Nagyhajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 5/2019. (IV. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 27
a településkép védelméről szóló 5/2019. (IV. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A rendelet célja Nagyhajmás Község épített környezetének megőrzése, sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása, valamint a településképi követelményekkel és a településkép-érvényesítési eszközökkel kapcsolatos szabályok módosítása, illetve a rendelet megfeleltetése a magasabb rendű jogszabályoknak.
Jelen módosító rendelet megalkotását a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) a településképi bejelentési eljárásokra vonatkozó rendelkezései 2021. március 1-vel módosultak, majd a Korm. rendelet helyébe lépett a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet, így a központi jogszabállyal való összhang megteremtése halaszthatatlan feladata lett a képviselő-testületnek.
További módosítási igényként felmerül a Fő utca 145. szám alatti 95 hrsz-ú ingatlan helyi védelem alá helyezésének igénye is.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
Az alaprendelet 14. § -hoz
A rendelkezés a jogszabályszerkesztés szabályainak megfelelően szabályozza a 14. § -t, mivel az alaprendeletben elszámozás miatt a 14. § bekezdéseinek számozása nem volt megfelelő (kétszer szerepelt az (1) bekezdés megjelölés).
Az alaprendelet 23. § (4) bekezdéséhez
A rendelkezés a jogszabályszerkesztés szabályainak megfelelően szabályozza a 23. § -t, mivel az alaprendeletben elszámozás miatt nem szerepelt (4) bekezdés, nem volt megfelelő a bekezdések számozása.
Az alaprendelet 24. § (1) bekezdéséhez
A rendelkezés a jogszabályszerkesztés szabályainak megfelelően szabályozza a 24 (1) bekezdését, mivel a bekezdés megjelölése nem volt megfelelő.
Az alaprendelet 38. § (3) bekezdéséhez
A rendelkezés pontosítja a szakmai konzultációra kötelezett tevékenységek körét. Lényeges új elem e tekintetben az egyszerű bejelentéssel épülő új épületek bejelentési terveinek konzultációja, amely a településkép megőrzése miatt különösen indokolt, mivel ezen ügyek esetében az építési hatóság a tervek településképi összefüggéseit, megfelelőségét nem vizsgálja.
Az alaprendelet 39. § (1) bekezdéséhez
A rendelkezés pontosítja a szakmai konzultáció kezdeményezésének módozatait.
Az alaprendelet 39. § (4) bekezdéséhez
A szakmai konzultáció eljárási szabályainak azon változását tartalmazza a rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy ne csak az előre egyeztetett időpontban és helyen, hanem akár telefon-, akár videokonferencia során is lefolytatható legyen a konzultáció.
Az alaprendelet 40. §-ához
A rendelkezés megteremti a TKR Korm. rendelettel való összhangját a bejelentésre kötelezett tevékenységek köre tekintetében, amely kiegészül a rendeltetési mód, és a rendeltetési egységek számának változásának eseteivel. Továbbá aktualizálásra kerültek a benyújtandó dokumentáció tartalmára vonatkozó szabályokat is. Továbbá a rendelkezés aktualizálja a bejelentéssel végezhető tevékenység megkezdésének feltételeit, utal a döntés megszegésének jogkövetkezményeire, valamint tájékoztat a döntés elleni fellebbezést elbíráló képviselő-testületről.
Az 1. mellékletet módosító rendelkezéshez
A rendelkezés módosítja a TKR 1. mellékletét, amelyet első sorban az új helyi védelem alá helyezés tett szükségessé. Másodsorban korrigálásra került a táblázat jogszabály szerkesztési hibája, így az megfelel az előírt szabályoknak. ingatlan tett szükségessé. Továbbá az értékleltárban meghatározott védett értékek is fel lettek tüntetve ingatlanonként a jogszabály pontosítása érdekében.
A 6. mellékletet módosító rendelkezéshez
A rendelkezés módosítja a TKR 6. mellékletét, amelyet megváltozó jogszabályi hivatkozás tett szükségessé.
Hatályba léptető rendelkezéshez
A rendelkezés tartalmazza a rendelet hatályba lépésének idejét.