Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(II.01.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2020. 09. 09

Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(II.01.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól

2020.09.09.

Kákics Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Mötv. 13. §.(1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza Marócsa községben a közterületek nevének megállapításra, megváltoztatására, nyilvántartására, vonatkozó szabályokat, és a házszámozásnak rendjét.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet tárgyi hatálya Marócsa község közigazgatási területén lévő közterületekre és ingatlanokra, személyi hatálya azok tulajdonosaira (használóira, kezelőire) terjed ki.

3. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából:

a.) Beépítésre szánt terület: a település közigazgatási területének a beépített, illetve a további beépítés céljára szolgáló területrésze.
b.) Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).
c.) Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel. részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.
d.) Földrajzi név: a földfelszín természetes vagy mesterséges részleteinek azonosítására szolgáló, kisebb vagy nagyobb közösségek által használt tulajdonnév.
e.) Házszám: bel-és külterületi ingatlanok közterületre megállapított sorszáma.
f.) Közhasználatú építmény: az olyan építmény (építményrész), amely
– a település vagy településrész ellátását szolgáló funkciót tartalmaz, és
– használata nem korlátozott, illetve nem korlátozható (pl. alap-, közép-, felsőfokú oktatási, egészségvédelmi, gyógyító, szociális, kulturális, művelődési, sport, pénzügyi, kereskedelmi, biztosítási, szolgáltatási célú építmények mindenki által használható részei), továbbá
– használata meghatározott esetekben kötelező, illetve elkerülhetetlen (pl. a közigazgatás, igazságszolgáltatás, ügyészség építményeinek mindenki által használható részei), valamint, amelyet
– törvény vagy kormányrendelet közhasználatúként határoz meg
g.) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
h.) Közterületnév: a bel- és külterületi közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve;
i.) Utcanév tábla:a közterület nevét feltüntető tábla.
j.) Telek: egy helyrajzi számon nyilvántartásba vett földterület.
II. Fejezet

II. A közterületnév megállapítása és megváltoztatása

4. § (1) A községben minden a 3. § (1) g.) pont alá tartozó közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú utakat.

(2) A közterületnév megállapítása, és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) A Képviselő-testület közterületnév megállapításról, illetve megváltoztatásról rendeleti formában dönt.

5. § (1) A közterület elnevezésére, illetve elnevezésének megváltoztatására bárki tehet javaslatot.

(2) A közterületnév megállapítása, vagy megváltoztatása előtt a helyben szokásos módon ki kell kérni a település lakosságának véleményét.

(3) A közterületnév megállapítása és megváltoztatása során figyelembe kell venni a kialakult élő névhasználatot, a történelmi hagyományokat, a helytörténeti kutatások eredményeit, a nemzetiségi és etnikai viszonyokat, a nyelvi, nyelvhelyességi követelményeket.

(4) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(5) Élő személyről a 3. § (1) g.) pontja alá tartozó közterület nem nevezhető el. Elhuny személyről legkorábban 5 évvel a halála után nevezhető el közterület.

(6) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz, külön elnevezési eljárás nélkül, a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

6. § (1) A közterületnév megváltoztatására akkor kerülhet sor, ha:

a.) az azonos hangzású nevek zavart keltőek,
b.) a névvel jelölt terület vagy létesítmény megszűnt, vagy megváltozott,
c.) a névhasználat, illetőleg az elnevezés a közérdek szempontjából, illetve jogszabályváltozás miatt nem megfelelő,
e.) az új név adása kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja.

7. § (1) A megállapított közterületnevekről a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartás nyilvános, bárki számára hozzáférhető.

(3) A közterületnév megállapításáról és megváltoztatásáról a lakosságot a helyben szokásos módon, az érdekelt szerveket (pl: posta, közszolgáltatók stb.) írásban kell értesíteni.

III. Fejezet

III. Utcanév táblák elkészítése, elhelyezése, tartalma

8. § (1) A községben a 3. §. (1) bekezdés g) pontjában jelzett közterületeket névtáblával kell jelölni.

(2) Az utcanév táblát a helyszíni viszonyok figyelembe vételével, a megfelelő tájékozódást lehetővé tévő számban, a vonatkozó építésügyi, városrendezési és egyéb szabályok betartásával - lehetőség szerint azonos magasságban - kell elhelyezni.

(3) Az utcanév táblának az utca nevét kell tartalmaznia.

(4) Utca nevének megváltoztatása esetén a korábbi utcanév táblát a tájékozódás megkönnyítése érdekében- áthúzással vagy más megfelelő módon érvénytelenítve- egy év időtartamig az új nevet jelző tábla mellett/alatt fenn kell hagyni.

9. § (1) Az utcanévtábla elkészítésének, elhelyezésének, karbantartásának és pótlásának költségei az önkormányzatot terhelik.

(2) Az utcanév tábla megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg engedély nélküli eltávolítása tilos.

(3) Az ingatlan tulajdonosa (használója) az utcanévtábla elhelyezését (házfalra, kerítésoszlopra, stb.), a felszerelésével, karbantartásával kapcsolatos tevékenységet tűrni köteles.

(4) Tér, park, sétány, külterületi lakott hely, illetőleg az általánostól eltérő beépítettségű, valamint kiemelt települési jelentőséggel bíró utca névtáblájának elhelyezése és szövege a 8. § (2)bekezdésében előírtaktól eltérhet.

