Drávasztára Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Drávasztára Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 15- 2023. 05. 31

Drávasztára Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Drávasztára Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről

2013.02.15.

Drávasztára Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény(Áht.) 23. §- a és Magyarország 2013.évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény alapján Drávasztára Község Önkormányzatának

2013.évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbi rendeletet alkotja:
A rendelet hatálya

1.  § A rendelet hatálya Képviselő-testületre és az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményekre

terjed ki.

2.  § (1) A címrendet a (2)-(3) bekezdés szerint állapítja meg. Ennek felsorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az önállóan gazdálkodó költségvetési szervként működő intézmények — külön-külön — alkotnak egy-egy címet. Ennek felsorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3.  § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2012. évi költségvetését

59.518 e Ft bevétellel,
59.518 e Ft kiadással,
A kiadási előirányzaton belül:
—a működési célú kiadást 59.518 ezer Ft-ban,
. a személyi jellegű kiadásokat 12.037 ezer Ft-ban,
. a munkaadókat terhelő járulékokat 2.830 ezer Ft-ban,
. a dologi jellegű kiadásokat 9.580 ezer Ft-ban,
. a társad.szoc.pol.jutt-t és az ellátottak pénzb jutt. 12.696 ezer Ft-ban,
. a speciális célú (pénzeszköz átadás, kölcsön) támogatásokat 22.355 ezer Ft-ban,
— a felhalmozási célú kiadást 0 ezer Ft-ban,
. a beruház kiadásokat 0 ezer Ft-ban,
. a felújítási kiadásokat ezer Ft-ban,
. az egyéb felhalmozási kiadásokat támogatásokat ezer Ft-ban,
— finanszírozási kiadást
. működési célú hitel visszafizetés 0 ezer Ft-ban,
. fejlesztési célú hitel visszafizetést ezer Ft-ban,
— a tartalékot 0 ezer Ft-ban,
— az éves engedélyezett költségvetési létszámkeretet ....31 főben
állapítja meg az alábbiak szerint:
Önkormányzat szakfeladatai:
Önkormányzat igazgatási tevékenysége 1 fő
Város és községgazdálkodás 2 fő
Falu és tanyagondnoki szolgálat 1 fő
Közcélú foglalkoztatás 26 fő
Iskolai intézményi étkeztetés 1 fő
(2) Az önkormányzat költségvetés i mérlegét a 2,a 2/a. ésa 2/b. sz. melléklet tartalmazza.
Az önkormányzat bevételei

4.  § Az önkormányz a t képviselő-testülete által meghatározott a 3. §-ban megállapított bevételi főöszeg forrásonkénti , címenkénti megbontását a, 3. sz. melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat kiadásai

5.  § Az önkormányzat képviselő-testülete által meghatározott kiadási főösszeg címenkénti megbontását a 3/a. sz. melléklet szerint állapítja meg.

7.  § A Képviselő-testület a felújítási —beruházási előirányzatokat célonként (feladatonként) a 4. számú melléklet szerint állapítja meg.

Általános és céltartalék

8.  § A Képviselő-testület a z önkormányzat általános tartalékát 0 e Ft összegben, a 5. sz. mellékletben felsoroltak szerint hagyja jóvá.

9.  § A Képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0 e Ft összegben állapítja meg.

Több éves kihatással járó feladatok

10.  § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 6. sz. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi éves előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a polgármester kötelezettséget vállalhat.

(3) Az önkormányzat adósságállományát, kezesség —és garancia vállalását lejárat, hitelezők és célok szerinti részletezésben, va lamint az adott kölcsönök állományának lejárat szerinti bontásban a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat a költségvetési évet követő két év várható előirányzatait, valamint a költségvetési év folyamatait és áthúzódó hatásait – a gazdasági előrejelzéseket figyelembe véve a 8. számú melléklet szerint állapítja meg.

Európai Uniós projektek

11.  § Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 9. sz. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

12.  § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg kedvezményezettje szerint i részletezettséggel a 10. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

Előirányzat felhasználás

13.  § Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 11. számú mel léklet szerint fogadja ela Képviselő-testület.

