja át a bérlőnek.

14. § Az Önkormányzat a bérleti jogviszony fennállása alatt köteles gondoskodni az épületben a tulajdoni hányada mértékéig

a) az épület karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagának megőrzéséről, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

15. § (1) Amennyiben az Önkormányzat és a bérlő abban állapodtak meg, hogy az önkormányzati lakást a bérlő saját költségén és felelősségére maga teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a megállapodásban rögzíteni kell az elvégzendő munkákat, a kezdés, a befejezés időpontját és a mindkét fél által elfogadott költségvetést.

(2) Az Önkormányzat a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéhez szükséges bérlő által végzett munkák igazolt és elfogadott költségeit a lakbérbe beszámítja.

16. § (1) A lakás átalakításához, korszerűsítéséhez a Polgármester engedélye szükséges, a költségek bérbeszámítás útján történő megtérítéséről a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület a költségek megtérítését a lakás komfortfokozatát növelő munka esetén akkor járul hozzá, ha a bérlő egyúttal a bérleti szerződés módosításához, az új komfortfokozat szerinti lakbér fizetéséhez hozzájárul.

(3) A megállapodásban rögzíteni kell az elvégzendő munkákat, azok költségét, a számlával igazolható és a felek megállapodása szerinti költségeket, valamint a költségviselés módját.

17. § Az Önkormányzat jogosult a rendeltetésszerű lakáshasználatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legfeljebb kétszer a Hivatal bevonásával – a bérlő szükségtelen háborítása nélkül – ellenőrizni. Az ellenőrzésekre történő utalást és a bérlő tűrési kötelezettségét a szerződésbe kell foglalni.

18. § Költségelven bérbe adott lakás tekintetében az Önkormányzat gondoskodik a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek pótlásáról és cseréjéről.

A bérlő jogai és kötelezettségei

19. § (1) A bérlő, valamint a vele együtt lakó személyek az önkormányzati lakást és a közös használatra szolgáló helyiségeket kötelesek rendeltetésszerűen és szerződésszerűen használni.

(2) A lakás állapotának és a bérlőt terhelő kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése esetén a bérlő arra alkalmas, a bérbeadó által meghatározott időben a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles. Ez a kötelezettsége fennáll a rendkívüli káresemény, vagy veszélyhelyzet miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása, valamint a közüzemi fogyasztásmérők cseréje vonatkozásában is.

20. § (1) A lakbért és a lakáshasználati díjat havonta előre egy összegben, a tárgyhó 15. napjáig kell az Önkormányzat részére megfizetni.

(2) A bérlő a lakbéren, a lakáshasználó a használati díjon felül köteles a külön szolgáltatások díját megfizetni, és a közüzemi szolgáltatóknak a vízfogyasztásért, a csatornahasználatért, a hulladékkezelési közszolgáltatásért díjat fizetni.

(3) A bérlő a bérleti szerződés megkötését követő 15 napon belül köteles a közszolgáltatási szerződéseket megkötni.

21. § (1) A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak, valamint alakberendezéseknek karbantartásáról.

(2) A bérlő az (1) bekezdésben előírt kötelezettségét olyan időpontban és módon köteles teljesíteni, ahogy azt a lakás és a lakberendezések állapota szükségessé teszi.

(3) Az épülethez tartozó telek karbantartása (fűnyírás, növényzet ápolása), továbbá az ingatlanhoz kapcsolódó közterület karbantartása (járda tisztán tartása, hó- és síkosságmentesítése, zöldterület kaszálása stb.) is a bérlő kötelezettsége.

22. § (1) A bérlő a lakásbérleti szerződés tartama alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. E kötelezettségét a bérleti szerződésben fel kell tüntetni.

(2) A bérlő a lakásból történő 2 hónapot meghaladó távollétét, annak okát és időtartamát köteles írásban az Önkormányzat részére bejelenteni.

(3) Az Önkormányzat felmondhatja a lakásbérleti szerződést, ha a bérlő lakását életvitelszerűen 2 hónapot meghaladó ideig nem lakja, és távollétét nem jelentette be, vagy távollétének oka nem indokolt. Indokoltnak kell tekinteni az alábbi okokból történő, két hónapot meghaladó távollétet:

a) egészségügyi ok, különösen gyógyintézeti kezelés,

b) munkahely megváltozása,

c) tanulmányok folytatása.

23. § A lakásban a rovar- és rágcsálóirtásról a bérlő és a lakáshasználó saját költségére, a kártevők megjelenésétől számított 3 napon belül köteles gondoskodni.

24. § (1) A bérlő a lakást, sem annak egy részt nem adhatja albérletbe.

(2) A bérlő a lakásba befogadhatja:

a) házastársát,

b) gyermekét,

c) befogadott gyermekének a gyermekét,

d) szülőjét.

(3) A (2) bekezdésben felsoroltakon kívül más személy a lakásba csak a Polgármester írásbeli engedélyével fogadható be. A Polgármester kizárólag a bérlő élettársának és testvérének befogadását engedélyezheti, ha azok saját lakással nem rendelkeznek.

