Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002. (VII. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2002. 07. 08- 2022. 04. 14

Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002. (VII. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről1

2002.07.08.

Nagyhajmás község Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többszörös módosított 1990 évi LXV.tv. 16 §-a valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997 évi CXL. tv. 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődésről és a nyilvános könyvtári ellátásról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a település helyi sajátosságait, kulturális egységét és sokszínűségét megtartva határozza meg a közművelődés feladatait, intézményeit.

(2) A cél megvalósítása, a feladat ellátása során az önkormányzat gondoskodik a közművelődési feladatokat ellátó intézmények fenntartásáról, működtetéséről és szolgáltatásaik fejlesztéséről.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátásában – az önállóság tiszteletben tartásával – épít a lakosság öntevékeny szervezeteire, civil közösségeire, valamint mindazon egyéni és közösségi kezdeményezésre , feladatvállalásra , amely a település kulturális életét gazdagítja.

(4) A rendelet a település területén jelenleg működő , a későbbiekben működni kezdő intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre terjed ki, amelyek a közművelődéssel kapcsolatban feladatot látnak el, vagy szolgáltatást vesznek igénybe.

A feladat ellátásának tartalma, módja, formája

2. § (1) Az önkormányzat kötelezően ellátandó közművelődési feladatai különösen a következők:
- az önkormányzat elősegíti a település területén működő közművelődéssel vagy azzal is foglalkozó szervezetek művelődési céljainak megvalósítását.
- Figyelemmel kíséri, gyűjti, rendszerezi a szervezetek tevékenységével, szolgáltatásaival kapcsolatos információkat, folyamatosan fejleszti az erre vonatkozó informatikai hálózatát.
- Kölcsönösen kapcsolatokat és együttműködést alakít ki a térség, a megye közművelődési feladatokat ellátó intézményeivel és egyéb kulturális tevékenységet folytató szervezeteivel
- helyi ünnepek kultúrájának gondozása, pl: falunap, sportnap, gyereknap
- részt vesz a hagyományok ápolásában,.
- Részt vesz a kistérségi, megyei és regionális közművelődési folyamatokban,
- közművelődési kötelezettségei körében az önkormányzat az ifjúság iskolarendszeren kivüli,
- öntevékeny életminőséget és életesélyeket javító lehetőségeit megteremti.
- A fiatalok kulturális szabadidő eltöltéséhez segít - a feltételeket lehetőségei figyelembevételével megteremti – ifjúsági referens alkalmazásával.

(2) Nagyhajmás Község Önkormányzat közművelődési feladatait a helyi kultúrház keretében látja el.

A közművelődési feladatok finanszírozása

3. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai ellátásához a központi költségvetésben biztosított normatíva és saját pénzeszközei felhasználásával biztosítja az anyagi feltéteket.

(2) Az anyagi lehetőségek kiegészítése érdekében kiemelt feladatként kezeli az önkormányzat a pályázati lehetőségek igénybevételét minden a közművelődést érintő kérdésben.

4. § (1) Jelen rendeletben nem szabályzott a közművelődési feladatokra vonatkozó kérdésekben az 1997. évi CXL törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 14.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2022. április 15. napjával.