Drávasztára Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2022. 08. 10

Drávasztára Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

2022.08.10.

Drávasztára Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza Drávasztára községben a közterületek nevének megállapításra, megváltoztatására, nyilvántartására, vonatkozó szabályokat, és a házszámozásnak rendjét.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet tárgyi hatálya Drávasztára község közigazgatási területén lévő közterületekre és ingatlanokra, személyi hatálya azok tulajdonosaira (használóira, kezelőire) terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

2. Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet szerinti közterületnév.

3. Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan természetbeni beazonosítását szolgálja.

II. Fejezet

A közterületek elnevezésének általános szabályai

4. § (1) Drávasztára községben minden közterületet el kell nevezni.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).

(4) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(5) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet. Erre legkorábban a személy halálát követő 20 év múltán kerülhet sor.

(6) Közterület személyről történő elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:

a) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ez által személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Drávasztára község életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, és tevékenységével hozzájárult a település fejlődéséhez.

(7) A személyről történő elnevezés esetén az utca név előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

A közterületek elnevezésének, az elnevezés módosításának eljárási szabályai

5. § (1) A közterület elnevezése, módosítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről, módosításról a képviselő-testület határozattal dönt.

(2) A közterületnév megállapítása és megváltoztatása során figyelembe kell venni a kialakult élő névhasználatot, a történelmi hagyományokat, a helytörténeti kutatások eredményeit, a nemzetiségi és etnikai viszonyokat, a nyelvi, nyelvhelyességi követelményeket.

(3) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(4) A közterületnév megállapításáról, vagy megváltoztatásáról szóló határozatban a képviselő-testület köteles rendelkezni arról, hogy az új, vagy megváltozott közterületnév mely időponttól lép hatályba, valamint az utcanév-táblák elhelyezésének határidejéről.

(5) Közterület elnevezését, az elnevezés módosítását írásban kezdeményezheti:

a) polgármester,

b) önkormányzati képviselő,

c) Drávasztára községben az indítvány benyújtásának időpontjában az érintett közterületen bejelentett lakó-vagy tartózkodási hellyel rendelkező legalább 10 fő állampolgár.

(6) Ha a közterület elnevezésének megváltoztatását az érintett lakosság kezdeményezi, akkor az adott közterületen lakók véleményét ki kell kérni. A lakosság vélemény nyilvánítása e rendelet 6. § alapján történik, azonban a lakosság véleményének a képviselő-testület döntésére nincs kötelező ereje.

(7) A képviselő-testület nem lakossági kezdeményezés esetén kikérheti a közterület elnevezésével, megváltoztatásával érintett lakosság véleményét.

(8) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokások módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell:

a) az érintett lakosokat, ingatlan tulajdonosokat (ingatlanonként egy személyt);

b) az illetékes okmányirodát;

c) adóhivatalt;

d) illetékes Járási Hivatalt;

e) illetékes Járási Hivatal földhivatali osztályt;

f) helyi postahivatalt;

g) illetékes rendőrkapitányságot;

h) illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot;

i) háziorvosi rendelőt;

j) közműszolgáltatókat;

k) Magyar Államkincstárt,

l) Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt,

m) Nyugdíjfolyósító Igazgatóság illetékes szervét.

(9) A közterületnév megváltoztatására akkor kerülhet sor, ha:

a) a névvel jelölt terület megszűnt, vagy megváltozott,

b) a névhasználat, vagy az elnevezés a közérdek szempontjából, illetve jogszabályváltozás miatt nem megfelelő,

c) az új név adása kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja.

A lakosság vélemény-nyilvánításának rendjére vonatkozó szabályok

6. § (1) A lakosság véleményének kikérésében, azok összesítésében a képviselő-testület döntésének előkészítésében a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Közös Hivatal) működik közre.

(2) A lakosság véleményét, kérelmét, javaslatát postai és elektronikus úton is benyújthatja a képviselő-testülethez.

(3) Az érintett lakosság véleményének kikérése esetén a Közös Hivatal a tervezett névváltoztatásról – a hivatali hirdetőtáblán – hirdetményt tesz közzé, amelyre bármely lakos, illetve a helyi civil szervezet észrevételt tehet.

