Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 5/2019. (IV. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 27- 2022. 04. 28

Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 5/2019. (IV. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.04.27.

Nagyhajmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 10/2017. (VII. 27.) önkormányzati rendeletben felsorolt partnerek véleményének kikérésével a településkép védelméről szóló 5/2019. (IV.18.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) A helyi védelem megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha

a) a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül,

b) a védett terület, illetve egyedi érték a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette,

c) a védelem tárgya a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek az értékvédelmi szakvélemény szerint már nem felel meg,

d) a védett érték magasabb szintű védettséget kap. A helyi védelem az állami védelem hatályba lépésének napján külön intézkedés nélkül hatályát veszti.

(2) A helyi védelem megszüntetésének folyamata a védett érték tulajdonosának papír alapú kérelmére vagy hivatalból indul.

(3) A tulajdonosi kérelemnek tartalmaznia kell a tulajdonos nevét, címét, a védett érték megnevezését, leírását, fotódokumentációját és a védelem megszüntetésének indokolását.

(4) A beérkezett kérelmet az Önkormányzat képviselő-testülete 60 napon belül bírálja el, melyről értesítést küld a kérelmezőnek. Támogató döntés esetén a polgármester lefolytatja e rendelet módosításának a vonatkozó jogszabály szerinti véleményezési eljárását és amennyiben a védett érték műszaki állapota lehetővé teszi, szaktervezővel elkészítteti a védett érték felmérési- és fotódokumentációját.

(5) Az építményt a kezdeményezéstől a testületi döntésig terjedő időszakban is védettnek kell tekinteni és arra a helyi védelemre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

(6) A hivatalból indult helyi védelem megszüntetésének folyamata az erre vonatkozó képviselő-testületi döntéssel indul, melyről értesíteni kell a védett érték tulajdonosát.

(7) A védett érték tulajdonosa az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül észrevételt tehet, véleményt nyilváníthat. Amennyiben a védett érték tulajdonosa a megadott határidőn belül írásban nem reagál, úgy egyetértőnek kell tekinteni.

(8) Az egyetértő észrevétel, vélemény alapján a polgármester lefolytatja e rendelet módosításának a vonatkozó jogszabály szerinti véleményezési eljárását és amennyiben a védett érték műszaki állapota lehetővé teszi, szaktervezővel elkészítteti a védett érték felmérési- és fotódokumentációját.”

2. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. § (1) Zöldfelületek kialakításánál és erdő telepítésénél a fás szárú növények esetében a táji és termőhelyi adottságoknak megfelelő növényfajoktól különböző faj nem alkalmazható.

(2) A közterületeken fasortelepítésnél, fasor kiegészítésnél, előnevelt, többször iskolázott, "útsorfa" minőségű, allergén pollent nem termelő lombos fától eltérő nem ültethető. Légvezetékek alatt alacsony növekedésű, gömb alakú koronát nevelő faegyedektől eltérő nem ültethetők.

(3) A meglévő fasorok kiegészítésénél, pótlásánál azonos fafajt kell alkalmazni, kivéve, ha településesztétikai okok, baleset elhárítás, vagy a fák egészségi állapota a fasor teljes cseréjét teszik szükségessé, illetve ha a fafaj allergén, vagy életfeltételei az adott területen nem kellően biztosítottak.

(4) Nem megengedett az 5. mellékletben szereplő növények, szomszédos ingatlan tulajdonosát zavaró - a legkisebb ültetési távolságánál kisebb - telepítése.”

3. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„24. § (1) A falusias karakterre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények: Területi építészeti követelmények:

a) Falusias lakóterületen az építési telken belül úgy kell az első főépületet elhelyezni, hogy az az oldalhatárra, vagy csorgóközzel az oldalhatárra illeszkedjen.

b) A lakó funkciójú első főépület földszintesként alakítható ki, gazdasági épület ennél magasabb nem lehet.

