Botykapeterd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013 (XII.12.) önkormányzati rendelete

A TEMETŐKRŐL ÉS TEMETKEZÉSEKRŐL

Hatályos: 2020. 11. 02

Botykapeterd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013 (XII.12.) önkormányzati rendelete

A TEMETŐKRŐL ÉS TEMETKEZÉSEKRŐL

2020.11.02.

Botykapeterd Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. tv. (a továbbiakban: Ttv.) 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § A rendelet célja az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás ellátásának biztosítása, a temető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása a helyi adottságok figyelembe vételével.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Botykapeterd község közigazgatási területén található köztemető használatával, fenntartásával, ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatási tevékenységre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. § A rendeletben meghatározott fogalmak tekintetében a Ttv. 3. §-a és 25. §-a az irányadó.

KÖZTEMETŐK FENNTARTÁSA ÉS ÜZEMELTETÉSE

Önkormányzati tulajdonú temető

4. § Botykapeterd Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában levő köztemető a 0164 hrsz. alatt felvett 11156 négyzetméter és a 0126 hrsz. 11264 négyzetméter (kispeterdi rész) alatt felvett, temető megnevezésű külterületi ingatlanok.

Temető üzemeltetése, fenntartása

5. § A temető üzemeltetését és fenntartását az önkormányzat látja el a jogszabályban előírt módon.

III. Fejezet

A TEMETŐ HASZNÁLATÁNAK ÉS IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI, DÍJAK MÉRTÉKE

A temetési helyek kialakítása

6. § A köztemetőben a temetési helyek a következők:

a) egyes sírhely;

b) kettős sírhely;

c) díszhely (díszsírhely, dísz-urnafülke);

d) sírbolt (kripta);

e) urnasírhely;

f) urnafülke (kolumbárium);

g) urnasírbolt;

h) hősi temetési hely.

A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság

7. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogot az a személy szerez, aki azt megváltotta.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog gyakorlója meghatározhatja a temetési helyre betemethetők körét, a temetési hely kiépítését, sírjel állítását.

(3) A rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. Előre megváltani csak a kettős sírhely második helyét és a kripta helyét lehet.

1. A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő) időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 20 év

b) sírbolt esetén 60 év

c) urnafülke (kolumbárium) esetén 10 év

d) urnasírhely esetén 20 év

e) urnasírbolt esetén 20 év.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható).

(6) A megváltott és a (4) bekezdésben felsorolt, de fel nem használt temetési helyet az üzemeltető a rendelkezésre jogosult kérelmére köteles visszaváltani, s a befizetett díj időarányos részét visszatéríteni. A visszatérítendő díj összegét a visszatérítéskor hatályban lévő díjtételek alapján kell megállapítani.

(7) Nem szüntethetők meg azok a sírok, amelyek műemléki védettség alatt állnak, vagy kultúrtörténeti szempontból értéket képviselnek. E sírok gondozója temetési hely felett rendelkezési joggal bíró személy hiányában a temető tulajdonosa.

Díszsírhely

8. § (1) Díszsírhely az e célra kijelölt temetési hely, valamint a hősi temetési hely.

(2) Díszsírhelyet a polgármester vagy a képviselő-testületi tag javaslata alapján a képviselő-testület adományozhat díjmentesen díszpolgárnak, valamint azoknak a személyeknek, akik a haza, a község, a közélet javára vagy a kultúra, az oktatás, a művészet, a tudomány területén végeztek kiemelkedő tevékenységet.

(3) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját a temetés előtt írásban kell értesíteni a pontos hely megjelölésével.

(4) Az adományozott díszsírhelybe a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása mellett az elhalt özvegye vagy elhunyt élettársa rátemethető.

(5) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart.

(6) A díszsírhely gondozásáról az elhunyt(ak) közeli hozzátartozói, ennek hiányában az önkormányzat gondoskodik.

Díjak

9. § (1) A temetési hely megváltási díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A díjat a szolgáltatás igénybe vétele előtt kell megfizetni a Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatalban az önkormányzat házipénztárba történő befizetéssel vagy az önkormányzat bankszámlájára történő utalással.

Szertartások

10. § (1) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(2) A temetés módjára és a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről vagy hamvasztásról gondoskodó személy akarata érvényesül, kivéve ha jogszabály másként rendelkezik.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

11. § (1) A temetőben minden személy köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, zajkeltéstől vagy magatartástól tartózkodni.

(2) Ravatalozni az elhunytat a ravatalozón kívül nem szabad, kivéve szociális temetésnél.

(3) A gépjárművel történő behajtást az üzemeltető jogosult engedélyezni és ellenőrizni.

