Marócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016(VI.29.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(II.27. ) rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2021. 09. 22

Marócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016(VI.29.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(II.27. ) rendelet módosításáról

2016.07.01.

Marócsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 4/2015.(II.27.) rendeletének módosítására a következőket rendeli el:

1. § A rendelet 6. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

6. § .(4) Az önkormányzat természetbeni szociális ellátásként a következő ellátásokat biztosítja az Sztv-ben, a Gyvt-ben illetve az e rendeletben meghatározott feltételek szerint:

- köztemetést az Sztv. 48. §-a szerint,
b.) szünidei gyermekétkeztetés

2. § A rendelet 6. § (5) bekezdés b.) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

6. § .(5) b.) családsegítés a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján

3. § A rendelet 13. §-a az alábbiak szerint módosul:

13. § . A települési lakásfenntartási támogatás mértéke havi 3.500,- Ft, amennyiben azonban az igazolt költségek meghaladják az 1 főre eső jövedelem 35 %-át, havi 5.000,- Ft., de nem haladhatja meg a támogatni kért szolgáltatásról becsatolt havi számla összegét.

4. § A rendelet 26. § (1) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

26. § . (1) A létfenntartási települési támogatásban azon személy részesíthető kérelemre, vagy hivatalból, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 270 %-át nem haladja meg, egyedül élő esetén a ezen összeg 300%-át .

A rendelet 26. § (5) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

26. § . (5) A havi rendszerességgel megállapított létfenntartási települési támogatás összege rászorultságtól függően 1.000,-10.000, Ft /hó között állapítható meg, maximum egy év időtartamra.

5. §

.

A rendelet 29. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép módosul:

29. § .(1)Eseti rendkívüli települési támogatást kell megállapítani annak, aki a létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 270%-át, egyedül élő esetén 300 %-át, és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud.

6. §

.

A rendelet 31. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

31. § .(1)A képviselő-testület gyermekvédelmi támogatást állapíthat meg arra a gyermekre tekintettel, akinek a családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, s a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetében ezen összeg 250%-át.

7. §

.

A rendelet 34/A. § helyébe az alábbi rendelkezés lép :

34/A. § . A Képviselő-testület az óvodás és általános iskolás gyerekek, valamint a 65.ételévüket betöltöttek és az annál idősebbek részére természetbeni támogatásként-hivatalból évente egy alkalommal élelmiszercsomagot biztosíthat, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén,képviselő-testületi határozata alapján.

8. § A rendelet 35. §-a előtti cím, és a 35. §. az alábbiak szerint módosul:

Szünidei gyermekétkeztetés

35. § .(1) A képviselő-testület a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.

(2) A települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést

a.) az óvodai nevelésben részesülő gyermekek számára az óvodai intézmény zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon,
az a) pont alá nem tartozó gyermekek számára
a nyári szünetben legalább 43 munkanapon, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon,
az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként az adott tanítási szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon
megszervezi, és ennek keretén belül a szülő, törvényes képviselő kérelmének megfelelő időtartamban az adott gyermek részére biztosítja.
A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételével kapcsolatos kérelmek benyújtására vonatkozó eljárást és határidőket a képviselő-testület helyben szokásos módon évente teszi közzé.
A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételére vonatkozó kérelmet a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

9. § A rendelet36. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

36. § . (2) Az Sztv. 64. §-a szerinti családsegítés ellátási formát az önkormányzat a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja, annak Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon.

10. §

.

A rendelet 41. § -ahelyébe az alábbi rendelkezés lép:

41. § A Sztv. 64. §-a szerinti családsegítés ellátási formát az önkormányzat a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja. Az ellátás térítésmentes.

11. §

.

A rendelet 43. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

43. § (1) Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a) gyermekjóléti szolgáltatás

b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvoda ellátást

c.) gyermekétkeztetést

(2) Az (1) bekezdés b.) és c.) pontja szerinti óvodai nevelést és gyermekétkeztetést az Önkormányzat a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás által fenntartott Ormánsági Tücsök Óvoda konyhája keretén belül biztosítja.

(3) Az Önkormányzat az általános iskolai tanulók étkeztetését az KLIK-kel kötött elltási szerződés alapján a (2) bekezdés szerint biztosítja.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelmező a személyes gondoskodás igénybevételére irányuló kérelmét a gyermekjóléti szolgáltatás esetében az intézmény vezetőjéhez illetve a 43. § (1) c.)pontja szerinti ellátás esetén az óvodavezetőhöz illetve iskolaigazgatóhoz nyújtja be.

12. §

.

A rendelet 46. § (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

46. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. Az óvodai és az iskolai gyermekétkeztetésért – jogszabályban meghatározott mentességek kivételével - térítési díjat kell fizetni.

(2) A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás által fenntratott Ormánsági Tücsök Óvoda konyháján biztosított gyermekétkeztetés intézményi térítési díját – a Társulás által kijelölt önkormányzat rendelete tartalmazza

13. §

Záró rendelkezések

Jelen módosítás 2016. július 1. napján lép hatályba.
Az ügyfélre kedvezőbb rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.
A képviselő-testület a rendelet egységes szerkezetbe foglalását rendeli el.