Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

A reklámhordozók elhelyezéséről

Hatályos: 2017. 12. 06- 2017. 12. 31

Kákics  Község Önkormányzata Képviselő-testülete az alaptörvény 32. cikk (1)bekezdés  a.) pontjában, a (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§. (1) bekezdés 1. pontjában, a 23. §. (5) bekezdés 5./pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. tv. 12§ (2) bekezdés h.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a község arculatának védelme érdekében a különböző reklámhordozók elhelyezéséről az alábbi rendeletet alkotja.


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. §

A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya kiterjed  Kákics  közigazgatási területén közterületen, minden egyéb ingatlanon, építményen elhelyezett vagy elhelyezésre kerülő reklámhordozókra, függetlenül azok tartalmától és anyagától.


(2)A rendelet rendelkezései kiterjednek minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik a község területén reklámhordozókat helyeznek el.


2. §

Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában


(1) Reklámhordozó: a reklám közzététele céljából szabad téren elhelyezett eszköz - tekintet nélkül tartalmára, anyagára, alakjára, méretére- , ideértve az épületen lévő tető- vagy homlokzati reklámot; ablakban, erkélyen elhelyezett; tűzfalra erősített; ingatlanon, kerítésen, támfalon elhelyezett, épületek között vagy út (tér) felett átfeszített; szoborra, hídra, oszlopokra erősített; szerelt, tömör vagy áttört, megvilágított vagy világító; egyedi vagy csoportos, rögzített, álló, mozgó, villogó felirat, tábla, piktogram, márkajelzés, embléma, és az illetékességi területen állandóan vagy időszakosan kiállított, reklámot hordozó jármű. Reklámhordozónak minősül minden, a (2) – (6) bekezdésekben felsorolt típus.


(2) Cégér, cég- és címtábla: az épület, építmény, helyiség (csoport) rendeltetésére, jellemzésére, tulajdonosára, üzemeltetőjére utaló, azt megjelenítő, a homlokzaton síkban vagy konzolosan elhelyezett, közterületről látható feliratos, rajzos vagy figurális épülettartozék, mely az 1 m2-t nem haladja meg.


(3) Óriásplakát: 10 m2-nél nagyobb felületű, változó tartalmú hirdetések elhelyezésére   alkalmas

reklámhordozó építmény


(4)Transzparens: Hordozható, rendezvényeket reklámozó tábla.


(5) Plakátok és egyéni hirdetések, falragaszok: legfeljebb 1 m2 nagyságú, papír alapú  reklám,

hirdetés.


(6) Hirdető berendezés: minden, a (2) - (5) bekezdés fogalmán kívül eső reklámhordozó – anyagától  és kivitelétől függetlenül - amelynek az a célja, hogy a közlekedők  figyelmét felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, létesítményre.


II. FEJEZET

REKLÁMHORDOZÓK ELHELYEZÉSÉNEK SZABÁLYAI


3. §


(1) Nem helyezhető el reklámhordozó közterületen:


a) ha az útpálya űrszelvényébe nyúlna,

b) a közút berendezési sávjában, ha az gondozott, park-jellegű zöldterület,

c) gépkocsira vagy utánfutóra szerelten.


     (2) Nem helyezhető el cégér, cég- és címtábla kivételével reklámhordozó


a) védett értéken,

b) a védett épület, épületegyüttes előtti közterületi szakaszon,

c) védett területen,

d) közforgalomnak megnyitott magánúton,

e) erdőterületen


(3) Lombhullató és örökzöld fán reklámhordozó nem helyezhető el.


(4) Kizárólag gazdasági övezet területén szabad elhelyezni


a.) hirdető berendezést kerítésen, támfalon, kéményen, vagy szellőztető berendezés kéményszerű kivezetésén, legfeljebb a műtárggyal azonos méretben (burkolatszerűen kialakítva),

b.) ingatlanonként egy darab totemoszlopot, legfeljebb 20 m magasságig.


(5) Gazdasági övezeten kívüli egyéb övezetű területen kerítésen, támfalon cégér, cég- és címtábla helyezhető el.


(6) Plakát, egyéni hirdetés, falragasz csak a kijelölt helyeken, az önkormányzat által e célra létesített hirdetőtáblákon, hirdetőoszlopokon helyezhető el.


(7) Transzparens elhelyezésére csak kulturális vagy sportesemények, ünnepek, illetve új létesítmények (kereskedelmi, kulturális) megnyitásának akciószerű reklámozása céljából adható engedély, legfeljebb 30 nap időtartamra.


(8) Kákics  Község közigazgatási területén legfeljebb 100 darab reklámhordozó helyezhető el.



4. §


(1) Reklámhordozó úgy helyezhető el, hogy az szervesen illeszkedjen a meglévő és tervezett épület(ek) vízszintes és függőleges homlokzati tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához és együttesen összhangban legyen az épület építészeti részletképzésével, kialakításával, színezésével.


(2) Kerítésen, támfalakon csak azok tagozásával összhangban, egységes elrendezésű, méretű reklámhordozókat szabad elhelyezni.


(3) Az épületek homlokzatain elhelyezett hirdető berendezés nagysága nem haladhatja meg az érintett homlokzati felület 10%-át.


(4) Óriásplakát a 3.§-ban foglalt területeken túlmenően egyéb területeken is elhelyezhető. (pl. az építés ideje alatt, az építkezést körülhatároló kerítésen.)


III. FEJEZET

EGYÉB RENDELKEZÉSEK

5. §


(1) A reklámhordozók és környezetük karbantartásáról a reklámhordozók tulajdonosai kötelesek folyamatosan gondoskodni. Az elhanyagolt, tönkrement reklámhordozó tulajdonosát a polgármester felszólítja a helyreállításra. Ha a tulajdonos a felszólításnak nem tesz eleget, a reklámhordozót a polgármester a közterületről a tulajdonos értesítése mellett, annak költségére eltávolíthatja, illetve a nem közterületen található reklámhordozó eltávolítására az ingatlan tulajdonosát kötelezheti.


(2) A jogszabályokban meghatározottaknak nem megfelelő reklámhordozót tulajdonosának értesítése mellett a polgármester a közterületről – a kártérítési igény kizárásával – saját költségén eltávolítja, illetve a reklámhordozó eltávolítására az ingatlan tulajdonosát felszólítja.


(3) A nem közterületnek minősülő ingatlanokon elhelyezett, jelen rendelet 4. §-ban foglalt szabályoknak meg nem felelő reklámhordozók tulajdonosait a Polgármester kötelezi a reklámhordozó szabályossá tételére, illetve elbontására.


(4) Ha a reklámhordozó tulajdonosa ismeretlen, vagy nem érhető el, akkor a reklámhordozót – helyétől függetlenül – el kell távolítani és a felelős őrzés szabályai szerint tárolni, illetve értékesíteni kell.


(5) A cégért, cég-és címtáblát a tevékenység szüneteltetése alatt vagy annak megszűnését követően haladéktalanul el kell távolítani a tulajdonosnak.



IV. FEJEZET

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

6. §


(1)Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, a hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti a reklámhordózók elhelyezéséről szóló 10/2017. (X.10.) önkormányzati rendelet.


(2)A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően induló ügyekben kell alkalmazni.






                            Szekeresné Spang Lívia                                 dr. Szalóky Ildikó

                                     polgármester                                                  jegyző



        Záradék:

        A rendelet kihirdetve Kákicson, 2017. december 05.






                                                                                                    dr. Szalóky Ildikó

                                                                                                           jegyző