(4) Nem adható ki engedély a szükséglakásba történő befogadásra, valamint a két lakószobánál kevesebb lakószobával rendelkező lakásra.

IV. Fejezet

LAKBÉR ÉS A HASZNÁLATI DÍJ, KÜLÖN SZOLGÁLTATÁSOK DÍJA

25. § (1) A bérbeadás alapjától függően a lakás lakbére:

a) költségelven megállapított lakbér

b) piaci elven megállapított lakbér.

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakóingatlanok és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjait az önkormányzati rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(3) Az összkomfortos lakások 1 m2-ére vetített havi bérleti díj arányában kell megállapítani az egyéb komfortfokozatú lakások lakbérének mértékét komfortfokozatonként:

a) összkomfortos lakás 100 %

b) komfortos lakás 80 %

c) félkomfortos lakás 60 %

d) komfort nélküli lakás 30 %

e) szükséglakás 20 %

26. § (1) A fizetendő bérleti díjat a lakásbérleti szerződésbe bele kell foglalni.

(2) A nem szociális céllal bérbeadott ingatlanok és helyiségek esetén a bérleti díjat emelni minden év július 1. napjával, de legalább 3 hónappal korábban kihirdetett rendelettel lehet.

(3) A lakást jogcím nélkül használó személy a használat első hat hónapjában a lakásra megállapított lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles fizetni. Ezt követően a használati díj háromszorosára emelkedik.

27. § (1) Az összkomfortos és komfortos lakás kiegészítő berendezéseként főzőkészülék valamint konyhabútor biztosítható, melyek használatáért külön szolgáltatási díjat kell fizetni. A lakásban elhelyezett különálló mosogató nem minősül konyhabútornak.

(2) A kiegészítő berendezések használatáért fajtánként a havi lakbér 1 %-ának megfelelő összegű külön szolgáltatási díjat kell fizetni. A külön szolgáltatás díját a lakbérrel együtt kell megfizetni.

(3) Külön szolgáltatásként kell megfizetni az Önkormányzat által üzemeltetett fűtésrendszerben biztosított fűtés díját, valamint a közös használatú vízvételi lehetőségként biztosított kerti csap használatáért a lakásban lakó nagykorú személyek után havi 1 m3 víz díját.

V. Fejezet

A LAKÁSBÉRLETI JOGVISZONY MEGYSZŰNÉSEK EGYES ESETEI ÉS SZABÁLYAI

Lakáscsere

28. § (1) A lakás

a) állampolgárok megállapodásával és az Önkormányzat jóváhagyásával vagy

b) a bérlő kérelmére az Önkormányzat döntésével

cserélhető el.

(2) A cseréhez szükséges Önkormányzati hozzájárulás megadásának feltétele, hogy a cserélő fél a csereszerződés érvényes megkötését megelőzően az Önkormányzat rendelkezésére bocsássa:

a) lakástulajdonra történő csere esetén a tulajdonában álló lakóingatlanra vonatkozó tulajdoni lap 30 napnál nem régebbi hiteles másolatát,

b) a közüzemi szolgáltatók igazolását a kérelmezővel szemben fennálló lejárt fizetési határidejű követelésük összegéről és a tartozás rendezésére vonatkozó fizetési megállapodást.

(3) A lakáscseréhez kért hozzájárulás megtagadható, ha a lakáscsere folytán a bérlő és a vele együttlakó személyek lényegesen rosszabb körülmények közé kerülnének.

(4) A lakáscsere szerződésben név szerint fel kell sorolni a bérlővel együttlakó valamennyi személyt, ezek lakáshasználati jogcímét, továbbá külön-külön fel kell tüntetni azt, hogy a lakáscsere folytán közülük – a felek megállapodásának megfelelően – kik költöznek el a bérlővel együtt a lakásból.

(5) Ha a cserélő felek a lakáscsere szerződésben másként nem állapodtak meg, a bérlővel együttlakó valamennyi személy köteles a lakást a bérlővel együtt elhagyni.

29. § (1) Az Önkormányzat és a bérlő a határozatlan idejű lakásbérleti szerződést közös megegyezéssel módosíthatja vagy megszüntetheti úgy, hogy az Önkormányzat a bérlő részére

a) másik lakást ad bérbe, vagy

b) másik lakás bérbeadása mellett pénzbeli térítést fizet, vagy

c) másik lakás bérbeadása helyett pénzbeli térítést fizet.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerint a képviselő-testület megállapodás alapján a bérlőnek másik, alacsonyabb lakbérű cserelakást biztosít, a bérlő jogosult a két lakás - megállapodás megkötése hónapjában érvényes lakbérével számolt - éves lakbére hatszorosa közötti különbözet, mint értékkülönbözet pénzbeli megtérítésére.

