Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

A falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 01. 01
A falugondnoki szolgálatról
Részletes indokolás
Az 1–27. §-hoz
INDOKOLÁS
a falugondnoki szolgáltatásról szóló
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Sztv.) 60. § lehetővé teszi a falugondnoki szolgáltatás bevezetését. A falugondnoki szolgáltatás biztosítása nem kötelező feladat, de a képviselő-testület a településen élő érdekében, a település hátrányainak csökkentése, az életfeltételek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése érdekében fontosnak tartja a szolgáltatás létrehozását és működtetése.
Az Önkormányzat általa önállóan biztosított, illetve feladatellátási szerződés keretében biztosított szociális alapszolgáltatások működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösség- és a helyi társadalom fejlesztése, a civil szféra erősítése és a helyi lakosok jobb életminőségének érdekében a szolgálat létrehozásáról döntött az 5/2000. (V.06.) rendelet megalkotásával. Időközben a falugondnoki szolgálatokra vonatkozó szabályok megváltoztak, ezért a rendelet újra alkotása vált szükségessé.
Részletes indokolás
1-2. §-hoz
A rendelet céljára és hatályára vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
3-7. §-hoz
A falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatok rendszerét határozza meg, összhangban a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet szabályozásával.
8-12. §-okhoz
A falugondnoki szolgáltatás által, kötelezően biztosítandó alapfeladatok ellátására, azok tartalmára tartalmaznak rendelkezésket.
13-19. §-okhoz
Az alapfeladatok elsőbbsége mellett a kiegészítő feladatok ellátására, valamint az önkormányzati feladatok megoldását segítő szolgáltatások tartalmára tartalmaznak rendelkezésket.
20-23. §-hoz
A feladatok ellátására, a falugondnok helyettesítésére, az ellátottak jogainak biztosítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
24. § -hoz
A falugondnok kiválasztására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
25. § -hoz
A falugondnoki gépjárműre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
26. § -hoz
A korábban hatályos, Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testületének a falugondnoki szolgálatról szóló 5/2000. (V.06.) rendelete hatályon kívül helyezéséről szóló rendelkezéseket tartalmazza.
27. § -hoz
A korábban hatályos, Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testületének a falugondnoki szolgálatról szóló 5/2000. (V.06.) rendelete hatályon kívül helyezéséről szóló rendelkezéseket tartalmazza.