(2) Az egyedi építészeti követelmények a következők:

a) Az épületek tetőfedése a hagyományos formákhoz igazodó, szimmetrikus nyeregtetős, utcára merőleges gerincűtől - a b) és c) pontban foglalt kivételtől eltekintve - eltérő nem lehet.

b) Amennyiben a szomszédos épület tetőgerince az utcai homlokzattal párhuzamos, úgy ez a beépítés is megengedett.

c) Helyi értékvédelemmel érintett telek melletti telken a telepítés módjában, az épület tömegalakításában az értékvédelemben részesülő épülethez kell igazodni.

d) Utcai kerítésként a településen hagyományos építőanyagok felhasználásával (tégla, fa, kovácsoltvas) csak áttört kerítés építhető.

e) Az építmény tömegformálása a településen hagyományos építészeti karaktertől eltérő nem lehet. Az egy telken lévő építmények tömegeit és homlokzatait nem szabad úgy kialakítani, hogy azok egymással ne legyenek összhangban és formai szempontból ne egységes épületegyüttes hatását keltsék.

f) A főépület tetőfedése cserép, betoncserép vagy felületében és színében ahhoz hasonló egyéb anyagtól eltérő nem lehet.

g) A tetőidom a településen hagyományosan jellemző 35-45° közötti hajlásszögtől eltérő nem lehet.

h) Épületek maximális szélessége nem lehet több mint a telekszélesség 2/3-a, illetve az utcára oromfalas megjelenésű lakóépület homlokzati szélessége 9,0 m-nél nagyobb nem lehet.

i) A területen 9,0 m-nél szélesebb közterület felőli homlokzat esetén a tetőforma az utcával párhuzamos nyeregtető, vagy sátortető lehet.

j) Az utcakép harmonikus alakítása érdekében utcafrontra gazdasági épület és a lakóépülettől különálló garázs nem építhető. k) Lakóépület homlokzatképzésénél kerámiaburkolat, drótüveg, műanyag hullámlemez, műpala nem alkalmazható.”

4. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 38. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A szakmai konzultáció kérelmezése kötelező

a) helyi védelem alatt álló építészeti örökségen végzett építési engedélyhez nem kötött településképet érintő tevékenység,

b) egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység előkészítése esetén.”

5. § (1) A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 39. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szakmai konzultáció a tulajdonos, használó vagy az általa megbízott tervező (továbbiakban: kérelmező) papír alapon, vagy elektronikus úton, jelen rendelet 6. melléklete szerinti hiánytalanul benyújtott kérelmének beérkezésével indul.”

(2) A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 39. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A szakmai konzultáció történhet személyesen, telefon vagy videokonferencia keretében is az építtető vagy a kérelmező részére elektronikus úton előzetesen jelzett időpontban és helyszínen. Az önkormányzati főépítész – annak hiányában – a polgármester gondoskodik a szakmai konzultáción elhangzott észrevételeket, javaslatokat, véleményeket tartalmazó emlékeztető elkészítéséről.””

6. § A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 40. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„40. § (1) A polgármester

a) a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében jelen rendeletben foglalt különös településképi követelmények, valamint a reklám-elhelyezési kormányrendeletben szereplő általános követelmények érvényesítése érdekében, valamint

b) helyi védett építményeken, építési engedélyhez, egyszerű bejelentéshez, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez nem kötött építési tevékenységek,

c) továbbá építmények rendeltetése, vagy rendeltetési egységeinek számának megváltoztatása esetén

településképi bejelentési eljárást folytat le.

(2) Az eljárás jelen rendelet 7. melléklete szerinti kérelem benyújtásával kezdeményezhető.

(3) A bejelentéshez — a megértéshez szükséges formában és a kérelem tárgyának megfelelően — a következő munkarészeket tartalmazó főbb alaprajzi és magassági méretek feltüntetésével készült, a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló dokumentációt kell benyújtani:

a) építési tevékenység esetén

aa) a településképi követelményeknek való megfelelésről szóló rövid műszaki leírás, mely tartalmazza a telepítés, az építészeti kialakítás, a homlokzatok anyag- és színhasználatának leírását is,

ab) helyszínrajz a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével,

ac) alaprajz,

ad) homlokzatok rajza,

ae) utcaképi vázlat, színterv és látványterv,

b) reklám vagy reklámhordozó elhelyezése esetén

ba) a településképi követelményeknek való megfelelésről szóló rövid műszaki leírás, mely tartalmazza a telepítés, az építészeti kialakítás, a rögzítés módja és az anyag- és színhasználat leírását is,