IV. Az ingatlanok számozása

10. § (1) A lakóházakat, épületeket és az építési telkeket- a továbbiakban: ingatlanok- házszámmal kell ellátni.

(2) A házszám megállapítása hivatalból vagy kérelemre történhet.

(3) A házszám hivatalból történő megállapításának esetei:

a) új közterület létrejötte,

b) kialakult házszámozási rendben fennálló hiba vagy hiány.

(4) Házszámmal nem rendelkező újonnan létesült épület esetén a házszám megállapítását az ingatlan bármelyik tulajdonosa a jogerős használatbavételi engedély megszerzését követő 30 napon belül köteles megkérni.

(5) Az ingatlanok házszámának meghatározásáról és a házszámok nyilvántartásáról a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.

(6) Házszámozási kérelmet rendelet melléklete szerinti nyomtatványon, az ott felsorolt mellékletekkel együtt kell benyújtani.

(7) Kérelemre indult eljárásban, a kérelem benyújtásával egyidejűleg az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvényben meghatározott közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő általános tételű eljárási illetéket kell megfizeti.

11. § (1) Az ingatlanok számozásánál a helyi gyakorlatot figyelembe kell venni.

(2) A házszámozást új utca esetén, annak kialakításával, illetőleg a telekalakítás elrendelésével (engedélyezésével) egyidejűleg kell elvégezni.

(3) Új utca esetén házszámozás belterületen a község központjától kivezető utcák esetében a központtól kezdődően, míg a község központjától távolabb eső utcákban lévő ingatlanokat a magasabb rangú utca torkolatától kezdve kell számozni, úgy hogy a központból, vagy magasabb rendű utcákból kifelé tartva az ingatlanok jobb oldalán folyamatos páratlan, bal oldalán folyamatos páros számokkal kell jelölni.

(4) A 11. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezések a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

(5) Ha egy telken belül több épület házszámozása szükséges - a 11. § (7) bekezdésében foglaltakat alkalmazva - az épületek önálló házszámmal elláthatók.

(5) Név nélküli közterület, magánút, külterület esetében az ingatlant a helyrajzi számával kell megjelölni.

(6) A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az ingatlanra való bejutást biztosító oldal, több bejáró esetén az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.

(7) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként – amennyiben ez szükséges – ABC betűi alkalmazandók.

(9) Társasház esetében - az utcára jellemző, kialakult állapotot figyelembe véve - a társasházhoz tartozó lakásokat külön házszámmal vagy a szint - és az ajtószámmal kell jelölni. Amennyiben a társasház egy szintes, úgy a szint jelölés elhagyható. A lakások és ajtók számozása folyamatos arab számokkal történik.

(10) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak különös indokolt esetben, építéshatósági vagy okmányirodai kezdeményezésre a kialakult állapotot figyelem bevéve kerülhet sor.

(11) Tekemegosztás esetén a kialakított új telkeket az eredeti házszám betű alátörésével jelölt házszámmal kell ellátni.

(12) Az ingatlanok házszámának megállapítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A

képviselő-testület e hatáskörének gyakorlását a polgármesterre átruházza.
(13) Az új építésű vagy telekalakítás következtében új házszámot kapó épület esetén a házszám megállapítása határozattal történik, melyet közölni kell az ingatlan tulajdonosaival, valamint a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági és Szociális Osztályával a címnyilvántartásban történő átvezetés miatt.
(14)

12. § (1) A házszámtábla elkészítése, elhelyezése, karbantartása és pótlása az ingatlan tulajdonosának (használójának) kötelessége.

(2) A házszámtáblát az ingatlan utca felöli homlokzatán, annak bejárat felöli részén kell elhelyezni.

(3) Az elhelyezett házszámtábla megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg engedély nélküli eltávolítása tilos.

IV. Fejezet

VI. Vegyes és záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről jegyző gondoskodik.

1. melléklet

Házszám megállapítás / javítás iránti kérelem
Alulírott
Név:……………………………………………………………………………………………...
Cím:……………………………………………………………………………………………...Születési név:……………………………………………………………………………………
Születési idő:…………………………………………………………………………………….
Anyja neve:……………………………………………………………………………………...
Elérhetőség (telefonszám, faxszám, e-mail cím):……………………………………………….
kérem, hogy a tulajdonomat/résztulajdonomat1 képező ingatlan, melynek adatai:
Település:………………………………………………………………………………………..
Közterület megnevezése:………………………………………………………………………..
Helyrajzi szám:………………………………………………………………………………….
nem rendelkezi házszámmal /pontatlan a házszáma1
ezért házszámát szíveskedjen megállapítani.
Kérelem benyújtásának indoklása, egyéb közölni való (pl. okmányirodai ügyintézés során derül ki, hogy rossz/hiányos a házszám, stb.)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Kelt:………………………………………
……………………………...
Kérelmező aláírása
Kötelező melléklet:
- használatbavételi engedély másolata (új építésű épület esetén)
- társasház esetén a cím megállapítással érintett ingatlan hatályos társasházi alapító okiratának másolata
1 A megfelelő rész aláhúzandó.

2. melléklet

Közterületek jegyzéke

Közterület neve.

Helyrajzi szám

Tulajdonos/Kezelő

Kiss Géza utca

123

Kákics Község Önkormányzat

Petőfi Sándor utca

133

Kákics Község Önkormányzat