Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 08. 28

Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatási célú használatáról

2013.08.28.

Kákics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva , a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény ( továbbiakban Mktv.) 37. §.(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján következőket rendeli el:

1. § A mozgóképről szóló 2004.évi II.tv. törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás céljára történő közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.

2. § A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

3. § (1) A filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a 15 nap időtartamot.

(2) A közterület-használat naponta 7,00-21,00 óra közötti időtartamra vonatkozhat. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

4. § A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

5. § A rendelet alkalmazásában a közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Kákics község közigazgatási területén turisztikailag kiemelt közterületet nem állapít meg.

6. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) forgatási helyszín esetén 200 Ft/m2/nap

b) Technikai kiszolgálás esetén 150Ft/m2/nap

c) stáb parkolása esetén 100 Ft/m2/nap

7. § (1) A fizetendő díj 30 %-al csökken, ha a közterület használat nem haladja meg a 5 napot.

(2) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál.

(3) Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzati tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint ezek tulajdonában lévő gazdasági társaság által vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

8. § (1) A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, az Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi határköröket a polgármester gyakorolja.

9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.