Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete

Nagyhajmás Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 10

Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete

Nagyhajmás Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.10.

Nagyhajmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében a meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire és az önkormányzat által, irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) A rendelet nem terjed ki a nemzetiségi önkormányzatok költségvetésére.

(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetésének tárgyévi költségvetési bevételét 65 758 903 Forintban állapítja meg, amelyből

a) működési költségvetési bevétele: 50 745 931 Forintban

b) működési pénzmaradvány 0 Forint

c) felhalmozási költségvetési bevétele: 0 Forint, amelyből

ca) felhalmozási és tőke jellegű bevétel: 0 Forint

cb) hosszú lejáratú hitel: 0 Forint

cc) pályázati bevétel: 0 Forint

cd) felhalmozási pénzmaradvány 0 Forint

ce) támogatásértékű kölcsön visszatérülése 0 Forint

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetésének tárgyévi költségvetési kiadását 65 758 903 Forintban állapítja meg, amelyből

a) működési költségvetési kiadás 42 426 833 Forintban,

aa) személyi jellegű kiadások 18 398 880 Forint

ab) munkaadókat terhelő járulékok 2 448 144 Forint

ac) dologi jellegű kiadások 21 579 809 Forint

ad) átadott pénzeszköz 7 956 945 Forint

ae) pénzbeli ellátások 6 549 000 Forint

af) támogatási értékű kiadás 0 Forint

ag) működési tartalék 0 Forint

ah) céltartalék 0 Forint

b) felhalmozási költségvetési kiadás 7 273 153 Forintban,

ba) beruházási előirányzata 2 205 767 Forint

bb) felújítások előirányzata 5 067 386 Forint

bc) egyéb kiadások, támogatások előirányzata 0 Forint

bd) felhalmozás célú hiteltörlesztés (finanszírozási) 0 Forint

be) tartalék 0 Forint

(3) Kiemelt előirányzatként:

a) intézményi beruházások összegét 0 Forint

b) lakásépítés összegét 0 Forint

c) államháztartáson kívülre irányuló fejlesztési beruházás előirányzatait 0 Forint összegben állapítja meg.

(4) A költségvetés hiányát 0 Forintban állapítja meg, amelyből

a) működési költségvetési hiányát 0 Forintban,

b) felhalmozási költségvetési hiányát 0 Forintban,

állapítja meg.

(5) Az előző év felhasználható pénzmaradványát 0 Forintban amelyből

a) a (4) bekezdés a) pont szerinti működési hiány finanszírozását szolgáló pénzmaradványát 0 Forintban,

b) a (4) bekezdés b) pont szerinti a felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló pénzmaradványát 0 Forintban állapítja meg.

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat és az önállóan működő és gazdálkodó – ezen belül a jogi személyiségű szervezeti egységei –, valamint az önállóan működő költségvetési szervek 3. § (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevételeit forrásonként az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat és a költségvetési szervek működési, fenntartási kiadási előirányzatait költségvetési szervenként, kiemelt előirányzatonként részletezve a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. § A Képviselő-testület a 2023. évi működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a 3. melléklet szerint hagyja jóvá. A könyvviteli mérleget közgazdasági bontásban a 7. melléklet tartalmazza.

6. § A Képviselő-testület az ez évi felújítási és beruházási kiadásainak összegét a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

7. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi

a) általános tartalékát 0 Forinttal, mely

aa) működési tartalék 0 Forinttal,

ab) felhalmozási tartalékát 0 Forinttal,

b) felhalmozási céltartalékát 0 Forinttal,

ba) felújítási céltartalékát 0 Forinttal,

bb) beruházási céltartalékát 0 Forinttal hagyja jóvá.

8. § A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát költségvetési szervenként a 5. melléklet szerint hagyja jóvá, eredeti előirányzatban 4 fő közfoglalkoztatott létszámot tervez be.

9. § Az önkormányzat által tervezett közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § Az önkormányzat a többéves kihatással járó döntések költségvetését a 8. melléklet tartalmazza. A 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 9. melléklet tartalmazza. Nagyhajmás Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetési évet követő három év tervezett bevételi és kiadási előirányzatai Áht. 29/A.§ szerinti tervszámokkal, forintban a 10. melléklet tartalmazza. A Likviditási terv 2023. költségvetési évre a 11. melléklet tartalmazza.

A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

11. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött működési hiány finanszírozási módja belső forrásból az előző évi pénzmaradvány, és az éven belüli folyószámla hitelfelvétel. Külső forrásból december 31-ig történő kifutási idővel.

(2) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

Általános végrehajtási szabályok

12. § A helyi önkormányzat, illetve a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal történő megállapodás alapján a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának végrehajtó szerve a közös önkormányzati hivatal.

13. § A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Előirányzatok megváltoztatása

14. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt – illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

15. § Az önkormányzat és a költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai - év közben – módosíthatók, az képviselő-testület által elfogadott kiemelt előirányzatok keretén belüli tételek átcsoportosításának jogát a képviselő-testület átruházza a polgármesterre és az intézményvezetőkre.

16. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

17. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv

a) személyi juttatási előirányzatát

b) felhalmozási célú előirányzatát kizárólag az előző évi pénzmaradványa terhére változtathatja meg.

(2) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

Költségvetési szervek pénzmaradványa

18. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és elszámolásának rendje

19. § (1) A támogatási kérelem, pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény) folyamatosan beadható.

(2) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt. A támogatási szerződésben rögzíteni kell legalább a jogszabályban előírt feltételeket, illetve csatolni kell az előző év pénzügyi elszámolását.

(3) A támogatás folyósítására a támogatási szerződés aláírását követő 30 napon belül kerül sor.

(4) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő testület felé.

(5) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év május 31. napjáig köteles eleget tenni.

(6) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 2 évig nem ítélhető meg.

LÉTSZÁM ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS

20. § A Képviselő-testület az önkormányzatnál dolgozókat megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét a nem rendszeres személyi juttatás részeként 0.-Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő járulékot is magába foglalja.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

21. § (1) A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2023. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

22. § Ez a rendelet 2023. március 10-én lép hatályba.