Drávasztára község képviselő testületének 1/2019(I.30.) önkormányzati rendelete

A szociális földprogramról

Hatályos: 2019. 01. 30

DRÁVASZTÁRA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE


1/2019. (I.30.)számú rendelete

a szociális földprogramról




Drávasztára Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) - Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában foglalt feladatkörében eljárva – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 47. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendelet alkotja.   




A rendelet célja



1.§


A Szociális Földprogram célja a szociálisan hátrányos helyzetű inaktív, vagy tartósan alacsony jövedelmű háztartások gazdasági aktivizálása, a szociálisan támogatásra szorulók kistermelői munkájának lehetővé tétele, a szociális problémák enyhítése, a szociálisan nehéz helyzetbe került családok megélhetési, egyben foglalkoztatási gondjainak enyhítése.


A rendelet célja, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően szabályozza a szociális földprogramban résztvevők körét, a támogatás eljárási szabályait, a támogatás formáit, az igénybevétel módját és feltételeit, valamint a támogatott személyek jogait és kötelezettségeit, illetve kötelezettség megszegésének következményeit.


A rendelet hatálya


2.§


  1. A rendelet hatálya kiterjed Drávasztára Község Önkormányzatának közigazgatási területén élő lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, az állandó tartózkodásra jogosító személyigazolvánnyal rendelkező bevándoroltakra, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, valamint a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre továbbá a (2) és (4) bekezdésben foglalt eltéréssel a Drávasztára Község Önkormányzatának közigazgatási területén tartózkodó magyar állampolgárságú, valamint – ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik- a letelepedett, bevándorolt, illetve befogadott jogállású, továbbá a magyar hatóságok által menekültként, illetve hontalanként elismert személyekre.










Hatásköri és eljárási rendelkezések


3.§


  1. Drávasztára Község Önkormányzata a pályázati forrásból Szociális Földprogramot valósít meg, mely növénytermesztés és állattenyésztés tevékenységekből áll.
  2. A program meghirdetéséről a Képviselő-testület dönt. A programban való részvétel iránti kérelmeket a Drávasztárai Hivatalban lehet benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, a program meghirdetésétől számított 15 napon belül.


  1. A kérelemhez csatolni kell s jövedelem-nyilatkozatot a jövedelem típusának megfelelő igazolásokkal, valamint a nyilatkozatot a (7) bekezdésben foglaltak teljesítéséről, ill. vállalásáról.


  1. A jövedelem számításánál havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból származó- jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.


  1. A szociális földprogramban való részvételi jogosultságot a Képviselő-testület állapítja meg, a képviselő-testület által meghatározott keretszámok figyelembe vételével.
  2. A szociális földprogramban való részvétel iránti kérelmet nyújthat be:


- akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregséginyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülálló esetén a 250%-át;

- nyugdíjasok;

- akik nagycsaládos háztartásban élnek;

- akik roma háztartásban élnek;

- aki tartós munkanélküli;

- akik fiatal házasok;

- aki rendelkezésre állási támogatásban vagy rendszeres szociális segélyben részesül;

- akinek a programban történő részvételhez való hozzáállása pozitív megítélésű;


  1. A programban való részvétel feltétele:
  • önellátásra szolgáló konyhakerti növénytermesztés esetén a résztvevő aza résztvevő saját tulajdonát képező földterület, földrészlet művelését vállalja (a pályázatba bevont, magánszemélyek tulajdonát képező földterületek, ingatlanok, eszközök és szolgáltatások biztosítják az Önkormányzat, mint pályázó hozzájárulását);
  • állattenyésztés esetén rendelkezik a megfelelő zárt vagy zárttá tehető állattartó térrel, mely megfelel a közegészségügyi szabályoknak;
  • amennyiben a pályázat kötelezővé teszi, a résztvevő nyilatkozatban vállalja a támogatáshoz szükséges önerő megfizetését;
  • a résztvevő együttműködési megállapodást köt az Önkormányzattal és vállalja a támogatási szerződésben foglaltak megtartását;
  • a résztvevő nyilatkozatban vállalja a támogatási szerződésben foglaltak
  • résztvevőnek nincs helyi adó- illetve vízdíjtartozása.


  1. A programban való részvételre a kiválasztott személyekkel ill. családokkal az Önkormányzat szerződést köt, mely tartalmazza;

- az növénytermesztés esetén az átadott vetőmag, állattenyésztés esetén az átadott naposcsibe fajtáit, mennyiségét;

- a művelési, ill. állattenyésztés esetén a nevelési kötelezettség kimondását;

- a Felsőszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal tanácsadási jogosultságát;

- a betakarítás várható időpontját;

- az Önkormányzat képviselő-testülete által létrehozott ellenőrző bizottság ellenőrzési jogosultságát;

- együttműködési kötelezettséget a mindenkori programkoordinátorral;

- adatszolgáltatási kötelezettséget;

- az elszámolás szabályait;

- a szerződésben meghatározott kötelezettségek megszegésének jogkövetkezményeit;

- a visszafizetési kötelezettséget.


  1. Az önkormányzat program költségét pályázati forrásból finanszírozza.


  1. A program során a termés a kedvezményezett tulajdonába kerül. Előnevelt csirke nevelése esetén az állatokat 6 hetes korukig kell nevelni, azok a kötelezettség teljesítéséig az önkormányzat tulajdonát képezik. A határidő letelte után az állatok a kedvezményezett tulajdonába mennek át. Az előállított mezőgazdasági terméket a családok kötelesek saját háztartásukban felhasználni.


  1. Az Önkormányzat a szerződésben rögzítettek betartásának ellenőrzésére háromfős ellenőrző bizottságot hoz létre, mely a mindenkori program-koordinátorból és kettő Képviselő-testületi tagból áll.



  1. A kedvezményezett köteles a program keretében művelésbe bevont földet a jó gazda gondosságával művelni (gyommentesítés, kártevők elleni védekezés stb.), a termést időben betakarítani, az átadott állatokat megfelelően gondozni, etetni.



  1. A kedvezményezett köteles minden olyan magatartástól tartózkodni, mellyel más kedvezményezettnek, továbbá bárkinek kárt okozna.



  1. A kedvezményezetti jog és az abból származó bármilyen más előny másra nem ruházható át.



(15) A szerződésben rögzített kötelezettségek elmulasztása esetén a Drávasztárai Hivatal a kedvezményezettet

- határidő megjelölésével írásban felszólítja a kötelezettség teljesítésére;

- amennyiben a kedvezményezett nem tesz eleget a felszólításnak, a Képviselő-testület kizárja a földprogramból.








Záró rendelkezések


4.§.


      (1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. 

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Drávasztára, 2019.01.23.




                        Matoricz Sándor                                                          Cserdiné Szolga Emma

 polgármester                                                            jegyző    




A rendelet kihirdetve:

Drávasztára, 2019. 01. 30.




                                                                                           Cserdiné Szolga Emma

                                                                                                       jegyző





Mellékletek