bb) helyszínrajz a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével,

bc) a reklámhordozó kialakításának részletterve alaprajzi és homlokzati nézetekkel,

bd) az elhelyezendő reklám településképi megjelenését ábrázoló részletterv, mely ábrázolja a reklám méretét, kialakítását, a hordozófelület anyagát és a rögzítés módját is,

be) az elhelyezéssel érintett építménynek a reklámot vagy reklámhordozót is ábrázoló homlokzati rajza, amennyiben az elhelyezés építmény homlokzati felületén vagy tetőzetén tervezett,

bf) utcaképi vázlat, színterv és látványterv,

c) rendeltetésváltoztatás esetén

ca) a településrendezési eszközök rendeltetésre vonatkozó követelményeinek való megfelelésről szóló rövid műszaki leírás, mely a tervezett rendeltetés parkolási igényének biztosítását is ismerteti,

cb) helyszínrajz, mely bemutatja a tervezett rendeltetés parkolási igényének biztosítását, valamint a településrendezési eszközök rendeltetésre vonatkozó követelményeinek teljesítését,

cc) a tervezett rendeltetés településrendezési eszközök rendeltetésre vonatkozó követelményeinek való megfelelését és parkolási igényét alátámasztó alaprajz.

(4) A bejelentési dokumentációban a településképi követelményeknek való megfelelést igazolni kell.

(5) A településképi bejelentési eljárás során a polgármester települési főépítész közreműködését veheti igénybe.

(6) Az eljárásban keletkezett iratokat az iratkezelési szabályzatban rögzítettek szerint kell kezelni.

(7) A településképi bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a bejelentés

a) megfelel-e a formai követelményeknek,

b) megfelel-e a településképi rendeletben meghatározott követelményeknek,

c) alkalmazkodik-e a kialakult környezet látványához, léptékéhez, formavilágához, anyaghasználatához, színvilágához,

d) védett területen vagy védett építményen a beavatkozás nem ellentétes-e a védelem céljával, szolgálja-e a védelem látványban is jelentkező szempontjait,

e) a reklámhordozó elhelyezése megfelel-e a reklámok közzétételével kapcsolatos kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési, és a településképi rendeletben szereplő különös településképi követelményeknek.

(8) A településképi bejelentéshez kötött tevékenység a településképi bejelentés tudomásul vételéről szóló határozat és a hozzátartozó záradékolt tervdokumentáció birtokában – az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(9) A településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése esetén a Polgármester a magatartás elkövetőjével szemben a 41. §-ban meghatározottak szerint településképi kötelezési eljárást indít, és egyúttal településkép-védelmi bírságot szab ki. (10) A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntésével szembeni fellebbezést Köblény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete bírálja el.”

7. § (1) A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

8. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 5/2019 (IV.18.) önkormányzati rendelet

a) 7. melléklet 1. függeléke,

b) 7. melléklet 2. függeléke.

9. § Ez a rendelet 2022. április 27-én lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet
A HELYI VÉDELEM ALÁ HELYZETT ÖRÖKSÉGI ÉRTÉKEK, ELEMEK

1. Első fokozatú helyi védelemben ( H1 ) részesült épületek

A

B

C

D

E

1

sor

utca, házszám

Helyrajzi szám

Funkció

Védett érték

2

1.

Fő u. 57.

267

Lakóház

Épület tömege, utcai és oldalhomlokzat homlokzatdíszei és nyíláskiosztása.

3

2.

Fő u. 56.

266

Lakóház, gazdasági épület

Épületek tömege, homlokzat építéskori díszítése, építéskori nyílásrendje, tornácos rendje, tornácoszlopai.

4

3.

Fő u. 51.

261

Lakóház, gazdasági épület

Épületek tömege, nyílásrendje, tornácos rendje, tornácoszlopai.

5

4.

Fő u.

19

Mérlegház

Épület tömege és nyíláskiosztása, téglaarchitektúrás homlokzatai.

6

5.

Fő u. 94.

