Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások szabályozásáról szóló 3/2018. (IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 03- 2020. 12. 03

Nagyhajmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének

11/2020. (XII. 2.) önkormányzati rendelete


a szociális ellátások szabályozásáról szóló

3/2018. (IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról



Nagyhajmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásáról szóló 1993 évi III. törvény az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint  a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. § -ban kapott felhatalmazás alapján a szociális ellátások szabályozásáról szóló 3/2018. (IV.15.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. §


Nagyhajmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások szabályozásáról szóló 3/2018. (IV.15.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Ör.) 13. § és az azt megelőző cím az alábbiak szerint módosul:


Rezsitámogatás


13. §


(1) Az önkormányzat évi egyszeri rezsitámogatást biztosít minden Nagyhajmáson életvitelszerűen élő és lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosnak állampolgárságra, vagyoni- és jövedelmi helyzetre tekintet nélkül.


(2) A rezsitámogatás egyszeri támogatási összege

a) a rendelet 13/A.§ szerinti támogatásban tárgyévben részesült gyermekek és fiatal felnőttek számára 5000 Ft,

b) a rendelet 16. § szerinti támogatásban tárgyévben részesült háztartásban élő személyek számára 5 000 Ft

c) az a) és b) pont alá nem tartozó személyek esetén 25 000 Ft.


(3) A támogatás igénybevételére külön kérelmet nem kell benyújtani, annak megállapításáról a Képviselő-testület hivatalból dönt.


(4) A támogatás kifizetését a Képviselő-testület rendeli el legkésőbb tárgyév november 30. napjáig, amennyiben a költségvetés a támogatás kifizetésére lehetőséget biztosít. A támogatást készpénzben kell kifizetni.


(5) A 13.§ szerinti támogatás akkor fizethető ki, ha a jogosult életvitelszerűen Nagyhajmáson él. Életvitelszerűnek tekintendő a nagyhajmási lakcím, ha az év 12 hónapjából 8 hónapot ott tölt, a természetes személy akkor tartózkodik életvitelszerűen az épületben, ha az számára ténylegesen életvitelszerű lakóhelyéül szolgál, onnan szervezi életét, ott folytatja az életviteléhez szükséges tevékenységeket (alvás, evés, tisztálkodás stb.) és közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe annak kapcsán.



2. §

Az Ör. 14.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(1) A Képviselő-testület a jogosultak részére a következő természetbeni ellátásokat biztosítja:

a) köztemetés,

b) pénzbeni ellátás helyett közüzemi díjak, tankönyvek, tanszerek, térítési díjak, élelmiszer-utalvány, Erzsébet-utalvány, és tüzelősegély biztosítása,

c) szociális célú tűzifa támogatás

d) gazdálkodást segítő támogatás.

e) praxislabor és fizikoterápiás szolgáltatás igénybevétele.

3. §

 

Az Ör. az alábbi címmel és 17/A. § egészül ki:


Praxislabor és fizikoterápiás szolgáltatás igénybevétele


17/A. §


(1) Nagyhajmás Község Önkormányzat a településen állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező nagyhajmási lakosok számára a Mágocs Város Önkormányzatával kötött feladatellátási megállapodás alapján külön kérelem nélkül, jövedelmi- és vagyoni helyzetre tekintet nélkül egységesen biztosítja a Mágocs Város Önkormányzat fenntartásában működő praxislabor és fizikoterápiás egészségügyi szolgáltatások igénybevételéét.


(2) Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéért esetlegesen fizetendő hozzájárulást Nagyhajmás Község Önkormányzata a Mágocs Város Önkormányzatának a külön kötött feladatellátási megállapodás alapján, az általános szociális célú, normatív támogatásokból, valamint önkormányzati saját bevételből fizeti meg. A szolgáltatások igénybevétele a nagyhajmási lakosok számára évi 10 alkalmas kezelésig ingyenes.

 

4. §


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Nagyhajmás, 2020. december 1.



Molnár Norbert

dr. Morvay Klaudia

polgármester

jegyző


ZÁRADÉK

A rendelet kihirdetve.

Nagyhajmás, 2020. december 2.



dr. Morvay Klaudia

jegyző