Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (III. 11.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 12- 2014. 10. 08

Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (III. 11.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

2014.03.12.

Nagyhajmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya az önkormányzatra és annak szerveire terjed ki.

Az önkormányzat 2014. évi költségvetése

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét: 42.710 e Ft-ban

b) kiadási főösszegét: 42. 710 e Ft-ban

állapítja meg.

3. § Az önkormányzat 2014. évi költségvetésének bevételi forrásonkénti, illetve működési és felhalmozási bevételeinek részletezését az 1. számú melléklet tartalmazza.

4. § Az önkormányzat 2014. évi működési és felhalmozási kiadásait forrásonként a 2.számú melléklet tartalmazza.

5. § Az önkormányzat működési, fenntartási, kiadási előirányzatait a Képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

Megnevezés e Ft
Működési kiadási előirányzat: 27.684
Ebből:
- Bér 8.895 e
- Járulék 2.429 e
- dologi 16.360 e
Ellátottak pénzbeni támogatása 11.000
Müködési célú pénzeszköz átadása 3.224
Támogatás értékű kiadás: 802
Felhalmozási kiadás: 0
Tartalék 0
Céltartalék 0

6. § Az önkormányzat ezévben felújítást nem tervez.

7. § Működési és felhalmozási bevételek és kiadások pénzforgalmi mérlegét a 3 sz. melléklet tartalmazza.

8. § (1) A működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások előirányzatait tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a 4.számú melléklet tartalmazza.

(2) Az előirányzat felhasználási ütemtervet a 5.számú melléklet tartalmazza.

9. § A közvetett támogatások kimutatását a 6.számú melléklet tartalmazza.

10. § Az önkormányzat általános és céltartalékot (államháztartási tartalékot) nem képez. Az önkormányzatnak európai uniós támogatással megvalósuló programja nincs, az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez nem járul hozzá.

11. § Az önkormányzat létszám keretét 2 főben állapítja meg, melyet a 7.számú melléklet tartalmaz. Eredetben közfoglalkoztatottat 6 főt tervez.

12. § Az önkormányzat pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni. Készpénz kifizetéssel teljesíthető:

- készpénzfizetési számla,
- vásárlási előleg, ellátmány
- munkavállalók utazási költségtérítése
- munkavállalók belföldi kiküldetése,
- közfoglalkoztatottak munkabére
- fizetési előleg,
- ellátottak pénzbeni juttatásai,
- térítésí díj visszafizetés,

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

13. § Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait év közben megváltoztathatja.

14. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik, e rendelet módosítása.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány , illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

A pótelőirányzatról a polgármester a testületet féléves, háromnegyedéves valamint az éves beszámoló keretében köteles tájékoztatni.

15. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során év közben létrejött költségvetési többletet pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosítja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 5 millió Ft-ig a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

16. § A többletbevétel felhasználásáról a testületet évente egy alkalommal zárszámadás keretében tájékoztatni kell.

17. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármester a költségvetésben előírt bevételek beszedésére, a jóváhagyott kiadások teljesítésére, a költségvetés terv szerinti végrehajtására.

(2) Felhívja figyelmet, hogy a költségvetés során biztosítsa az önkormányzat pénzével való takarékos, hatékony gazdálkodást.

18. § (1) Az átmeneti gazdálkodásról a képviselőtestület külön rendeletet nem alkot, ezért utólagosan jóváhagyja a testület , hogy a polgármester a költségvetés folyamatosságának biztosítása érdekében január és február hónapban is a költségvetés működtetési, fenntartási előirányzatainak megfelelő mértékben, nagyságrendben gondoskodott az intézmények részére az előirányzat biztosításáról, folyósításáról.

(2) Az átmeneti időszakban a polgármester jogosult a költségvetést megillető bevételnek a hatályos jogszabályok szerinti beszedésére és az előző évi kiadási előirányzaton belül a kiadások arányos teljesítésére. E beszedett bevételek és a teljesített kiadások a 2014. évi költségvetés részét képezik.

19. § A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, azonban rendelkezéseit 2014. január 01-től kell alkalmazni.