Költségvetés egyensúlya

14.  § A Képviselő-testület a költségvetés egyensúlyának megteremtésére, a kiadások fedezetére önkormányzati hitelfelvételt határoz el. A hitel felvételére a képviselő-testület polgármester hatalmazza fel- a jegyző ellenjegyzése mellett-, az adott gazdálkodási helyzethez igazodóan a tényleges szükséglet mértékéig, az elérhető legkedvezőbb hitelfeltételek mellett. A képviselő-testület kötelezettséget vállal arra, hogy a hitelszerződésből eredő kötelezettségeit a kiadások között első helye szerepelteti a jóváhagyott költségvetésében a hitel teljes futamideje alatt.

A szükséges működési hitel összege 35.553 e Ft.

15.  § Az önkormányzat 2013. évben a pénzügyi helyzetének egyensúlyban tartása érdekében 5.000 e F folyószámla hitelkerettel gazdálkodik. A testület kötelezettséget vállal hitel és a járulékok megfizetésére, a hitel futamideje alatt a költségvetésekbe történő betervezésbe. Felhatalmazza a polgármestert a hitelkérelem benyújtására és a hitelszerződés aláírására.

16.  § . A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a folyamatban lév ő és a következő évek fejlesztéseihez a szükséges önerők biztosítása érdekében a tárgyalásokat kezdje meg.

17.  § . A költségv e tésben elkülönített tartalékok felszabadításáról, felhasználásáról, átcsoportosításáról a Képviselő-testület jogosult dönteni.

A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

18.  § . A z önkormányzat az egységes költségvetést /bevételek beszedését, kiadások teljesítését/ a költségvetési törvény, az államháztartási törvény, az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet (Ávr.) az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata, valamint a jelen Képviselő-testületi rendelet előrírásainak megfelelően hajtja végre az önkormányzat polgármesteri hivatala, az önállóan gazdálkodó és önállóan működő költségvetési intézményei útján.

19.  § . A Képviselő-testület a 2013. évi költségvet és éről szóló ezen rendeletét a központosított pótelőirányzatok és az intézményi saját hatáskörű előirányzat módosítások miatt legalább negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott idejéig december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról. A külön nem szabályozott eseteken kívül minden költségvetést érintő döntéskor a költségvetési rendeletet módosítani kell.

20.  § Az önkormányzat költségvetéséből támogatott szervezetek, illetve magánszemélyek kötelesek a részükre céljelleggel jutatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról elszámolni, a polgármesteri hivatal pedig ellenőrizni kötele, hogy a felhasználás a célnak megfelelően és jogszerűen történt e. A költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatokat nem léphetik túl és az önkormányzati támogatásokat csak a támogatói megállapodásban, üzleti tervben rögzített feladatokra használhatják fel visszafizetési kötelezettség terhe mellett.

21.  § Az önkormányzat költségve ési rendeletében jóváhagyott beruházások, felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény, valamint az önkormányzat beruházási szabályzatának előírásai szerint történhet.

22.  § A költségvetésben beruházási, felújítási feladatokra jóváhagyott keretek pályázat esetén önerőként felhasználhatóak. 2013. év során kiírásra kerülő pályázatokon való részvétellel az önkormányzat fejlesztések saját erejének csökkentésére törekszik.

23.  § . A költségvetés folyamatos ellenőrzését, felügyeletét a Képviselő-testület a féléves, háromnegyed éves és éves beszámoló keretében a rendelkezésre álló központi és intézményi adatok alapján végzi.

24.  § . (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester, a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

25.  § .(1) Az intézmény a Képviselő-testület által jóváhagyott költségvetés fő összegét és kiemelt előirányzatokat köteles betartani.