(4) A temetőben 10 éven aluli gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(5) A temetőbe a vakvezető kutya kivételével állatot bevinni nem szabad.

1. (6) A temető területére a következő személyek hajthatnak be gépjárművel:
- a) az üzemeltető vagy a temetkezési szolgáltatásokat ellátó személyek;
- b) a mozgáskorlátozott személyek;
- c) a sírok felújításával vagy gondozásával kapcsolatos anyagokat (pl. márvány) vagy eszközöket (pl. sírjel, sírkő) szállítják;
- d) minden olyan személy, akinek behajtását az üzemeltető írásban engedélyezte.
2. (7) A köztemetők nyitvatartásának rendjét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

Sírjelek, síremlékek alkalmazása

12. § (1) A sírjel, a síremlék, sírbolt karbantartása, felújítása vagy helyreállítása a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy kötelezettsége.

(2) Ha a síremléket vagy sírjelet létesítő vagy annak jellegét megváltoztatni kívánó személy nem azonos a rendelkezni jogosult személlyel, a létesítéshez vagy az átépítéshez a rendelkezésre jogosult személy engedélye szükséges.

(3) A sírjelen fel kell tüntetni legalább az elhunyt nevét, születési és halálozási dátumát.

(4) A temetőből sírkövet, fejfát vagy egyéb síremléket kivinni az üzemeltető engedélyével lehet.

A kegyeleti tárgyak, növények elhelyezése, a sírgondozás szabályai

13. § (1) A sír rendszeres gondozása, gyomtalanítása és karbantartása a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy kötelessége. A sírgondozást úgy kell végezni, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzésit ne sértse, más személy sírgondozási tevékenységét ne akadályozza, az utakon való közlekedést ne akadályozza, a szertartást ne zavarja.

(2) A temetőben kizárólag a sírhelyek, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (pl. koszorúk, sírlámpák, virágtartók) helyezhetők el.

(3) A temetőben bokor vagy fa ültetéséhez üzemeltető előzetes hozzájárulása szükséges.

1. (4) A rendelkezési hely feletti jogosult személy által a sírhelygondozás során elvégezhető munkák:
- a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése;
- b) cserepes-, vágott, művirág vagy koszorú elhelyezése;
- c) olyan fás szárú növények ültetése, amelyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 méter magasságot.
- (5) A temetőben mécsest, gyertyát az időjárási viszonyokat figyelembe véve a tűzvédelmi előírások betartásával, kellő gondossággal szabad gyújtani.
- (6) A temető területén az avart, elszáradt koszorú, illetve virágmaradványt az e célra kijelölt gyűjtőhelyeken, hulladéktárolóban szabad elhelyezni.
- (7) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az üzemeltető gondoskodik.
- (8) Nem szabad a temetőben a sírhelyek környékét felásni, onnét talajt elhordani.

Temetői munkák

14. § Az építési vagy bontási munkák megkezdéséhez, síremlék vagy bontási anyag elszállításához, az építőanyagnak a temetőbe való szállításához az üzemeltető hozzájárulása szükséges.

Szociális temetés

15. § (1) A szociális temetés a Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatalban igényelhető. Az írásbeli kérelemhez csatolni kell az eltemettető és a szociális temetésben közreműködők Ttv. által előírt nyilatkozatait.

(2) A sír vagy urnasír kiásását és visszahantolását, a koporsó, az urna gépjármű nélküli szállítását a temetőben, valamint a sírba helyezést vagy urnaelhelyezést úgy kell elvégezni, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, meglévő sírjelben, síremlékben, sírboltban kárt ne tegyen, más személy sírgondozási tevékenységét ne akadályozza, az utakon való közlekedést ne akadályozza, a temetőben zajló szertartást ne zavarja.

(3) A sír vagy urnasír kiásásának és visszahantolásának időpontját az eltemettető köteles az üzemeltetőnek a tevékenység megkezdése előtt legalább 1 munkanappal bejelenteni.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott tevékenységeket az üzemeltető folyamatosan ellenőrzi.

(5) A sírhely kiadásához, a ravatalozáshoz szükséges kellékeket (ravatalasztal, gyertyatartók), a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket az üzemeltető biztosítja.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatályba lépése

16. § (1) A rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba, a rendeletben meghatározott díjakat 2014. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Botykapeterd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és temetkezésekről szóló 11/2009. (VII.15.) rendelete hatályon kívül helyezve.

(3) Az alaprendelet szociális temetésre vonatkozó 15. § a jogszabályi előírásokra tekintettel 2019. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 12/2013. (XII. 12.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 12/2013. (XII. 12.) önkormányzati rendelethez