Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015(X.28.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27. ) rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 28- 2021. 09. 21

Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015(X.28.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27. ) rendelet módosításáról

2015.10.28.

Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 4/2015.(II.27.) rendeletének módosítására a következőket rendeli el:

1. § A rendelet 3. § (5) bekezdés hármas pontja az alábbiak szerint módosul:

3. § (5) bek: A jövedelem igazoláshoz csatolni kell:

- állami foglalkoztatási szerv által folyósított ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában a Baranya Megyei Kormányhivatal Sellyei Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya által kiállított igazolást,

2. § A Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások helyi szabályai cím alatt az ellátás elnevezés az alábbiak szerint módosul:

„ Települési lakásfenntartási támogatás „

3. § A rendelet 10. §-ból az (1) bekezdésre utalás törlésre kerül a 10. § az alábbiak szerint módosul:

10. § Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülálló esetén 250 %-át, a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, és a háztartás számlával igazolt havi kiadása meghaladja a háztartás egy főre jutó havi jövedelmének 20 %-át.

4. § A rendelet az alábbi 11. §-al egészül ki:

11. § A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást a háztartásnak ahhoz a rendszeres kiadásához kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

5. § A 16. §-t követően címszó – az ellátás neve – az alábbiak szerint változik:

Települési ápolási támogatás

6. § A rendelet 23. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

23. § . (4) A települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult ha,

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg,

b) egyedül élő esetén a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 300%-át és

c) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják a nyugdíjminimum 10%-át, és

d.) közgyógyellátásban más jogcímen nem részesül.

7. § A rendelet 23. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

23. § (6) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyógyszertámogatás a gyógyszerköltség 100 %-a, de maximum 10.000,- Ft. Az eseti gyógyszertámogatás igénylése esetén a 23. § (4) bekezdés d.) pontját nem kell vizsgálni.

8. § A rendelet 24. § (4), (5) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

24. § (4) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési gyógyszertámogatás maximális összege 5.000,- Ft

24. § (5) A rendszeres települési gyógyszertámogatást 1 naptári éven belül legfeljebb 2 alkalommal lehet megállapítani.

9. § A rendelet 26. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

26. § (1) Létfenntartási települési támogatásban azon személy részesíthető kérelemre, vagy hivatalból, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130% -át nem haladja meg, egyedülálló esetében ezen összeg 150 %-át.

(2) A létfenntartási települési támogatás megállapítható:

a) Alkalmanként

aa.) célhoz kötötten,
b) Havi rendszerességgel
ba.) jövedelem-kiegészítő támogatásként,
bb.) intézményi térítési díjként,
bc.) rendeletben másként nem nevesített támogatásra.
(3) A létfenntartási települési támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan 1.000 – 10.000,- Ft között lehet megállapítani.
(4) Az alkalmanként megállapítható települési létfenntartási támogatás egy évben egy családon belül maximum 2 alkalommal állapítható meg.
(5) A havi rendszerességgel megállapított települési létfenntartási támogatás összege a rászorultságtól függően 1.000 – 5.000,- Ft/hó között állapítható meg, maximum egy év időtartamra.
(6) Amennyiben egy határozatban többszöri támogatás kerül megállapításra, fel kell sorolni a későbbi fizetések időpontját és a kifizetendő összeget.

10. § A 29. § előtti címszó, helyébe az alábbi cím lép:

Eseti rendkívüli települési támogatás

A 29. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

29. § .(1) Eseti rendkívüli települési támogatást kell megállapítani annak, aki a létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedülálló esetén 300 %-át, és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud,

A 29. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

29. § . (2) Eseti –rendkívüli élethelyzet miatti-kiadások támogatására nyújtott települési támogatás felső határa 50.000.- Ft.

11. § A rendelet 30. §-a utáni cím az alábbiak szerint módosul:

Települési gyermekvédelmi támogatás

12. § (1) A 31. § (5) , (6) és (7 ) bekezdéséből az „ önkormányzati „ szövegrész törölve .

13. § (1) A rendelet 33. §-át követő cím az alábbiak szerint módosul:

Települési temetési támogatás

(2) A rendelet 33. § (2) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

33. § (2) Az (1) bekezdés szerint a temetési költség viselése az eltemettetést vállaló kérelmező létfenntartását akkor veszélyezteti, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(3) A rendelet 33. § (7) bekezdés e az alábbiak szerint módosul:

33. § (7) A temetésre nyújtott települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított egy hónapon belül kell előterjeszteni, csatolva a halotti anyakönyvi kivonatot és a támogatást kérő, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított temetési számlát. E határidő elmulasztása jogvesztő.

14. § A rendelet a következő 34/A §-al egészül ki:

34/A. § A Képviselő-testület az óvodás és általános iskolás gyermekek, valamint a 75. életévüket betöltöttek és az annál idősebbek részére természetbeni támogatásként – hivatalból - évente egy alkalommal élelmiszercsomagot biztosíthat, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén, képviselő-testületi határozat alapján.

15. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen módosítás a kihirdetés napján lép hatályba.
(2) Az ügyfélre kedvezőbb rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.
(3) A képviselő-testület a rendelet egységes szerkezetbe foglalását rendeli el.