Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020(V.21.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 05. 22- 2021. 09. 22

Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020(V.21.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2020.05.22.
Kákics község Önkormányzata Képviselő-testülete hatáskörét a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Kormányrendeletben foglaltak okán a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján gyakoroló Polgármester a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Rendelet) módosítására a következőket rendeli el:

1. § (1) A Rendelet 6. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A képviselő-testület az e rendeletben meghatározott feltételek szerint:
települési gyógyszertámogatás
települési létfenntartási támogatás
települési gyermeknevelési támogatás
települési beiskolázási támogatás”
A Rendelet 6. § (4) bekezdése az alábbi pontokkal egészül ki:

(Az önkormányzat természetbeni szociális ellátásként a következő ellátásokat biztosítja az Sztv-ben, a Gyvt-ben illetve az e rendeletben meghatározott feltételek szerint:)

települési élelmiszercsomag
települési tűzifa juttatás”

2. §

A Rendelet Települési élelmiszercsomag és tűzifa juttatás címe az alábbiak szerint módosul és a címhez tartozó 34/A. §és 34/B. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„Települési élelmiszercsomag, beiskolázási támogatás és tűzifa juttatás

34/A. §

A Képviselő-testület a településen életvitelszerűen élő szociálisan rászoruló személyek részére természetbeni támogatásként, hivatalból, évente legfeljebb öt alkalommal élelmiszercsomagot biztosíthat, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén, képviselő-testületi határozatban foglaltak alapján.

34/B. § A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén, képviselő-testületi határozat alapján bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdési települési támogatást (együttes elnevezése: települési beiskolázási támogatás) állapíthat meg hivatalból azon szociálisan rászoruló bölcsődés, óvodás, általános iskolás, nappali tagozatos középiskolás gyermek vagy nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató részére - legfeljebb azonban 23 éves életkorig-, aki szülőjével (gondviselőjével) együtt életvitelszerűen él a településen és az adott nevelési- illetve tanévre nappali tagozatra beiratkozott, melyről szóló érvényes jogviszony igazolást a támogatás felvételekor bemutatja. A támogatás mértékéről a képviselő-testület a költségvetési forrás rendelkezésre állásának függvényében dönt, az egyes intézménytípusok tekintetében eltérő összegű támogatást biztosíthat.

34/C. § (1) A képviselő-testület tárgyévi költségvetésében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén a pályázati forrásból megvalósított szociális célú tűzifa juttatásban nem részesült, szociálisan rászoruló, a településen életvitelszerűen élő személyek -családonként egy fő- támogatására, természetbeni juttatásként évente egy alkalommal települési tűzifa juttatást állapíthat meg képviselő-testületi határozat alapján.

34/D§ (1) A 34/A-34/C. §-okban szabályozott ellátások szempontjából szociálisan rászoruló az, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át nem haladja meg. A támogatás biztosítása jövedelemvizsgálat nélkül, a támogatottnak a jogosultsági feltételnek való megfelelésére vonatkozó, büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata alapján történik.”

3. § Záró rendelkezések

1. Jelen módosítás a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

2. Az ügyfélre kedvezőbb rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

3. Elrendelem a rendelet egységes szerkezetbe foglalását.