(2) Az intézmények 2013. évi költségvetési előirányzatai az ezen rendeletben meg határozottakhoz képest változhatnak a képviselő-testület évközi döntése értelmében: a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevétel, a felülvizsgált és a jóváhagyott előző évi pénzmaradvány összegével, továbbá a céltartalékok, központilag kezelt felhalmozási kiadások felosztásával biztosított pótelőirányzatok összegével.

(3) Az intézmény előirányzatmódosítási hatáskörében bevételi és kiadási előirányzatának főösszegét, kiemelt előirányzatokat és a megfelelő részelőirányzatok felemelheti az előző évi pénzmaradványából a Képviselő-testület jóváhagyása után.

Az önállóan gazdálkodó intézmények pénzmaradványát a képviselő-testület a zárszámadási rendeletében hagyja jóvá, melyet beépít az önkormányzat költségvetésébe. Az intézményt a saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítással összefüggésben bejelentési kötelezettség terheli. A változásokról a képviselő-testületet a polgármester 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület ez alapján módosítja a költségvetési rendeletet a 19. §-ban foglaltak szerint.
(4) A (3) bekezdés szerinti előirányzat módosítás költségvetési támogatási igénnyel sem a költségvetési évben, sem a következő év/ek/ben nem járhat.
(5) Az intézmény - indokolt esetben - kérheti a részére jóváhagyott kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítást. Működési célú előirányzatok felhalmozási célra történő átcsoportosítása csak rendkívül indokolt esetben kérhető akkor, ha az intézmény vezetője nyilatkozik, hogy az átcsoportosítás kapcsán működési többletigénye nem lesz.
(6) Intézményi működési bevételi többlet felhalmozási célra történő felhasználása csak akkor engedélyezhető ha az intézmény vezetője nyilatkozik, hogy az év folyamán működési többlet igénye nem lesz.
(7) Az intézmények a saját költségvetésükből olyan felhalmozási kiadásokat, amelyek a tárgyévben, következő évben működési többlettel járnak, kizárólag a képviselő-testület előzetes engedélyével teljesíthetnek. Az intézmény vezetője köteles a képviselő-testületi döntést megelőzően a polgármesteri hivatal pénzügyi irodájával a felhalmozásra fordítandó kiadások hatásáról (különösen a működési kiadásokról) a részletes számításokat egyeztetni és felelős az abban foglaltak betartásáért.
(8) Az intézmények a jóváhagyott, kiemelt előirányzatokon belül az egyes részelőirányzatok között saját hatáskörben átcsoportosítást hajthatnak végre. Ezzel kapcsolatosan bejelentési kötelezettség az intézményt nem terheli. Az adók és egyéb befizetési kötelezettségek előirányzatai csak akkor csökkenthetők, ha az intézmény a vonatkozó jogszabályok szerinti éves fizetési kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tud tenni.
(9) Amennyiben az önkormányzatnak abból származik visszafizetési kötelezettsége a 2011. évi normatív állami hozzájárulás elszámolása során, mert az intézmény neki felróható ok miatt téves adatot szolgáltatott a feladat mutatók felmérésekor, annak következményét – a támogatás csökkentését – az adott intézmény viseli.

26.  § . Az önkormányzat az államháztartás pénzeszközei felhasználásáról, az államház-tartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő nettó 5 millió Ft- ot elérő vagy azt meghaladó mértékű árubeszerzésre, építési beruházására, szolgáltatás megrendelésre, vagyon értékesítésre, hasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződő felek nevét, szerződés értékét, a határozott időre kötött szerződés tartalmát valamint az említett adatok változásaira vonatkozó adatokat Drávasztára Község Önkormányzat a helyben szokásos módon teszi közzé a szerződés kötést követő 60 napon belül.

Záró rendelkezések

27.  § (1) A 2013. évi költségvetés végrehajtására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint az államh

valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet előírásai az irányadók.
(2) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2013. költségvetési évre, 2013. január 01-től alkalmazni kell.
(3) Az átmeneti gazdálkodás adatai a költségvetési rendeletben szerepelnek. Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet e rendelet hatályba lépésével hatályát veszti.
(4) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.