Bánfa Község Önkormányzat képviselő testületének 2/2015 (II.26..)

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 26

Bánfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2015.(II. 26.) számú rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről


Bánfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete  Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában biztosított feladatkörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében a 2015. évi költségvetésről és végrehajtásának rendjéről a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.


A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

  • 52043e Ft

    Költségvetési bevétellel

    52043e Ft

    Költségvetési kiadással

    -ebből működési: 49224e Ft.

    felhalmozási: 2819e Ft.

    finanszírozási: 0e Ft.


    Ezen belül:

    Személyi juttatások 26077e Ft.

    Munkaadókat terhelő járulékok és

    szociális hozzájárulási adó 4103e Ft.

    Dologi kiadások 13010e Ft.

    Ellátottak pénzbeli juttatásai 5041e Ft.

    Egyéb működési célú kiadások 993e Ft.

    Beruházások e Ft.

    Felújítások 0e Ft.

    Egyéb felhalmozási kiadások 2819e Ft.

    Finanszírozási kiadások 0e Ft.


    Költségvetési egyenleg 0

    Költségvetési létszámkeret: 36 fő ebből közfoglalkoztatott: 34 fő



állapítja meg.


(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 4., 7-11. mellékletek szerint állapítja meg.

(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 1. és a 2. melléklet részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának rendeli el.

(6) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből /vagy/ az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételével történik.


A költségvetés részletezése

3. §

A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) A Képviselő-testület a működési célú bevételek és kiadások mérlegét az 1. sz. mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét az 2. sz. mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület a bevételeket és kiadásokat szakfeladatonként az 3. sz. mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület a bevételek és kiadások összevont mérlegét az 5. sz. mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(5) A Képviselő-testület a bevételek és kiadások kormányzati funkciónként történő kimutatását a 4. sz., 6. sz., 7.sz., 8., 9., 10., 11., mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület az Önkormányzat felújítási kiadásainak előirányzatát a 13. sz. melléklet szerint beruházási kiadásainak előirányzatát a 12. sz. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A Képviselő-testület a többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint 14. sz. melléklet, az előirányzat-felhasználási tervet a 16. szerint állapítja meg.

(8) A Képviselő-testület a Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat (kedvezmények) a 16. szerint állapítja meg.



A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. §

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(5) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(6) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.







Az előirányzatok módosítása

5. §

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.


(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

6. §

Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.


Záró és vegyes rendelkezések

7. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Bánfa, 2015. február 26.



Szabó Melinda Mecseki Péter

polgármester jegyző


Kihirdetve:

Bánfa, 2015. február 26.

Mecseki Péter

jegyző