Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 08

Mekényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.08.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A költségvetési rendelet előkészítése, elfogadása rendjéről az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (2)-(3) bekezdése, valamint 25. § (1) bekezdése rendelkezései alapján a helyi önkormányzatoknak a 2024. évi költségvetést 2024. március 15. napjáig kell elfogadni az önkormányzat zökkenőmentes működése érdekében.
Az önkormányzatok költségvetéséről szóló rendelethez kapcsolódóan a - kötelezettségek elmulasztása esetén - Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111/A. §-a következőképpen rendelkezik: ha a helyi önkormányzat a költségvetési évre vonatkozóan nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, nem fogadja el a költségvetési évet megelőző évre vonatkozó zárszámadását, államháztartási beszámolási kötelezettségének vagy vagyon-nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, a részére járó egyes támogatások folyósítása az államháztartásról szóló törvényben meghatározottak szerint felfüggesztésre kerül.
Az Áht. 83. § (6) bekezdése alapján, ha a helyi önkormányzat a Mötv. 111/A. §-a szerinti valamely kötelezettségének nem tesz eleget, a helyi önkormányzatokért felelős miniszter a kötelezettség teljesítésére meghatározott határidő utolsó napját követő hónap első napjától a mulasztás megszüntetéséig a nettó finanszírozás alapján a helyi önkormányzatot megillető támogatás folyósítását felfüggeszti.
A képviselő – testület jogszabályi kötelezettségének eleget téve alkotta meg a helyi önkormányzati rendeletét az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről.