Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról szóló 7/2006.(V.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 08

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.08.
a helyi építési szabályzatról szóló 7/2006.(V.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–13. §-hoz és az 1. melléklethez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 18. §-a szerint a Képviselő-testületet tájékoztatni kell a javasolt szabályozás szükségességéről, továbbá ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatásait. A jogszabály tervezetét az alábbiakkal indokolom:
INDOKOLÁS
Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a helyi építési szabályzatról szóló
7/2006. (V.1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló ../202.. (…..) önkormányzati rendelethez
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 7/2006. (V.1.) számon alkotta meg a helyi építési szabályzatról szóló rendeletét (továbbiakban: HÉSZ). 2006. év óta a településképi rendelet elfogadása miatt került módosításra a rendelet.
Jelen módosítás indoka az volt, hogy az önkormányzat a tulajdonát képező a falu központjában található 297 hrsz-ú ingatlanon egy rendezvénypavilont kíván építeni. A tárgyi ingatlan azonban közlekedési célú közterület övezetébe sorolt a szabályzat szerint, ezért az engedélyezés érdekében annak területfelhasználási módját szükséges megváltoztatni. A módosítás során megszűnik a közlekedési terület, az érintett telek területe a művelődési házat is magába foglaló szomszédos Lf-4 jelű övezetbe olvad be. A megszűnő közlekedési terület elsődlegesen parkolási célra volt kijelölve az eredeti HÉSZ-ben. A kiépítésre soha nem került parkolókapacitás a polgármesteri hivatal és a vendéglő telkén kerül tervezésre. A későbbi megvalósítást a normaszövegbe épített előírások, illetve a szabályozási tervlapon megjelenő jelölések garantálják. A parkoló megépíthetőségének biztosítására a közpark határa is korrigálásra kerül.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
Az 1. §-hoz
A rendelkezés megnevezi az új módosítással érintett területre készült BSZ-1M22 jelű szabályozási tervlapot amely a rendelet 4. mellékletét képezi.
A 2. §-hoz
A bekezdés újra szabályozásával a bekezdésből eltávolításra kerül a központi jogszabályban, vagy a településképi rendeletben szabályozott építési tevékenységgel kapcsolatos előírás, amely eredeti formájában jogszabálysértő.
A 3. §-hoz
Egyértelműsíti a rendelkezés az építhető építmények körét, továbbá a rendelkezés a bekezdés újra szabályozásával törli a hatóság számára jogszabálysértő módon feladatot adó rendelkezést, amelyben a hatóság az előírthoz képest nagyobb építménymagasságot is meghatározhatott. Tekintettel arra, hogy az eltérés mértékét nem határozta meg a normaszöveg, ezért az az eredeti formájában jogszabálysértő.
A 4. §-hoz
Az építési helyre vonatkozó előírás az előkert tekintetében pontosításra került. Ha a 297 hrsz-ú telken közösségi célú épület építése tervezett, akkor a legalább 6,0 m mértékű előkert indokolt a szükséges parkolás, illetve gyalogos forgalom biztosítása érdekében az épület körül.
Az 5-6. §-hoz
A bekezdés újra szabályozásával a bekezdésből eltávolításra kerül a már hatályon kívül helyezett központi jogszabályra vonatkozó hivatkozás.
A 7. §-hoz
A korábbi szakasz újra szabályozásával bevezetésre kerülnek a parkolólétesítésre vonatkozó szabályok.
A 8. §-hoz
A szakasz tartalmazza a hatályon kívül helyezendő normaszöveg hivatkozásait. A hatályon kívül helyezést a központi jogszabályok megváltozása miatt elengedhetetlen jogharmonizáció teszi szükségessé.
A 9. §-hoz
A rendelkezés tartalmazza rendelet hatályba lépésének idejét, valamint az alkalmazhatóságra vonatkozó előírást.
A melléklethez
A melléklet tartalmazza a BSZ-1M22 jelű módosító szabályozási tervlapot.