Nagyhajmás község képviselő testületének 2/2021 (III.9.) önkormányzati rendelete

Nagyhajmás Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 04. 27

Nagyhajmás község képviselő testületének 2/2021 (III.9.) önkormányzati rendelete

Nagyhajmás Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

2022.04.27.

Nagyhajmás Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében a meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire és az önkormányzat által, irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) A rendelet nem terjed ki a nemzetiségi önkormányzatok költségvetésére.

(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

Az önkormányzat és költségvetési szerveinek 2021. évi költségvetése A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §1 (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésének tárgyévi költségvetési bevételét 71 765 957,- Forintban állapítja meg, amelyből

a) működési célú költségvetési bevétele 42 090 099,- Forint,

b) felhalmozási költségvetési bevétele 25 250 594,- Forint, amelyből

ba) ebből: felhalmozási és tőke jellegű bevételek: 21 817 310,- Forint

bb) hosszú lejáratú hitel 0,- Forint,

bc) pályázati bevétel 16 379 904,- Forint,

c) közhatalmi bevétel 3 433 284,- Forint,

d) működési bevétel 1 922 772,- Forint,

e) felhalmozási bevétel 50 000,- Forint,

f) átvett pénzeszköz 530 000,- Forint,

g) finanszírozási bevétel 1 922 492,- Forint, amelyből pénzmaradvány 1 922 492,- Forint.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésének tárgyévi költségvetési kiadását 50 152 628,- Forintban állapítja meg, amelyből

a) működési költségvetési kiadás 43 327 354,- Forint, amelyből

aa) személyi jellegű kiadás 18 941 367,- Forint,

ab) munkaadókat terhelő járulék 2 291 174,- Forint,

ac) dologi jellegű kiadás 12 344 618,- Forint,

ad) átadott pénzeszköz 0,- Forint,

ae) pénzbeli ellátás 4 958 998,- Forint,

af) egyéb működési célú kiadás 4 791 197,- Forint,

ag) tartalék 0,- Forint,

ah) céltartalék 0,- Forint;

b) felhalmozási költségvetési kiadás 5 970 288,- Forint, amelyből

ba) a beruházások előirányzata 2 868 496,- Forint

bb) a felújítások előirányzata 3 101 792,- Forint

bc) az egyéb kiadások, támogatások előirányzata 0,- Forint

bd) a felhalmozási célú hiteltörlesztés 0,- Forint

be) tartalék 0,- Forint

c) finanszírozási kiadás 854 986,- Forint.

(3) A Képviselő-testület a kiemelt előirányzatokat az alábbiak szerint állapítja meg:

a) intézményi beruházások összege: 0,- Forint,

b) lakásépítés összege: 0,- Forint

c) államháztartáson kívülre irányuló fejlesztési beruházás előirányzata: 0,- Forint

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat és az önállóan működő és gazdálkodó – ezen belül a jogi személyiségű szervezeti egységei –, valamint az önállóan működő költségvetési szervek 3. § (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevételeit forrásonként az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat és a költségvetési szervek működési, fenntartási kiadási előirányzatait költségvetési szervenként, kiemelt előirányzatonként részletezve a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. § A Képviselő-testület a 2021. évi működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a 3. melléklet szerint hagyja jóvá. A könyvviteli mérleget közgazdasági bontásban a 7. melléklet tartalmazza.

6. § A Képviselő-testület az ez évi felújítási és beruházási kiadásainak összegét a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

7. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi

a) általános tartalékát 0 Forinttal, mely

aa) működési tartalék 0 Forinttal,

ab) felhalmozási tartalékát 0 Forinttal,

b) felhalmozási céltartalékát 0 Forinttal,

ba) felújítási céltartalékát 0 Forinttal,

bb) beruházási céltartalékát 0 Forinttal

hagyja jóvá.

8. § A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát költségvetési szervenként a 5. melléklet szerint hagyja jóvá, eredeti előirányzatban 10 fő közfoglalkoztatott létszámot tervez be.

9. § Az önkormányzat által tervezett közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § Az önkormányzat a többéves kihatással járó döntések költségvetését a 8. melléklet tartalmazza. A 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 9. melléklet tartalmazza.

A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

11. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött működési hiány finanszírozási módja belső forrásból az előző évi pénzmaradvány, és az éven belüli folyószámla hitelfelvétel. Külső forrásból december 31-ig történő kifutási idővel.

(2) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI Általános végrehajtási szabályok

12. § A helyi önkormányzat, illetve a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal történő megállapodás alapján a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának végrehajtó szerve a közös önkormányzati hivatal.

13. § A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Előirányzatok megváltoztatása

14. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt – illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

15. § Az önkormányzat és a költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai - év közben – módosíthatók, az képviselőtestület által elfogadott kiemelt előirányzatok keretén belüli tételek átcsoportosításának jogát a képviselőtestület átruházza a polgármesterre és az intézményvezetőkre.

16. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

17. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv

a) személyi juttatási előirányzatát

b) felhalmozási célú előirányzatát

kizárólag az előző évi pénzmaradványa terhére változtathatja meg.

(2) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

Költségvetési szervek pénzmaradványa

18. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és elszámolásának rendje

19. § (1) A támogatási kérelem, pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény) folyamatosan beadható.

(2) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt. A támogatási szerződésben rögzíteni kell legalább a jogszabályban előírt feltételeket, illetve csatolni kell az előző év pénzügyi elszámolását.

(3) A támogatás folyósítására a támogatási szerződés aláírását követő 30 napon belül kerül sor.

(4) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő testület felé.

(5) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év május 31. napjáig köteles eleget tenni.

(6) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 2 évig nem ítélhető meg.

LÉTSZÁM ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS

20. § A Képviselő-testület az önkormányzatnál dolgozókat megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét a nem rendszeres személyi juttatás részeként 0.-Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő járulékot is magába foglalja.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

21. § (1) A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2021. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(3) Az önkormányzati rendelet megalkotására a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak felhatalmazás alapján polgármesteri döntéssel került sor.

3. melléklet

4. melléklet

5. melléklet

6. melléklet

7. melléklet

8. melléklet

9. melléklet

10. melléklet

11. melléklet

1

A 2. § a Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.