Kákics Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013.(II.13.) rendelete

Kákics Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 04. 25

Kákics Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013.(II.13.) rendelete

Kákics Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről

2014.04.25.

Kákics. Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 143. § (4) bekezdés b) és h) pontjaiban, valamint az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (Áht.) 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva Kákics Község Önkormányzatának 2013.évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbi rendeletet (továbbiakban: Rendelet) alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Képviselő-testületre terjed ki.

2. § A címrendet az 1.számú melléklet szerint állapítja meg.

I.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetése

költségvetési bevételeit 71.061. ezer Ft-ban,
költségvetési kiadásait 87.990.ezer Ft-ban,
költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét -17.641. ezer Ft-ban,
bevételi főösszegét 87.990.ezer Ft-ban,
kiadási főösszegét 87.990.ezer Ft-ban
állapítja meg.
(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti 71.061. ezer Ft összegű költségvetési bevételek és a kiadások egyenlegét az előző évben képződött 17.641. ezer Ft összegű pénzmaradvány igénybevételével finanszírozza.
(3) Az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszeg mérlegét működési és felhalmozási cél szerint a 2. számú melléklet szerint határozza meg.

II.

Az önkormányzat költségvetési bevételei

4. § (1) Az önkormányzat költségvetési bevételeit forrásonként, pénzforgalmi és finanszírozási célú bontásban a 2/a. számú melléklet szerint határozza meg.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete által meghatározott a 3. § (1) bekezdésében megállapított bevételi főösszeg címenkénti megbontását a 3/a. sz. melléklet tartalmazza.

5. § A Képviselő-testület a működési költségvetési bevételek összegét 70.349. ezer Ft-ban, a felhalmozási költségvetési bevételek összegét 712 ezer Ft-ban, valamint finanszírozási bevételei összegét pedig 17.641 ezer Ft-ban állapítja meg.

III.

Az önkormányzat költségvetési kiadásai

6. § (1) Az önkormányzat a költségvetési kiadási előirányzatait a következők szerint határozza meg:

A működési kiadások előirányzata összesen: 74.005.ezer Ft,
ebből:
a személyi jellegű kiadások 26.337.ezer Ft,
a munkaadókat terhelő járulékok: 4.274ezer Ft,
a dologi jellegű kiadások: 10.938 ezer Ft,
a társad.szoc.pol.jutt. és az ellátottak pénzb.jutt:. 15.082 ezer Ft,
a speciális célú(pénzeszköz átadás, kölcsön) támogatások 17.374 ezer Ft,
A felhalmozási kiadások előirányzata összesen: 1.109.ezer Ft.
a beruházási kiadások: 1.109ezer Ft,
a felújítási kiadások: ezer Ft,
az egyéb felhalmozási kiadásokat,támogatások: ezer Ft,
A finanszírozási kiadások előirányzata összesen: ezer Ft,
működési célú hitel,kölcsön visszafizetés: ezer Ft,
fejlesztési célú hitel,kölcsön visszafizetés: ezer Ft,
A tartalék előirányzata összesen: 300 ezer Ft.
(2) Az önkormányzat költségvetési kiadásait forrásonként, pénzforgalmi és finanszírozási célú bontásban a 2/b. számú melléklet szerint határozza meg.
(3) Az önkormányzat képviselő-testülete által meghatározott a 3. § (1) bekezdésében megállapított kiadási főösszeg címenkénti megbontását a 3/b. sz. melléklet szerint állapítja meg.

8. § A Képviselő-testület a 2013.évi költségvetés címek szerinti kiadási és bevételi előirányzatait, kötelező, önként vállalt, valamint állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3/c. számú melléklet szerint fogadja el.

9. § A Képviselő-testület a felhalmozási feladatokat célonként a 4.számú melléklet szerint hagyja jóvá.

IV.

Általános és céltartalékok

10. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat általános működési tartalékát 9.206.e Ft összegben, , valamint a felhalmozási céltartalékát 300 e Ft összegben állapítja meg. A céltartalék feladatonkénti részletezését a költségvetési rendelet 5.számú mellékletében foglaltak szerint fogadja el.

(2) A Képviselő-testület az általános tartalék felhasználásáról történő döntést a polgármester hatáskörébe ruházza át.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak alapján hozott döntésekről a Rendelet módosításával egyidejűleg a képviselő-testületnek be kell számolni.

V.

Költségvetési létszámkeret

11. § A Képviselő-testület az önkormányzat összesített létszámkeretét 28 főben állapítja meg az alábbiak szerint:

az önkormányzat szakfeladatai:
-Önkormányzati jogalkotás: 1 fő
-Falugondnoki szolgálat: 1 fő
- közfoglalkoztatott: 26 fő

VI.

Több éves kihatással járó feladatok

12. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 6. sz. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi éves előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a polgármester kötelezettséget vállalhat.

(3) Az önkormányzat adósságállományát, kezesség –és garancia vállalását lejárat, hitelezők és célok szerinti részletezésben, valamint az adott kölcsönök állományának lejárat szerinti bontásban a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat a költségvetési évet követő két év várható előirányzatait, valamint a költségvetési év folyamatait és áthúzódó hatásait – a gazdasági előrejelzéseket figyelembe véve – a 8. számú melléklet szerint állapítja meg.

VII.

Európai Uniós projektek

13. § Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 9. sz. melléklet tartalmazza.

VIII.

Közvetett támogatások

14. § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg kedvezményezettje szerinti részletezettséggel a 10. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

IX.

Előirányzat felhasználás

15. § Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 11. számú melléklet szerint fogadja el a Képviselő-testület.

X.

2013. évi költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

16. § . (1) A Képviselő-testület a 2013. évi költségvetéséről szóló ezen Rendeletét a központosított pótelőirányzatok és a saját hatáskörű előirányzat módosítások miatt legalább negyedévenként, de legkésőbb december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

A külön nem szabályozott eseteken kívül minden költségvetést érintő döntéskor a költségvetési rendeletet módosítani kell.
(3) A költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

17. § .A Képviselő-testület a köztartozásmentes, átlátható társadalmi önszerveződések, civil közösségek részére pénzbeli támogatást nyújthat. Az önkormányzat költségvetéséből támogatott szervezetek legkésőbb a költségvetési évet követő év március 31-ig kötelesek – megállapodásban foglaltak szerint - a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról elszámolni. A közös önkormányzati hivatal pedig ellenőrizni köteles, hogy a felhasználás a célnak megfelelőn és jogszerűen történt-e. A szervezetek a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatot nem léphetik túl és az önkormányzati támogatásokat csak a támogatói megállapodásban, üzleti tervben rögzített feladatokra használhatják fel visszafizetési kötelezettség terhe mellett.

18. § . A költségvetés folyamatos ellenőrzését, felügyeletét a Képviselő-testület a féléves, háromnegyedéves és éves beszámoló keretében a rendelkezésre álló központi és intézményi adatok alapján végzi.

19. § . (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

20. § Az önkormányzat az államháztartás pénzeszközei felhasználásáról, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő nettó 5 millió Ft-ot elérő vagy azt meghaladó mértékű - árubeszerzésre, építési beruházására, szolgáltatás megrendelésre, vagyon-értékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződő felek nevét, szerződés értékét, a határozott időre kötött szerződés tartalmát valamint az említett adatok változásaira vonatkozó adatokat közzé teszi a helyben szokásos módon a szerződés kötést követő 60 napon belül.

XI.

Záró rendelkezések

21. § .(1) A 2013. évi költségvetés végrehajtására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény., valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet előírásai az irányadók.

(2) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2013. költségvetési évre, 2013. január 01-től alkalmazni kell.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet