Nagyhajmás község képviselő testületének 4/2017 (V.5..) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 06- 2017. 07. 27

Nagyhajmás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

4/2017. (V.05.) önkormányzati rendelete  

a településfejlesztéssel, településrendezéssel  és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

 

Nagyhajmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Kormányrendelet 29. §-a alapján a következőket rendeli el:

 

A rendelet hatálya

 

1. §

 

A rendelet hatálya Nagyhajmás község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének előkészítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. §

 

Nagyhajmás Község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

Az egyeztetésben résztvevők köre

 

3. §

 

A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a) a település közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,

b) a község területén működő civil szervezetek,

c) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkező szervezetek,

d) engedélyező – építésügyi – hivatal

e) érintettség esetén a község területén működő vízgazdálkodási társulatok,

f) érintettség esetén az országos közutak kezelője.

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

 

4. §

 

(1) Az önkormányzat a honlapján (www.nagyhajmas.hu) külön tárhelyet biztosít a partnerség keretében zajló társadalmi egyeztetéseknek.

 

(2) A partnerség keretében a polgármester az értelmezéshez szükséges tartalmú tájékoztatást tölt fel az (1) bekezdés szerinti tárhelyre, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé az önkormányzati honlap főoldalán és a közös önkormányzati hivatal hirdetőtábláján. A tájékoztatás anyaga a közös önkormányzati hivatal ügyfélszolgálatán (Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal 7342 Mágocs, Szabadság utca 39 és nagyhajmási ügyfélszolgálat 7343 Nagyhajmás, Fő utca 35.) papír alapon is hozzáférhető.

 

(3) A polgármester bevonja a 3. § a-f) pontja szerinti partnereket a  Korm. rendelet 9. melléklet szerinti kötelező egyeztetési eljárásba, ennek keretében töltenek be partnerségi szerepet.

5. §

 

A partnerségi egyeztetés keretében zajló lakossági fórum összehívására és lebonyolítására a Nagyhajmás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 35. §-ában foglalt szabályok az irányadók.

Az észrevételek dokumentálásának, elfogadásának és nyilvántartásának módja

 

6. §

 

(1) A közzétett tájékoztató alapján a partnerek a hirdetményben meghatározott időpontig írásos észrevételt tehetnek. Észrevételeiket személyesen a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélszolgálatán adhatják át vagy postai úton a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal (7342 Mágocs Szabadság u. 39.) címére küldhetik meg vagy elektronikus levélben továbbíthatják a felhívásban megjelölt e-mail címre.

 

(2) A beérkezett észrevételeket a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal papír alapon tárolja az eljárás végéig.

 

(3) A tervező a beérkezett észrevételeket, véleményeket - a polgármesterrel egyeztetve -írásban értékeli, mely értékelést és a kialakított szakmai véleményét megküldi az önkormányzat részére. Az értékelés az ügy aktájában irattári archiválásra kerül.

 

(4) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a képviselő-testület dönt. 

 

(5) A (3) bekezdés szerinti tervezői értékelésben szereplő – el nem fogadott észrevételeket  a tervező - a polgármesterrel egyeztetve – írásban megindokolja. Az indoklás papír alapon a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalban elérhető és az ügy aktájában irattári archiválásra kerül.

Az elfogadott  településfejlesztési dokumentumok és településrendezési eszközök  nyilvánosságát biztosító intézkedések

 

7. §

 

(1) Az elfogadott településfejlesztési dokumentumok és településrendezési eszközök az önkormányzat www.nagyhajmas.hu tárhelyén valamint papír alapon a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélszolgálatán a kihirdetést követő 10 napon belül hozzáférhetővé válnak.

 

(2) A településfejlesztési dokumentumok és településrendezési eszközök elfogadásáról és kihirdetéséről a polgármester felhívást tesz közzé az önkormányzat honlapján és a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján.

Záró rendelkezések


8. §


(1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a már folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Nagyhajmás, 2017. április 26.



Molnár Norbert sk.                                             dr. Morvay Klaudia sk.

   polgármester                                                                 jegyző



ZÁRADÉK

A rendelet kihirdetve.

Nagyhajmás, 2017. május 5.


dr. Morvay Klaudia

jegyző