Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kákics Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 22
Kákics Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Kákics Község Önkormányzata Képviselő-testülete hatáskörét a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Kormányrendelet, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján gyakorló Polgármester Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet III. fejezetében szabályozottak szerint, a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvényben megfogalmazott pénzügyi-gazdasági feltételek figyelembe-vételével alkotta meg az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló rendeletet.
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz
Az 1. §-hoz
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletének hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A Mötv. 111. § (4) bekezdésében fogalt szabálynak megfelelően határozza meg az Önkormányzat működési és felhalmozási mérleg egyenlegét, költségvetési bevételeit és kiadásait, költségvetési egyenlegét, finanszírozási bevételeit és kiadásait, összes bevételét és kiadását.
A 3. §-hoz
A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak részletezése a rendelet mellékletei szerinti bontásban.
A 4. §-hoz
Az önkormányzat létszámkeretét határozza meg, illetve az engedélyezett létszámtól való eltérés szabályairól rendelkezik.
Az 5. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának általános szabályait, a takarékos, szigorú gazdálkodás követelményeit, a bevételi és kiadási előirányzatokon belüli gazdálkodás, az előirányzatokon felüli bevételek felhasználásának szabályait tartalmazza.
A 6. §-hoz
Jelen § a költségvetési gazdálkodás felelősségi szabályait határozza meg, kiemelve a kötelezettségvállalás jogosultjait, illetve külön rendelkezik a ve. tv. szerinti kötelezettségvállalás rendjével. Szabályozza a költségvetési szerv vezetőjének felelősségét, illetve külön kitér a saját forrási igénylő pályázatok benyújtásának fő szabályára.
A 7. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzésére vonatkozó főbb szabályt tartalmaz, a belső ellenőrzés megszervezéséért és működtetéséért jegyző a felelős
A 8. §-hoz
A behajthatatlan követelések mérséklésére, elengedésre vonatkozó határköröket és értékhatárokat tartalmazza.
A 9. §-hoz
A záró rendelkezések keretében a költségvetési rendelet hatálybalépésére vonatkozó szabályozást tartalmazza.