Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2016(XI.15.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 11. 15- 2021. 09. 22

Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2016(XI.15.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendelet módosításáról

2016.11.15.

Kákics Község Önkormányzat a Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 3/2015.(II.27.) rendeletének módosítására a következőket rendeli el:

1. § A rendelet 6. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

6. § .(4) Az önkormányzat természetbeni szociális ellátásként a következő ellátásokat biztosítja az Sztv-ben, a Gyvt-ben illetve az e rendeletben meghatározott feltételek szerint:

- köztemetést az Sztv. 48. §-a szerint,
b.) szünidei gyermekétkeztetés

2. § A rendelet 6. § (5) bekezdés b.) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

6. § .(5) b.) családsegítés a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján

3. § A rendelet 12. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

12. § (1) A havi elismerhető költségeket kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles igazolni a kérelem benyújtását megelőző hónap közüzemi számlamásolatainak, illetve feltöltős mérőóra esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap Előfizetős befizetési bizonylatának csatolásával a bizonylaton szereplő partnerszám igazolása mellett.

4. § A rendelet 35. §-a előtti cím, és a 35. §. az alábbiak szerint módosul:

Szünidei gyermekétkeztetés

35. § .(1) A képviselő-testület a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.

(2) A települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést

a.) az óvodai nevelésben részesülő gyermekek számára az óvodai intézmény zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon,
b) az a) pont alá nem tartozó gyermekek számára
ba) a nyári szünetben legalább 43 munkanapon, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon,
bb) az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként az adott tanítási szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon
megszervezi, és ennek keretén belül a szülő, törvényes képviselő kérelmének megfelelő időtartamban az adott gyermek részére biztosítja.
(3) A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételével kapcsolatos kérelmek benyújtására vonatkozó eljárást és határidőket a képviselő-testület helyben szokásos módon évente teszi közzé.
(4) A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételére vonatkozó kérelmet a Sellyei közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

5. § A rendelet 36. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

36. § . (2) Az Sztv. 64. §-a szerinti családsegítés ellátási formát az önkormányzat a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja, annak Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon.

6. §

.

A rendelet 41. § -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

41. § A Sztv. 64. §-a szerinti családsegítés ellátási formát az önkormányzat a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja. Az ellátás térítésmentes.

7. §

.

A rendelet 43. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

43. § (1) Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a) gyermekjóléti szolgáltatás

b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvoda ellátást

c.) gyermekétkeztetést

(2) Az (1) bekezdés b.) és c.) pontja szerinti óvodai nevelést és gyermekétkeztetést az Önkormányzat a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás által fenntartott Ormánsági Tücsök Óvoda konyhája keretén belül biztosítja.

(3) Az Önkormányzat az általános iskolai tanulók étkeztetését az KLIK-kel kötött elltási szerződés alapján a (2) bekezdés szerint biztosítja.

(4) Az (1) bekezdés szerinti kérelmező a személyes gondoskodás igénybevételére irányuló kérelmét a gyermekjóléti szolgáltatás esetében az intézmény vezetőjéhez illetve a 43. § (1) c.)pontja szerinti ellátás esetén az óvodavezetőhöz illetve iskolaigazgatóhoz nyújtja be.

8. §

.

A rendelet 46. § (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

46. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. Az óvodai és az iskolai gyermekétkeztetésért – jogszabályban meghatározott mentességek kivételével - térítési díjat kell fizetni.

(2) Az Ormánsági Tücsök Óvoda konyhája által biztosított gyermekétkeztetés intézményi térítési díját – annak igénybevevői körére kiterjedően – a rendelet 12. melléklete tartalmaza.

9. § A rendelet a 34/A .§ előtt kiegészül az alábbi címmel és az alábbi 34/B. §-al

Települési élelmiszercsomag és tűzifa juttatás

34/B. § .(1) A képviselő-testület tárgyévi költségvetésében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén a pályázati forrásból megvalósított szociális célú tűzifa juttatás mellett természetbeni juttatásként évente egy alkalommal települési tűzifa juttatást állapíthat meg.

(2) A juttatás mértékéről a képviselő-testület alkalmanként dönt.

(3) A juttatás feltételeire a tárgyévben hatályos szociális tűzifa juttatásról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak irányadók és alkalmazandók.

10. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen módosítás 2016. november 15. napján lép hatályba.
(2) A Rendelet 1. és 12. melléklete helyébe – változatlan számozással - jelen rendelet 1. és 2. számú melléklete lép.
(3) Az ügyfélre kedvezőbb rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.
(4) A képviselő-testület a rendelet egységes szerkezetbe foglalását rendeli el.