(3) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt megállapodás szerint cserelakás biztosítása nélkül szűnik meg a határozatlan idejű lakásbérlet, a bérlő pénzbeli térítésként – a megállapodás megkötése hónapjában érvényes lakbérével számolt - éves lakbére hatszorosára tarthat igényt.

Bérleti jogviszony megszüntetése pénzbeli térítés ellenében

30. § (1) Ha a bérlő a határozatlan időre szóló lakásbérleti szerződése közös megegyezéssel történő megszüntetését kéri cserelakás biztosítása nélkül, vagy a lakásbérleti jogviszonyt felmondja, és az általa bérelt lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, kiüresítve az Önkormányzatnak visszaadja, pénzbeli térítésre jogosult. A pénzbeli térítés összege a megszűnés hónapjában érvényes lakbérrel számolt éves lakbér hatszorosa.

(2) A határozott idejű lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel, cserelakás biztosítása nélkül történő megszüntetése esetén a képviselő-testület kizárólag egyedi kérelemre – szociális helyzetére tekintettel – állapíthat meg, az (1) bekezdésben foglalt pénzbeli térítés összegétől eltérő összeget is.

A lakás átadása a bérlő halála esetén

31. § (1) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnik meg, és nincs olyan személy, aki a bérleti jogviszonyt folytathatja, az örökös

a) köteles a lakásban maradt hagyatékot az örökhagyó halálát követő 90 napon belül elszállítani,

b) nem köteles a lakás karbantartásáról, felújításáról gondoskodni.

(2) A lakásfenntartási költségek – így a lakáshasználati díj is - az örököst terhelik a lakás Önkormányzatnak történő visszaadásának napjáig.

(3) Az örökös az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott határidőt követően az elhunyt bérlő lakbére kétszeresének megfelelő lakáshasználati díjat köteles fizetni.

Az Önkormányzat részéről történő felmondás

32. § (1) Az Önkormányzat a lakásbérleti szerződést a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény) 24. § (1) bekezdés a) – e) pontjában meghatározott esetekben és az alábbi feltételekkel mondhatja fel rendkívüli felmondással:

a) háromhavi vagy azt meghaladó lakbértartozás esetén,

b) háromhavi vagy azt meghaladó külön szolgáltatási vagy közüzemi díjtartozás esetén,

c) a lakás, vagy annak egy része Önkormányzat hozzájárulása nélkül történt albérletbe vagy használatába adása esetén,

d) lakás Önkormányzat hozzájárulása nélkül nem lakás céljára hasznosítása esetén,

e) olyan személy befogadása esetén, akinek a befogadását a Lakástörvény 21. § (1) – (5) bekezdése és e rendelet nem teszi lehetővé,

f) ) a bérlő kötelezettségébe tartozó karbantartási és felújítási munkák határidőben történő elvégzésének elmulasztása esetén, ha a munkákat a bérlő a felszólítás átvételét követő 30 nap alatt sem végzi el,

g) ) ha a bérlő az önkormányzati lakás 19. § szerin ti ellenőrzését a felszólítás átvételét követő 30 napon belül sem biztosítja,

h) ha a bérlő a 19. § (2) bekezdésben meghatározott esetben az önkormányzati lakásba bejutást megakadályozza és a felszólítás átvételét követő 30 napon belül sem teszi lehetővé,

i) ha a bérlő azt önkormányzati lakást életvitelszerűen 2 hónapot meghaladó ideig nem lakja és távollétét nem jelentette be vagy az nem tekinthető indokoltnak,

j) ha a bérlő a 21. §-ban meghatározott kötelezettségének a felszólítás átvételét követő 15 napon belül sem tesz eleget,

k) ha a lakásban élő bérlő nem tartja be az együttélési szabályokat, és e kötelezettségének az együttélési szabályok betartására vonatkozó a felszólítás átvételét követő 30 napon belül sem tesz eleget.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott felmondás esetén a bérlő cserelakásra, elhelyezésre nem tarthat igényt.

A lakás visszaadása a bérleti és használati jogviszony megszűnésekor

33. § (1) Az önkormányzati lakást és a lakásberendezéseket a bérlő a bérleti jogviszony megszűnésekor tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, elhelyezési igény nélkül, ingóságaitól és a befogadott, valamint az összes ott lakó személytől kiürítve rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles az Önkormányzatnak visszaadni.

(2) A lakás visszaadásakor a lakás és berendezéseinek állapotáról a Hivatal helyszíni szemle alapján jegyzőkönyvet készít. A jegyzőkönyvben a bérlő nyilatkozik a hibák és hiányosságok megszüntetésének módjáról és idejéről.

A jogcím nélküli lakáshasználat

34. § (1) A lakást bérleti szerződés nélkül jogcím nélkül használó személyt az Önkormányzat írásban felszólítja a lakás 30 napon belül történő elhagyására.

(2) A felszólítás eredménytelensége esetén az Önkormányzat a lakás kiüresítése iránt bírósági eljárást kezdeményez.

ZÁRÓ RENDELEKZÉSEK

35. § Ez a rendelet 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.