Botykapeterd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

A NEM KÖZMŰVEL ÖSSZEGYŰJTÖTT HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZ BEGYŰJTÉSÉRE VONATKOZÓ KÖZSZOLGÁLTATÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL

Hatályos: 2015. 05. 01

Botykapeterd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete


a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól



Botykapeterd Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.)  44/C.§ (2) bekezdésben és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja

1.§

A rendelet célja a település földtani közegének és a felszín alatti vizeinek védelme, melynek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről, a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.


A rendelet hatálya

2.§

  1. A rendelet hatálya a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére, a település közigazgatási területére terjed ki.
  2. A rendelet hatálya kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a település területén a szolgáltatást igénybevevő ingatlanok azon tulajdonosaira, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használóra (a továbbiakban: ingatlantulajdonos), ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.


A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

3.§

  1. A nem közművel begyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési, elszállítási és ártalmatlanítás céljából történő elhelyezési feladatokat az önkormányzat - közszolgáltatási szerződés alapján -  közszolgáltató útján látja el.
  2. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanítás céljából történő elhelyezéséről - jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlantulajdonos a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.


A közszolgáltató és az átadási hely megnevezése

4.§


  1. Az 3.§ (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátására a képviselő-testület közszolgáltatási szerződést köt.  
  2. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye a közszolgáltatási szerződésben szereplő szennyvíztisztító telep.


A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5.§

  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz-és szaghatást kizáró eszközzel a Vgt. 44/F.§ (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelő módon végezhető. Az eszközön a közszolgáltató jelzését, nevét, címét jól olvashatóan fel kell tüntetni.
  2. A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a Vgt. 44/F.§ (6) bekezdésében foglaltak szerint eljárni.
  3. A közszolgáltató köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 36 órán belül az igénylővel egyeztetett időpontban elvégezni.
  4. A közszolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről köteles nyilvántartást vezetni, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz eredetét igazoló iratokat öt évig megőrizni.
  5. A közszolgáltató biztosítja az ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatok ellátását.
  6. A szállításra használatos eszközt közterületen tárolni nem szabad, tisztítása és fertőtlenítése szigetelt térburkolattal ellátott nyíltszíni mosótérrel rendelkező területen végezhető, ahol az elhasznált víz előírásoknak megfelelő elhelyezése biztosított.


Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6.§


  1. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet rendszeresen, a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni, a közszolgáltatónak átadni és a közszolgáltatás ellenértékét kiegyenlíteni.
  2. Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és a jó környezetet ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.
  3. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a közszolgáltatótól.
  4. Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.
  5. Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.
  6. Az ingatlantulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyiségével arányos díjat köteles megfizetni.


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

7.§


  1. Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.
  2. A közműpótló létesítménybe csak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, álltati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állapotát.
  3. Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.
  4. A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen nem helyezhető el.


A közszolgáltatás díja

8.§


  1. A közszolgáltatás díjat a képviselő-testület határozza meg a közszolgáltató írásos költségkalkulációja alapján.
  2. A díjat a közszolgáltatást igénybe vevőnek a közszolgáltató részére kell megfizetni.


Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

9. §


(1) A képviselő-testület üdülőingatlanokra vonatkozóan külön szabályozást nem állapít meg.

(2) Ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól beépítetlen ingatlana vonatkozásában. Mentesül továbbá nem lakott ingatlana esetében, ahol szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik. Az ingatlan tulajdonosa azonban évente köteles legalább egy alkalommal ellenőrizni a saját szennyvízgyűjtő állapotát.


Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

10. §


  1. Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait (a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, vagy az igénybevétel kötelezettsége megszűnik.
  2. A közszolgáltató a számára szolgáltatott személyes adatokat kizárólag a közszolgáltatás céljára használhatja fel, és köteles a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.
  3. A közszolgáltató köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.


A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

11.§


(1) A közszolgáltatási szerződés megköttetik:

  1. a közszolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával és a közszolgáltatás első igénybevételével vagy
  2. a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával.

(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

a) a felek megnevezése

aa) magánszemély esetén a közszolgáltatást igénybe vevő azonosító adatai, (amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak úgy az ingatlantulajdonos megnevezése és azonosító adatai is),

ab) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a közszolgáltatást igénybe vevő azonosító adatai,

  1. szerződés tárgya,
  2. a közszolgáltatás megkezdésének időpontja, a szerződés időbeli hatálya,

d)  a közszolgáltatás díja,

e) a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásának és megfizetésének módja,

  1. a közszolgáltatás teljesítésének feltétele,
  2. egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.
  1. A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost a változás bekövetkezte előtt 15 nappal írásban vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.


Záró rendelkezések

12.§


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló 6/2004. (VII.12.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Botykapeterd, 2015. április 27.


            Gellér Jánosné                                                                     dr. Borsos Kinga

             polgármester                                                                              jegyző


Záradék:

Botykapeterd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a nem közművel összeggyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól szóló 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendeletét 2015. április 30-án a helyben szokásos módon kihirdettem.


                                                                                      dr. Borsos Kinga

                                                                                              jegyző