Drávasztára Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről szóló 6/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 04- 2022. 03. 04

Drávasztára Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 3.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről szóló 6/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.03.04.

Drávasztára Község Önkormányzata Képviselő-testülete „A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról” szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, a 132. § (4) bekezdés g) pontjaiban, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális juttatások rendszeréről szóló 6/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet „Települési élelmiszercsomag és tűzifa támogatás” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Élelmiszercsomag támogatás”

2. § A szociális juttatások rendszeréről szóló 6/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) A képviselő-testület, amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi, kérelemre – a karácsonyi ünnepek méltó megünneplésének biztosítása érdekében – az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő személyek részére családonként egyszeri települési élelmiszercsomag támogatást nyújt.

(2) A képviselő-testület a támogatás összegének éves keretét az éves költségvetésről szóló rendeletében határozza meg. A települési élelmiszercsomag támogatás nyújtásáról a képviselő-testület minden év október 31. napjáig határoz, mely határozatban megállapítja a tárgyévben nyújtott települési élelmiszercsomag támogatás pontos összegét.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott települési élelmiszercsomag támogatás keret rendelkezésre állása esetén, kérelemre települési élelmiszercsomag támogatásban részesíthető az személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000%-át, egyedül élő esetén 1000%-át.

(4) A települési élelmiszercsomag támogatásra családonként csak egy fő nyújthat be kérelmet. Ugyanazon családból benyújtott kérelem elutasításra kerül.

(5) A települési élelmiszercsomag iránti kérelmek benyújtásának határideje: november 20. A kérelem előterjesztésének határideje jogvesztő.

(6) A támogatás csak a kérelem benyújtása és a jogosultság fennállása esetén adható.

(7) A települési élelmiszercsomag értéke maximum 25.000 Ft összegben állapítható meg az éves szociális keret figyelembevételével.

(8) A települési élelmiszercsomag támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni.”

3. § A szociális juttatások rendszeréről szóló 6/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet III. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

Tűzifa támogatás

20/A. § (1) A képviselő-testület a tárgyévi költségvetésében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén - a pályázati forrásból megvalósított szociális célú tűzifa támogatás mellett - természetben nyújtott szociális ellátásként, települési tűzifa támogatás keretet állapíthat meg.

(2) A tűzifa támogatásban az a személy részesíthető, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetén 600 %-át.

(3) A tűzifa támogatás mértéke évente, háztartásonként maximum 10 m³ kemény lombú tűzifa.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban lévő háztartások számától.

(5) A tűzifa támogatás iránti kérelmet kizárólag írásban, erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni.”

4. § A szociális juttatások rendszeréről szóló 6/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdésében a „lakossági folyószámlára” szövegrész helyébe a „folyószámlára utalással vagy a házipénztárból” szöveg lép.

5. § Ez a rendelet 2022. március 4-én lép hatályba.