Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2018(VIII.28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 08. 29


Kákics Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a 73. § (2) bekezdésben, a 76. § (1) - (3) bekezdésben és a 77. § (1) bekezdésben, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbiakat rendeli el:


A rendelet célja


1. §


E rendelet célja, hogy Kákics Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, finanszírozás módját és mértékét.


Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai


2. §


(1) Az önkormányzat elismeri, hogy Kákics község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

(3) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(4) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(5) Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait


3. §


Kákics Község Önkormányzata a helyi közművelődési tevékenységek körében költségvetési kerete függvényében az alábbi feladatokat támogatja, illetve valósítja meg:

a) Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

b) A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

c) A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

d) Biztosítja a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről szóló 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet alapján.

e) A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ezek használatához segítő személy biztosítása.

f) Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások író-olvasótalálkozók szervezése.

g) A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

h) Színházi előadások, filmvetítések, irodalmi estek szervezése.

i) Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

j) Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, különösen a településen élő nemzeti- és etnikai kisebbségek kulturális tevékenységének támogatása.

k) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

l) A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

m) Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.


A közművelődési feladatellátás formája, módja és finanszírozása


4. §


(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2) Az Önkormányzat közösségi színtérként kijelöli a közösségi házat (7958 Kákics, Petőfi u.2.)

(3) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér közművelődési alapfeladatú intézmény, kulturális-közművelődési cél esetén együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen, vagy viszonossági alapon használható.

(4) Nem közművelődési alapú igénybevétel esetén a közösségi színtér piaci alapon biztosítható.

(5) Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ezek forrása a saját bevételeiből-, a központi költségvetésből származó normatív támogatásból-, a központosított előirányzatokból származó összeg. A feladatfinanszírozás kiegészül az elkülönített állami pénzalapokból-, alapítványi forrásokból- és egyéb pályázati forrásokból.


A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése


5. §


(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Kákics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladat-ellátás törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladat-ellátásának szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai követelmények- és szakértői vélemények alapján látja el.

(4) A muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben meghatározottak alapján a helyi lakosság képviselete érdekében legfeljebb hároméves időtartamra Közművelődési Kerekasztal alakítható.


A közművelődésben együttműködő partnerek


6.§


Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik, megállapodást köthet, a közművelődési feladatok ellátása érdekében – formális, vagy informális – kapcsolatot tart és szorosan együttműködik:

a) helyi, megyei, országos közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) egyházakkal,

c) oktatási, nevelési intézményekkel,

d) önkormányzatokkal, különösen Kákics Roma Nemzetiségi Önkormányzattal,

e)  egyesületekkel, alapítványokkal, egyéb civil szervezetekkel


Közművelődési megállapodások szabályai


7.§


(1) Közművelődési megállapodás keretében vállalt feladatot csak közművelődési célú társadalmi szervezet, gazdasági társaság, illetve felsőfokú közművelődési szakirányú végzettségű egyéni vállalkozó láthat el. A közművelődési intézményeket és az Önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezeteket az Önkormányzat – beszámolási kötelezettség mellett – a vállalt közművelődési feladatokkal arányos pénzügyi támogatásban részesítheti.

(2) Az (1) bekezdésben felsoroltakra egyaránt érvényes feladat ellátás feltételei:

a) legalább egyéves folyamatos és dokumentumokkal bizonyított közművelődési tevékenység,

b) rendezett köztartozások és ezek 30 napnál nem régebbi hiteles dokumentumokkal való igazolása.

c) részletes szakmai koncepció a pályázni kívánt feladat ellátására.

(3) Jogi személyekre érvényes feladat ellátás feltételei:

a) a szervezet közművelődési céljának és tevékenységének alapszabályban, illetve alapító okiratban való szerepeltetése, ezen dokumentumok hiteles másolata,

b) a szervezet legfőbb döntéshozó szervének a feladatellátás szándékáról való és 30 napnál nem régebbi döntése, az erről szóló jegyzőkönyvi kivonat és jelenléti ív hiteles másolata.

(4) Egyéni vállalkozóként való feladat ellátás feltétele: három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány, érvényes vállalkozói igazolvány, közművelődési szakirányú felsőfokú végzettség.

(5) Gazdasági társaság feladat ellátása csak akkor vehető figyelembe, ha ügyvezetője – betéti társaság esetében egy beltagja – felsőfokú közművelődési szakirányú végzettséggel rendelkezik, valamint megfelel e rendelet 7. § (3) feltételeinek.


Záró rendelkezések


8. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 6/2002. (VI.18.) számú önkormányzati rendelet.


Kákics, 2018.08.23.





     Szekeresné Spang Lívia                                                                        Dr. Szalóky Ildikó

       polgármester                                                                                                    jegyző




A rendelet kihirdetve:

Kákics, 2018.08.28.


                                                                                                  Dr. Szalóky Ildikó

                                                                                                            jegyző