17

Tájház

Beépítése, épületek tömege és nyíláskiosztása, tornácos rendje, tornácoszlopai, homlokzatainak díszítése.

7

6.

Fő u.

19

Kőfeszület

A feszület tömege és részletei.

8

7.

Fő u. 41.

225

Lakóház, gazdasági épület

Beépítése, épületek tömege és nyíláskiosztása, részletei.

9

8.

Fő u. 97.

22

Lakóház, gazdasági épület

Beépítése, épületek tömege és nyíláskiosztása, tornácos rendje, tornácoszlopai, építéskori nyílászárói.

10

9.

Fő u. 38.

222

Gazdasági épület

Épület tömege és nyíláskiosztása, téglaarchitektúrás homlokzat részletei.

11

10.

Fő u. 37.

220/1

Evangélikus templom

Tömege, nyíláskiosztása és részletei.

12

11.

Fő u. 35.

218

Önkormányzati Hivatal

Tömege és nyíláskiosztása, részletei.

13

12.

Fő u. 33.

216

Lakóház, gazdasági épület

Beépítés, tömegek és építéskori nyíláskiosztás, tornácos rendje homlokzati díszítések.

14

13.

Fő u. 112.

37

Lakóház, gazdasági épület

Tömege nyíláskiosztása, tornácos rendje, tornácoszlopai, kódisállás, homlokzati díszek.

15

14. F

Fő u. 24.

199

Lakóház, gazdasági épület

Tömege, tornácos rendje, építéskori nyíláskiosztása, tornácoszlopai, homlokzati díszei.

16

15.

Fő u. 15.

179/4

Lakóház, gazdasági épület

Tömege, tornácos rendje, építéskori nyíláskiosztása, a kódisállás, a homlokzati díszek.

17

16.

Fő u. 136.

66

Lakóház, gazdasági épület

Tömege és nyíláskiosztása, tornácos rendje, részletei.

18

17.

Fő u. 160.

88

Lakóház, gazdasági épület

Tömege, tornácos rendje, tornácoszlopai, nyíláskiosztása, téglaarcitektúrás részletei.

19

18.

Fő u. 168.

84

Lakóház

Tömege és nyíláskiosztása, tornácos rendjei.

20

19.

Fő u. 145.

95

Lakóház

A lakó- és gazdasági épület tömege, nyílásrendje, tornácos rendje. A különálló gazdasági épület tömege, nyílásrendje.

2. Utcakép védelem

A

B

C

D

E

1

sor

utca, házszám

Helyrajzi szám

Funkció

Védett érték

2

20.

Fő u. 29-33.

208, 212, 213, 215,216

Lakóépületek

Beépítési mód, épület tömeg, utcai homlokzatszélesség.

3

21.

Fő u. 17-23.

181, 182, 186-188, 192-194

Lakóépületek

Beépítési mód, épület tömeg, utcai homlokzatszélesség.

4

22.

Fő u. 8-13.

168-171, 174

Lakóépületek

Beépítési mód, épület tömeg, utcai homlokzatszélesség.

3. Helyi védett területek

A

B

C

D

E

1

sor

utca, házszám

Helyrajzi szám

Funkció

Védett érték

2

23.

49/2

temetők, sírkert

fejfák”

2. melléklet

7. melléklet
A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS KÉRELME

KÉRELMEZŐ / ÉPÍTTETŐ

NEVE

CÍME/SZÉKHELYE

TEL/E-MAIL

A BEJELENTÉS TÁRGYA

REKLÁMHORDOZÓ ELHELYEZÉSE

ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉG

AZ ÉRINTETT INGATLAN CÍME

HRSZ.

A TERVEZETT TEVÉKENYSÉG IDŐTARTAMA

A TERVEZETT TEVÉKENYSÉG RÖVID LEÍRÁSA

MELLÉKLETEK

A bejelentéshez mellékelem a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet szerinti a településképi bejelentési eljáráshoz benyújtandó dokumentációt.

Melléklet: 2 pld. tervdokumentáció

Kérelem benyújtása papíralapon:

Személyesen, vagy postai úton: Nagyhajmás Község Polgármesteri Hivatalába.

Nagyhajmás, ……………………………………………………………

………………………………………………………

bejelentő aláírása