A házszám megállapítására és módosítására vonatkozó szabályok

7. § (1) A lakóházakat, épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámozást új utca esetén, annak kialakításával, vagy a telekalakítás elrendelésével (engedélyezésével) egyidejűleg kell elvégezni.

(3) Új utca esetén házszámozás belterületen a község központjától kivezető utcák esetében a központtól kezdődően, míg a község központjától távolabb eső utcákban lévő ingatlanokat a magasabb rangú utca torkolatától kezdve kell számozni úgy, hogy a központból, vagy magasabb rendű utcákból kifelé tartva az ingatlanok jobb oldalán folyamatos páratlan, bal oldalán folyamatos páros számokkal kell jelölni.

(4) A házszám arab egész szám.

(5) Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – az új telkeket házszám arab egész szám és arab egész szám(ok) az ABC betűjének alátörésével kell ellátni.

(6) Adott ingatlanon több lakás építése esetén a lakások megjelölése arab számokkal történik.

(7) Társasház esetében a házszám után a lakásokat a szint és az ajtószámmal kell jelölni. Az ajtók számozása társasházanként folyamatos arab számokkal történik.

(8) Név nélküli közterület, magánút, külterület esetében az ingatlant a helyrajzi számával kell megjelölni.

(9) Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(10) A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az ingatlanra való bejutást biztosító oldal, több bejáró esetén az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.

(11) A házszám megállapítására, megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(12) A házszám hivatalból történő megállapításának esetei:

a) új közterület létrejötte,

b) kialakult házszámozási rendben fennálló hiba vagy hiány.

(13) Házszámmal nem rendelkező újonnan létesült épület esetén a házszám megállapítását az ingatlan bármelyik tulajdonosa a jogerős használatbavételi engedély megszerzését követő 30 napon belül köteles megkérni.

(14) Házszámozási kérelmet a rendelet az az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, az ott felsorolt mellékletekkel együtt kell benyújtani.

(15) A képviselő-testület az ingatlan házszámának megállapításának, módosításának hatáskörét átruházza a polgármesterre.

8. § Az új építésű vagy telekalakítás következtében új házszámot kapó épület esetén a házszám megállapítása határozattal történik, melyet közölni kell az ingatlan tulajdonosaival, valamint a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjével a címnyilvántartásban történő átvezetés miatt.

III. Fejezet

Utcanévtáblák és házszámtáblák elkészítése, elhelyezése, tartalma

Az utcanévtáblák elhelyezésének szabályai

9. § (1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblával kell jelölni.

(2) Az utcanév táblát a helyszíni viszonyok figyelembevételével, a megfelelő tájékozódást lehetővé tévő számban, a vonatkozó építésügyi és egyéb szabályok betartásával - lehetőség szerint azonos magasságban - kell elhelyezni.

(3) Az utcanévtáblát a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(4) Az ingatlan tulajdonosa (használója) az utcanévtábla elhelyezését (házfalra, kerítés oszlopra stb.), a felszerelésével, karbantartásával kapcsolatos tevékenységet tűrni köteles.

(5) Utca nevének megváltoztatása esetén a korábbi utcanév táblát a tájékozódás megkönnyítése érdekében - áthúzással vagy más megfelelő módon érvénytelenítve - egy év időtartamig az új nevet jelző tábla mellett/alatt kell hagyni.

(6) A névtábla kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.

A házszámtábla elhelyezésének szabályai

10. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, használója, kezelője köteles a házszámot jelző táblát – saját költségén – az utcafronti kerítésére, házfalára a közterületről jól látható módon elhelyezni a házszám megállapításától, vagy az ingatlan feletti rendelkezési jog megszerzésétől számított 30 napon belül.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezett gondoskodik.

IV. Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések

11. § A házszámtáblával nem rendelkező ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója jelen rendelet 9. § (1) bekezdésében foglalt tábla-kihelyezési kötelezettségének e rendelet hatályba lépését követő 1 éven belül köteles eleget tenni.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.